https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Policisti izvajajo štiriurno opozorilno stavko

03.02.2020 ob 10:00  

Policisti in policistke danes med 8. in 12. uro izvajajo štiriurno opozorilno stavko, s katero opozarjajo na neizpolnjevanje zavez vlade. V času stavke bodo na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje temeljiteje pregledovali tovorna in osebna vozila.


V Sindikatu policistov Slovenije napovedujejo, da bodo danes stavkali vsi policisti in policistke in zahtevali izpolnitev vseh zavez iz stavkovnega sporazuma, ki ga je vlada s policijskima sindikatoma podpisala decembra 2018. Zahtevajo takojšnjo realizacijo dogovora o izvedbi strokovne in neodvisne analize zahtevnosti delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, ureditev vprašanja glede bruto bruto izplačila, vzpostavitev kariernega sistema v policiji in sprejetje sistemskih ukrepov za izboljšanje položaja policistov.

Stavko vodijo v Sindikatu policistov Slovenije (SPS), pri čemer pa se jim ni pridružil drugi od dveh reprezentativnih sindikatov v policiji, to je Policijski sindikat Slovenije. V slednjem pravijo, da so stavkovne zahteve iz sporazuma z vlado trenutno "v reševanju in ustrezno pravno zavarovane", stavka pa zato v tem trenutku nesmiselna. Opozarjajo tudi, da vlada po padcu nima več pooblastil za sklepanje novih, zavezujočih dogovorov, navaja STA.

Na Ministrstvu za notranje zadeve ob tem pravijo, da je večina stavkovnih zahtev iz sporazuma realiziranih, o nekaterih pa da še tečejo pogajanja. Ob napovedi stavke, 21. januarja, so tudi zatrdili, da bodo nove zahteve sindikata preučili in izvedli aktivnosti, ki jih vladi nalaga zakon o stavki, v SPS pa medtem pravijo, da od napovedi stavke do danes s strani odgovornih v državi niso prejeli še nobenega odziva.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.