https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Decembra najbolj na široko odpremo denarnice

17.12.2019 ob 6:00  

December je mesec, ko najbolj na široko odpremo denarnice. V zadnjem mesecu leta namreč porabimo z nakupovanji po trgovinah več denarja kot v katerem koli drugem mesecu. Tako je bilo tudi v decembru 2018, le da se je prodaja povečala v nekoliko manjši meri kot v preteklih letih.


Česa kupimo v prednovoletnem času največ?

V prednovoletnem času se najbolj poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav, čedalje več kupimo v tem času tudi kozmetike in oblačil, poveča se tudi nakup živil. Vedno več ljudi pa opravi praznične nakupe kar prek interneta. Prodaja v trgovinah z elektronskimi in gospodinjskimi napravami je bila v decembru 2018 za 37,4 % višja od povprečne mesečne prodaje v letu 2018, v trgovinah z živili je bila višja za 19,0 %, v trgovinah s kozmetiko pa za 16,3 %.

Tudi rast decembrske prodaje na letni ravni kaže, da smo v decembru 2018 porabili več denarja kot v decembru 2017, a se je rast prodaje v primerjavi decembrom 2017 nekoliko umirila. Glede na december 2017 se je povečala prodaja kozmetike (za 8,4 %), pohištva (za 7,9 %) ter elektronskih in gospodinjskih naprav (2,2 %), medtem ko je prodaja izdelkov iz skupin knjige in časopisi, tekstil in obutev ter živila upadla. V decembru se poveča tudi prodaja blaga prek interneta in po pošti. V decembru 2018 je bila ta od povprečne mesečne prodaje v letu 2018 višja za 35,4 %, od prodaje v decembru 2017 pa za 53,5 % (to je bila največja letna rast prodaje po letu 2008).

Foto: SURS

V primerjavi s prebivalci drugih držav članic EU smo pri prazničnih nakupih preudarnejši

Čeprav porabimo v decembru občutno več denarja kot povprečno na mesec, smo pri prednovoletnih nakupih glede na druge evropske države bolj preudarni. Prodaja neživil je bila v Sloveniji v decembru 2018 glede na mesečno povprečje celega leta 2018 najnižja med preostalimi članicami: 12,0-odstotna. V Združenem kraljestvu je bilo na primer povečanje nakupov neživil v decembru glede na mesečno povprečje trikrat večje kot v Sloveniji. Pri živilih je bila prodaja v decembru glede na povprečno mesečno prodajo v Sloveniji nekoliko višja kot pri neživilih, in sicer je bila 19,0-odstotna, kar je nekoliko več od evropskega povprečja (16,4-odstotna). Povečanje nakupov živil v decembru glede na mesečno povprečje je bilo večje kot v Sloveniji le v Litvi, na Madžarskem, Portugalskem ter v Franciji in Luksemburgu.

Pri nakupu daril smo precej tradicionalni

Praznični čas ne bi bil popoln brez obdarovanja, kar se odraža tudi v povečanem uvozu izdelkov, primernih za darila. Podatki o uvozu kažejo, da so še vedno najbolj priljubljena klasična darila. Tudi v 2018 se je tako kot v preteklih letih v prednovoletnem času vrednostno najbolj povečal uvoz igrač. V zadnji tretjini leta je Slovenija uvozila za 55 milijonov EUR igrač ali 39,8 % letne vrednosti uvoza igrač, za 24,5 milijona čokolade in čokoladnih bombonov (48,3 % letnega uvoza), za 10 milijonov EUR parfumov (47,1 % letnega uvoza), za 4 milijone EUR nogavic (38,7 % letnega uvoza) ter za nekaj manj kot pol milijona EUR čestitk in poštnih razglednic (63,1 % letnega uvoza).

December je najdružabnejši mesec v letu

V prazničnih dnevih pred novim letom porabimo tudi z obiski v gostinskih obratih več denarja kot v katerem koli drugem mesecu. V decembru 2018 smo za hrano in pijačo v gostinskih obratih porabili za 9,5 % več denarja kot povprečno v celotnem letu, pa tudi več kot v decembru 2017, in sicer za 9,6 %.

V decembru si morda nekateri lahko privoščijo nekoliko razkošnejše praznične nakupe tudi zaradi višjih plač za november; te so navadno višje zaradi višjih izrednih izplačil (13. plač in božičnic), izplačanih s plačo v decembru, so zapisali na statističnem uradu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.12.2019 ob 19:47 ......... gost

      ka vražju mater, hladilnike jedo za novo leto, te jih pa nega do 21. marca v trgovine, dokler se pločevina ne poleže.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.