https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Slovenijo prispela Luč miru iz Betlehema

17.12.2019 ob 12:00  

Za slovenske skavte se akcija vsako leto priče z odhodom na Dunaj, kjer poteka svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema. Plamen luči na sprejem prinese avstrijski otrok, ki si je s svojimi dejanji v preteklem letu to najbolj zaslužil. Predstavniki iz vseh držav se zberejo na Dunaju, da prižgejo plamen in ga skupaj z njegovim sporočilom ponesejo v svoje države.


Letos je svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema potekal v soboto, 14. decembra 2019. Slovensko odpravo so sestavljali predstavniki lokalnih enot Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter predstavniki Združenja bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov ter Slovenske zamejske skavtske organizacije. Geslo letošnje akcije »Ne boj se goreti!« govori o poslanstvu širjenja svetlobe in ljubezni ne glede na strah, ki je prisoten v nas, so pojasnili v Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

"S to akcijo želimo ljudi nagovoriti, naj se ne bojijo, naj bodo odprtega srca, sprejmejo plamen ter ga delijo naprej, saj na tak način prispevajo k izboljšanju naše družbe. Spodbujamo k temu, da bi ljudje znali živeti v sobivanju, ne glede na raso, starost, spol in nasploh osebne okoliščine," pojasnjujejo v združenju skatov. To sporočilo bodo skavti prenesli po številnih slovenskih domovih, betlehemsko luč bodo pa odnesli tudi na najvišjo kapelico Marije Snežne na Kredarici.

Akcija ima tudi dobrodelni namen. V letošnjem letu bodo sredstva v Sloveniji namenili društvu Žarek za program Naj mladih ne vzgaja ulica ter misijonarjem in misijonarkam v Albaniji in Braziliji. Prispevke bodo pobirali s prodajo svečk, prostovoljnimi prispevki z donacijami preko sms-sporočil s ključno besedo LUC1 ali LUC5 na 1919.

Plamen Luči miru so danes ponesli tudi predsedniku republike Borutu Pahorju in varuhu človekovih pravic Petru Svetini. Pahor je ob tem izrazil željo, da plamen dialoga in sodelovanja nikoli ne bi ugasnil, so sporočili iz urada predsednika. Na sprejemu pri Pahorju so skavti poudarili, da je mir univerzalni dar, nekaj, za kar nam mora biti mar ne glede na našo starost, nacionalno ali versko pripadnost. "S to poslanico vam želimo, da bi tudi v prihodnje tako pogumno kot do sedaj odpirali vrata in bili zgled mnogim, predvsem pa našim državljanom," so želje skavtov Pahorju povzeli v sporočilu za javnost.

Pahor pa je poudaril, da so Slovenci najlepše trenutke svoje narodne zgodovine doživeli takrat, ko so se pogovarjali in sodelovali. "Skozi dialog se ustvari horizont skupnega, kar nas povezuje," je prepričan predsednik republike, ki je ob tem podaril tudi to, da se prepira ne smemo bati, če je le namenjen nečemu, kar je pomembno za našo prihodnost. Za poslanstvo, ki ga opravljajo, in za luč, ki jo prinašajo v srca ljudi, se je skavtom na današnjem sprejemu zahvalil tudi varuh človekovih pravic Svetina.

*Foto: FB Luč miru iz Betlehema

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.