https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Konjeniški festival v okolici Blatnega jezera

18.08.2019 ob 10:00  

V čudovitem mestu Kesthley ob Blatnem jezeru od 16. do 18. avgusta 2019 poteka Konjeniški festival v organizaciji muzeja Helikon, ki domuje v neobaročni palači Festetics in Fakultete Georgiokon Univerze Pannonia.

Organizatorja sta projektna partnerja v čezmejnem projektu Horse Based Tourism – HBT, ki se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska. V sklopu zanimivega programa so predstavili tudi novo kočijo, ki sicer kraljuje v dvorcu Festetics. Večdnevni dogodek poteka na veči lokacijah in ponuja priložnost za seznanitev s slovensko-madžarskim projektom ter delom vključenih projektnih partnerjev med katere spadata tudi slovenski organizaciji RIS Dvorec Rakičan in Zavod Nazaj na konja.

Raznolik konjeniški program

Tekom festivala si obiskovalci lahko ogledajo številne konjeniške predstave, plesne prireditve, med drugim tudi razstavo delovnih psov in jastrebov. Brezplačni program vključuje kočijaške dirke, konjeniško povorko in zgodovinsko predstavitev nekdanjih madžarskih vojakov konjenikov – husarjev ter njihovih uniform. Za najmlajše nadobudneže so organizirane različne delavnice, seveda pa se obiskovalci lahko zapeljejo tudi v novi kočiji, ki je plod partnerskega sodelovanja v okviru projekta Horse Based Tourism – HBT ali pa se preizkusijo v jahanju konj. Bogat prireditveni program vsebuje tudi različna predavanja (npr. alternativna medicina za konje, programi konjskih treningov, pomembnost tradicije pri konjereji, ipd.) na katerih bodo predavali strokovnjaki s konjeniškega področja. 

Cilji in namen projekta Horse Based Tourism - HBT

Poslanstvo Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska je preobraziti regijo v družbeno in okoljsko trajnostno skupno regijo zelenega turizma, ki omogoča visokokakovostno perspektivo bivanja za prebivalce, ne-le na območjih ključnih turističnih magnetov, ampak tudi oz. predvsem na oddaljenih, podeželskih območjih, ki so manj razvita v turističnem oziru.

Splošni cilj, ki odraža dolgoročno vizijo za regijo je postati privlačno območje za življenje, delo, naložbe, podjetništvo z boljšim izkoriščanjem naravnih in kulturnih pridobitev v turizmu, katalizatorju razvoja celotne regije.

Projekt HORSE BASED TOURISM – HBT neposredno odgovarja izzivu programskega območja, saj si prizadeva ustvariti privlačno čezmejno turistično destinacijo (od Starošinc do Balatona) z visoko kvalitetno in prepoznavno ponudbo osnovano na inovativnih programih konjeništva in kočijaštva, ki vabi obiskovalce k odkrivanju skrite, na prvi pogled nepoznane ali manj znane turistične ponudbe, onstran obstoječih turističnih magnetov.

Koncept HBT doživetij ima velik razvojni potencial, saj je - v nasprotju s klasičnim konjeniškim turizmom - privlačen in primeren za široko ciljno skupino turistov (otroke, družine, večje zaključene skupine, osebe s posebnimi potrebami, »incentive« in »team building« skupine itd.).

Projekt je sofinanciran s strani Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.