https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Preden vržeš petardo, pomisli raje na živali

25.12.2019 ob 13:00  

December je čas praznikov, radosti in veselja, obdarovanja , a za vse ni tako pozitivno. Za živali prihaja namreč obdobje, ki bo vse prej kot veselo, saj se pričenja obdobje pokanja petard, raket in ognjemetov, ki jim povzroča nepredstavljiv stres. Recite pirotehničnim sredstvom raje ne in tako poskrbite, da bodo božično-novoletni prazniki mirnejši za vse.


Glasni zvoki pirotehnike so neprijetni za mnoge ljudi, še posebej stresni pa so za živali, tako tiste domače kot tudi tiste v divjini. Živali se pred poki ne morejo umakniti, strah in beg pa povzročata izgubo energije in povečano potrebo po hrani, zato so mnoga življenja divjih živali v zimskem času ogrožena. Ptice ogrožajo poleg zvoka in svetlobnih učinkov še emisije, ki jih v zrak spuščajo ognjemeti.

Uporaba določenih pirotehničnih sredstev je pri nas sicer zakonsko dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem, a številni tega ne spoštujejo, čeprav globa za neupoštevanje predpisa znaša od 400 do 1200 EUR. Že nekaj časa pa poteka tudi peticija za popolno prepoved pirotehničnih sredstev, ki jo je podpisalo že okoli 59.000 podpisnikov. Tako ima pirotehnika v javnosti vedno več nasprotnikov, same petarde pa so pri nas prepovedane že več kot 10 let.

Kako pomagati hišnim ljubljenčkom preživeti to stresno obdobje?

Mnogi lastniki hišnih ljubljenčkov dobro vedo, kaj pomeni strah pred glasnimi zvoki in svetlobnimi učinki pirotehnike. Zaradi šoka, ki ga povzroča pokanje, lahko žival tudi resno zboli. Nekaj nasvetov so zapisali pri Društvu za zašito živali Ljubljana.

Prestrašenim hišnim ljubljenčkom uredite zavetje v vaši hiši ali stanovanju, poskrbite, da bodo na varnem tudi tisti, ki sicer bivajo zunaj. Če je vašega psa zelo strah pokanja, se za nasvet obrnite na veterinarja, ki vam bo svetoval, kako ravnati, pi hujšem strahu pa bo predpisal tudi pomirjevala. Psa raje v tem času sprehajajte podnevi, ko je manj pokanja in ta naj bo vedno na vrvici, saj lahko drugače od strahu pobegne ali se izgubi.

V času pokanja poskušajte psa čim bolj zamotiti in se z njim igrati, zelo je pomembno da tudi sami ob pokanju ohranite mirno kri, saj če boste vznemirjeni, lahko to razpoloženje prenesete na vašega ljubljenčka.

Tudi za mačke poskrbite tako, da so vsaj v času pokanja notri ter da imajo mesto kamor se lahko skrijejo in počutijo varno. Pozabiti ne gre niti na manjše živali kot so morski prašički, kunci, ptice, hrčki ter drugi, saj tudi njim moramo zagotoviti čim bolj mirno in manj stresno okolje.

V primeru da se žival izgubi, priporočajo, da takoj obvestite lokalno zavetišče za živali, obesite plakate, delite fotografije na družbenih omrežij, v pomoč pa so tudi številna društva za zaščito živali.

Prijazna alternativa pokanju med prazniki

"Za 50 evrov lahko kupite ognjemet, ki bo trajal 65 sekund. Lahko pa se za isti denar odpravite na romantično večerjo v dvoje ali nahranite 200 prostoživečih mačk", so zapisali pri DZZŽ Ljubljana, ki v svojem projektu Prazniki brez pokanja, predlagajo alternative uporabi pirotehnike in praznovanja živalim prijaznejše načine.

Tako med drugim raje predlagajo vožnjo z ladjico, predbožični izlet, družinsko smučanje ali pomoč živalim, več idej pa je zapisanih tukaj.

Proti pirotehničnim sredstvom številne akcije

DZZŽ Ljubljana skupaj z družbo Tam-Tam je letos pripravilo akcijo proti pokanju petard z naslovom Petarde? Ne hvala! Sama akcija pa poteka že sedmo leto zapored. Po odmevni lanski akciji, ki so jo predstavljali pes, mačka in ptič, je tudi tokratno akcijo TAM-TAM pripravil z agencijo Luna \TBWA.

Plakati po slovenskih mestih opozarjajo, kako škodljiva in nevarna je uporaba petard, ki so navsezadnje poleg živali nevarne tudi za ljudi. Po šestih letih izpostavljanja trpljenja živali ob pokih petard, se zato tokrat osredotočajo tudi na možne poškodbe ljudi zaradi metanja petard in negativnega vpliva pirotehnike na okolje. Zato sta se prestrašenim glavnim junakom, letos pridružila deček s povito roko in deklica z zaščitno masko.

Pred nekaj dnevi pa so tudi mladi pripravili akcijo z naslovom Namesto rakete kupi brikete! Projekt, za katerim stojijo mlada dekleta in najstnice, ozavešča o nevarnostih, ki jih pirotehnična sredstva predstavljajo za živali. "Namesto petard raje doniraj društvom in zavetiščem za pomoč živalim," je moto projekta zMačkane, katerega cilj je pri ljudeh vzbuditi empatijo in skrb za živali, predvsem pa zavedanje, da se živali petard zelo bojijo. Njihov video si lahko pogledate tukaj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.12.2019 ob 17:18 gost gost

      niso samo psi in macke te zivali. razsiriteobzorje.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.12.2019 ob 21:26 gost

      Ne vem,v čem je nekomu smisel praznikov v tem,da se odloči in kupi to raznorazno pirotehniko in potem s tem poka.Kaj ima to veze z prazniki.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.12.2019 ob 21:39 Jesam gost

      Jesam.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.