https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenija ena izmed redkih držav EU s takšno sestavo prebivalstva

24.12.2019 ob 6:00  

Prvič v več kot 160 letih, je bilo v Sloveniji več moških kot žensk saj je 1. julija prebivalstvo Slovenije sestavljalo 1.045.835 moških in 1.043.475 žensk. V Sloveniji je tako 1. julija živelo 2.089.310 ljudi.


Prvič v več kot 160-letni zgodovini, odkar so zanesljivi podatki o prebivalstvu na sedanjem ozemlju Slovenije, je bilo v Sloveniji več moških kot žensk. S tem se Slovenija uvršča med redke države v EU s takšno sestavo prebivalstva, več moških kot žensk imajo le še na Švedskem, Malti in Luksemburgu.

Takšno razmerje med spoloma je predvsem posledica močnejšega priseljevanja iz tujine, saj je med priseljenimi tujimi državljani izrazito več moških kot žensk.

Medtem ko je bil selitveni prirast slovenskih državljanov negativen, pa je bil tujih državljanov izredno pozitiven. Selitveni prirast je bil nazadnje tako visok pred 10 leti. Skupaj se je v Slovenijo lani priselilo skoraj 15.000 oseb več, kot se jih je odselilo. Lani se je po podatkih Sursa v Slovenijo priselilo 28.455 ljudi, odselilo pa 13.527. Med tujci, ki so se priselili, jih je bila polovica iz BiH. Med prebivalci Slovenije pa tako narašča število tujih državljanov, lani je delež znašal že 6,6 odstotka.

Tipični tujec, ki se je lani priselil v Slovenijo, je bil moški, star okoli 32 let, s končano poklicno šolo in državljanstvom BiH. V Sloveniji se je zaposlil in delo dobil v gradbeništvu. Slovensko državljanstvo je lani prejelo 1978 ljudi, od tega sta bili dve tretjini iz BiH, tretjina je bila stara manj kot 15 let.

V tretjem četrtletju letošnjega leta je bilo delovno aktivnih okoli milijon ljudi v Sloveniji. Na teden so opravili v povprečju 34 ur dela. Povprečna neto mesečna plača je znašala 1114 evrov, nominalno se je povišala za 3,7 odstotka, ob upoštevanju inflacije za dva odstotka. Plače so rasle tako v javnem kot zasebnem sektorju, ob takem trendu do konca leta pa bi šlo za najvišjo letno rast plač od leta 2008.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.12.2019 ob 8:07 gost

      Izseljujejo se predvsem mladi izobraženi Slovenci, priseljujejo pa se nizko kvalificirani moški iz razpadle Juge. To je dolgoročno za Slovenijo slabo. Vlada pa ne odreagira ustrezno, ali pa to celo podpira, zaradi česar postajamo obrobna nepomembna članica EU.

      23 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.12.2019 ob 8:36 gost

        Nepomembna članica EU smo od začetka in bomo do konca pa, če se nihče ne bo priselil v Slovenijo. TE MOŠKE PA UVAŽAJO KAPITALISTI ALA POLANIČ KOT CENEJŠO DELOVNO SILO. NEKATERI CELO S KOMBIJI DRVIJO V BOSNO PO DELAVCE.

        23 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.12.2019 ob 8:42 gost

        Kar se pa izseljevanja tiče za leder fabrike in podobna dela ni potrebno biti izobražen. Bi pa za zdravnike in drugi visoki kader ob začetku študija, ki ga plača država, zahteval od njih pogodbo z njihovim podpisom, da vsaj 20 let po končanem študiju delajo v Sloveniji, da povrnejo stroške študija, potem jim je pa prosta pot. NE PA, DA MI BREZPLAČNO IZOBRAŽUJEMO KADER ZA ŠVABE IN OSTALE . No, končno je tudi zaradi takih ciljev Nemčija ustvarila EU.

        23 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.12.2019 ob 11:52 čondraš gost

        Se strinjam, ampak dobro ap je za debele možače ki si niso sposobne najti slovenskega moškega. Potem pa " rešijo " s ceste pobeglega kužeka nemočnega in si ga " vzgojijo " po svoje, do neke mere, potem pa reve jebe.jo ježa počasi. Pa seveda za kapitaliste so dobrodošli polpismeni priseljenci z juga. Največji hendikep je nesposobnost teh balkanskih držav, ki sploh ne bi smele biti države, ker tega niso sposobne, preživljajo se samos turizmom in v večini z denarjem od diaspore in delovnih migrantov, tako da še pol tega denarja kar ga tu zaslužijo, pošljejo dol. Ali pa si privlečejo sem celi vrtec z ženo in se prisesajo na socialne transferje za katere država porabi 5-krat več kot z davkom od plače v državno kaso vloži cestar z juga. Kakšna logika države da to dovoli ? Ni logike, samo finančni interesi posameznikov ki kot je Janković in njegova gamad, ali Polanič, kakorkoli, polnjenje žepov posameznikov in propad naroda.

        9 8 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.12.2019 ob 9:38 gost

      8:36, 8:42 ne razumeta bistva problema, škoda.

      6 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.12.2019 ob 10:30 prekmurje zbudi se gost

      Ravno zdaj ob prazniku se človek sprašuje, če smo Slovenci zato hrepeneli po lastni državi , da bojo naši mladi prisiljeni iti iskat kruh v tujino , dovoljevali pa bomo priseljevanje tujcev, predvsem iz držav ,z drugačno vero in kulturo, kar nas bo drago stalo. Ta vladajoča levičarska hunta se ne zaveda , da z vabljenjem tujcev in s tem povečevanjem njihovega volilnega telesa , delajo veliko škodo, saj ko bomo v kratkem v Sloveniji imeli NO-GO cone , takrat bo že prepozno. Eden od velikih namernih napak vladajoče hunte je možnost ZDRUŽEVNJA DRUŽIN, kjer tuji delavec lahko pripelje sabo družino in vso sorodstvo, katerega otroci se verjetno ne bodo intgrirali in še manj asimilirali v Slovensko družbo, kot pa če bi na začasnem delu v tujini-se pravi pri nas , živel sam.

      14 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.12.2019 ob 11:55 čondraš gost

        Edini moralna vrednota levičarjev je, denar. Če bi imeli primeren tehnološki napredek kot ga ima zahodna Evropa, bi mladi ostajali doma, veliko manj bi bilo priseljevanja ker polpismenih gradbincev enostavno ne bi potrebovali. Tako pa je to začaran krog, več kot je polpismenih s svojo prtljago ( žena, froci, pa še kakšni starši itd.), manj je stanovanj, več se zida, nove potrebe po naseljevanju poceni delovne sile z juga. Mi smo prava zidarska in prostozidarska država, vse se vrti okoli pranja denarja v gradbenih poslih.

        12 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.12.2019 ob 14:58 gost

        Čondraš, pomiri se in ne piši laži, ki jih vidiš na Janševi televiziji in slišiš v nekaterih cerkvah. Zakaj se potem Avstrijci, Nemci izseljujejo v Švico,Kanado, Skandinavske države, TJA PA PRIHAJAJO TUJCI IZ ZAOSTALIH DRŽAV???????? Pa v teh državah na oblasti ni " hudobnih komunistov". V samostojni državi smo zgradili zelo malo najemniških stanovanj, večina je še iz Jugoslavije!!!!!!!!!!!!!! V Soboti mislim, da v zadnjih 20 - tih letih niti enega. Ti gradneni delavci iz Bosne za naše slovenske kapitaliste in " podjetnike " živijo večinoma v kontejnerjih - človeku nedopustnih pogojih.

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.12.2019 ob 11:52 VELEIZDAJA gost

      Naši predniki, ki so bili zavedni, za razliko od te rdeče komunistične drhali, so vedeli ohraniti tako Slovenijo mnogo vrsto let Slovencem, ta današnja drhal je to že zapravila s priseljevanjem tujcev in to takih, ki Sloveniji absolutno ne prinesejo nobene dodane vrednosti ne razvoja. Njihova izobrazba je na najnižji možni stopnji in problem je da pridejo komplet veliko številne družine, en dela vsi ostali so pa na socialni pomoči, ki je v Sloveniji dosegljiva vsem samo Slovencem ne zato pa imamo toliko revežev in lačnih Slovencev, ampak rešitev je edino revolucija in sojenje politikom zaradi veleizdaje.

      13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.12.2019 ob 12:13 Janči gost

      Zakaj zdravniki bežijo? Šest let študija, nato 5, 6 let specializacije s plačo 1200 EUR za odgovorno in stresno delo. Par let obvezno v Lj. Stanovanje in stroški 700 evrov?! Zdravnik začetnik zasluži v Berlinu 4500. Pa nej so vsi nouri, ka ne bi šli. Mij pa uvažamo Balkan. "Želodec me boli." Ništa ja vas ne razumem!

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.12.2019 ob 15:04 gost

        Potem se naj preselijo pred študijem v Nemčijo in naj jih Nemčija šola za svoj denar. Nekaterim vam nikoli ne bo potegnilo zakaj so Nemci napravili EU.

        12 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.12.2019 ob 16:34 gost

      Ravno tisti, ki se imate za največje " DOMOLJUBE " najbolj obožujete vse tuje in hvalite tujce

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.12.2019 ob 17:09 Bosanče malo gost

      Pa dobro Janezi , pa ja stvarno neznam zaštvo tolika mržnja do nas , vaših zemota , pa jebem li mu sunce , pa da nas Bosanaca i ostalih nema vi biste nestali kao dinosauri , pa neko mora da uteši vaše žene , jer vi morate , da gradite kariere , pa neznam bi li taj takozvani čondraš uopšte postojao bez nas .

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.12.2019 ob 17:28 gost

        Debeli čefurski kreten se trudi pisati v tujem jeziku, pa mu ne gre, ker je v mladosti bil zabit in se ni naučil srbskohrvatskog jezika..jel tako..čefurdžijo?

        3 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.12.2019 ob 19:42 čondraš gost

        Pa dobro debeli akj si ti zdaj, Zigo, Bosanac, SRbin ? Kdo bi vedel kje vse se je tvoja mati gonila, verjetno je malo vsega v tebi :).

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.12.2019 ob 20:31 gost

        Čondraš 19:42, možda si u pravu. Pjevam kao Zigo - za dušu , jebem kao Bosanac i jedem kao Srbin. A ti? Madžar?

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.12.2019 ob 22:16 Yeap gost

        Bosanče malo:Pogooglaj na YouTube -Buldožer -Volio sam enu Slovenku.V kolikor ne boš poslušal se mi nadaljna debata ne zdi smiselna.Mogoče se boš celo prepoznal v pesmi

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.12.2019 ob 17:25 gost

      Bodimo strpni ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      24.12.2019 ob 17:32 Bosanče malo gost

      Familiarno stablo od tebe " smrkavac " ,;kako bi li to izgledalo ????

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.12.2019 ob 17:35 KUMROVEC gost

      Čondraš , ajde kaži dva .

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      24.12.2019 ob 18:49 gost

      Čondraš, si lahko zamisliš, da so nekateri Murini nogometaši šli na počitnice na KUBO?? Kaj ni to izdaja Slovenije in domoljubov - po desni logiki???

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      24.12.2019 ob 19:41 čondraš gost

      kad vam čefurćine žene jebu a vi smatrate sebe za Don Huane...seznam koga lahko čefurčine jebe.te..1. Vaša mama...2. Vaše sestre v katere ste incestniško zaljubljeni...3. Možače ki so vam pri rojstvu dodeljene s strani vaših familij..4..Debele Slovenke. Po tem zaporedju j.ebete vi toplovodarji.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      24.12.2019 ob 21:42 puurdi gost

      MARŠ ĆEFURI odket ste prišli !

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      24.12.2019 ob 23:04 gost

      Debeli je izgubil nedolžnost z ovco na Trebeviču kraj Sarajeva.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      25.12.2019 ob 11:55 ......." gost

      Živela Juslovenija, pa naj kdo reče, da nismo bratski narod. Uvažamo Makedonce, Šiptare, Srbe, Bosance, Črnogorce samo Hrvatov ne. Jih pa imamo radi, saj 60% regresov znosimo tja. Torej skrbimo za celotno populacijo balkana, TAKO KOT SMO PRED RAZPADOM SFRJ. Smo narod PAR EXCELANS.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.