https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Boljše razpoloženje potrošnikov na mesečni, a slabše na letni ravni

24.02.2020 ob 6:00  

Po podatkih Statističnega urada RS se je razpoloženje potrošnikov v januarju 2020 na mesečni ravni nekoliko izboljšalo, glede na lanski januar pa se je precej poslabšalo. Pričakovanje potrošnikov glede večjih nakupov se je sicer izboljšalo.


Kazalnik razpoloženja potrošnikov se je januarja izboljšal za dve odstotni točki, medtem ko je bil kazalnik v primerjavi z lanskim januarjem nižji za 10 odstotnih točk.

Zaupanje potrošnikov se je na mesečni ravni izboljšalo

Kazalnik zaupanja potrošnikov se je v januarju 2020 glede na december 2019 izboljšal za dve odstotni točki, od dolgoletnega povprečja pa je bil višji za šest odstotnih točk.

Izboljšali so se naslednji kazalniki: pričakovanje potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za 2 odstotni točki), pričakovanje o gospodarskih razmerah v državi (za 5 odstotnih točk) in pričakovanje glede števila brezposelnih (za 2 odstotni točki). Poslabšalo pa se je pričakovanje potrošnikov glede varčevanja (za 2 odstotni točki).

Poslabšanje zaupanja potrošnikov na letni ravni

Januarja se je razpoloženje potrošnikov v primerjavi z lanskim precej poslabšalo. Glede na januar 2019 je bil kazalnik zaupanja potrošnikov v januarju 2020 nižji za 10 odstotnih točk, od povprečja preteklega leta pa za 4 odstotne točke.

 Mesečne spremembe kazalnikov mnenja potrošnikov (vir: SURS)


Znižanje na letni ravni sta v največji meri povzročila kazalnika pričakovanj glede števila brezposelnih in glede gospodarskega stanja v državi, ki sta se poslabšala za 20 oz. 14 odstotnih točk. Pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu je bilo na letni ravni nižje za 4 odstotne točke, pričakovanje glede varčevanja pa za 1 odstotno točko.

Kazalnik zaupanja potrošnikov v Sloveniji med leti 2005 in 2020 (vir: SURS)


Izboljšanje pričakovanja potrošnikov glede večjih nakupov

Kot poroča Statistični urad, so se pričakovanja potrošnikov glede nakupa ali gradnje stanovanja glede na prejšnje četrtletje izboljšala za 4 odstotne točke, v primerjavi s prejšnjim četrtletjem pa so se izboljšala tudi pričakovanja glede nakupa avtomobila in sicer za 2 odstotni točki. Slednja so bila od vrednosti na začetku leta 2019, ko so bila najvišja v zadnjih 15 letih, nižja za 3 odstotne točke.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.