https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Tako pustno rajanje poteka po svetu

21.02.2020 ob 18:00  

Slovenijo že in še bodo v naslednjih dneh preplavile pustne šeme. Vrhunca slovenskega pustovanja sta nedvomno kurentovanje na Ptuju in tradicionalni pustni karneval v Cerknici, kako pa pustni čas preživijo po svetu in kam se vse lahko odpravite pa v spodnjem prispevku.

Benetke

Beneški karneval je nedvomno eden izmed najbolj poznanih ter Slovencem najbližjih. Tradicija beneških karnevalov je stara več kot 8 stoletij. V 12. stoletju so bile razlike med različnimi socialnimi sloji prebivalstva zelo velike in so tako ljudje z maskami skrivali svojo pripadnost in sloj. Tradicionalno se beneški festival začne 58 dni pred veliko nočjo in konča na pustni torek.

Danes karneval obišče več kot 3 milijone obiskovalcev iz vsega sveta. Priprava mask poteka vse leto, narejene pa so lahko iz usnja ali s pomočjo originalne steklarske tehnike. Danes beneške maske predstavljajo simbol Benetk in so temu primerno tudi bogato okrašene.  Beneški karneval  ne slovi le po promenadi elegantnih mask, ampak je hkrati tudi eden najboljših evropskih festivalov ulične umetnosti z vrhunskimi predstavami, plesalci in cirkusanti.

Rio de Janeiro

Največji in najbolj plesno obarvan karneval lahko obiščete v Braziliji v Riu de Janeiru. Največja ulična zabava na svetu, na ulicah zbere več kot dva milijona ljudi, za parado pa poskrbijo skupine plesalcev sambe v razkošnih kostumih. Spektakel barv, kostumov in ritma so prava paša za oči.

Pust in karneval so v Brazilijo v 19. stoletju prinesli Portugalci, kasneje pa so imeli velik vpliv afriški priseljenci, ko so leta 1917 uvedli sambo in spektakel kakršnega poznamo danes.

ZDA

Najbolj znani pustni karneval v Združenih državah se odvija v New Orleansu na debeli pustni torek – Mardi Gras. Na paradah, ki jih organizirajo klubi, so značilna okrašena pustna vozila , na katerih so našemljene skupine, ki med množico mečejo barvite verižice, plišaste živali in umetne kovance. Karneval izvira iz 18. stoletja, ki so ga praznovali na elegantnih in razkošnih plesih.

Karibi

Najbolj znani karibski pustni festival se odvija na Trinidadu in Tobagu. Gre za spontana druženja ljudi, ki se oblečejo v pustna oblačila, med karnevalom pa je značilno tudi igranje na bobne. Ne manjka plesa in dobre hrane. Praznovanja se začnejo do osem mesecev vnaprej. S kostumi postaja festival vse bolj zapleten in spektakularen. Zgodovina karnevala sega v 18. stoletje, ko so otočje naselili Francozi, ki so prinesli pustno rajanje.

Na Martiniku poteka petdnevno praznovanje, ki se začne na pustno soboto in ima vsak dan drugo temo. V soboto in nedeljo so ljudje našemijo v maske po lastni izbiri, v ponedeljek so tema burleska poroke, v torek hudičeve maske in rdeče šeme, v sredo pa se pusta pokoplje in se rajanje zavije v črno-belo podobo. Značilni so plesi in bobni.

Belgija

Belgijsko mesto Binche na pustni torek zavzame tisoče klovnov, oblečenih v barvah belgijske zastave, z voščenimi maskami na glavi in obutimi lesenimi cokli. Klovni (Gilles) na pustni torek plešejo starodavni ples in s palicami odganjajo zle duhove. V Belgiji tako poteka eden najstarejših uličnih karnevalov v Evropi, ki sega v 14. stoletje in je del Unescove kulturne dediščine.

Tenerife

Na Kanarskih otokih se odvija drugi največji karneval na svetu. Na njem so značilne divje zabave, brazilski ritmi ter razkošni kostumi v živih barvah. Vrhunec dogajanja je razglasitev kraljice festivala. Tekmovalke so oblečejo v bogato okrašene kostume, ki tehtajo tudi do 200 kilogramov. Pust se zaključi tako, da zažgejo in pokopljejo velikansko papirnato sardino. Španski Tenerife v času karnevala obišče več kot pol milijona ljudi.

Nemčija

Eden največjih in najbolj znanih karnevalov v Nemčiji je Kölnski karneval, ki se tradicionalno začne že na martinovo, vrhunec pa je zadnjih pet dni pred pepelnično sredo. Uvod v pustno rajanje je babji pustni večer v četrtek, vrhunec pa predstavlja pustni ponedeljek s tradicionalno povorko, s sprevodom mask in pustnih vozil, s katerih mečejo najrazličnejša darila - tudi znamenito kolonjsko vodico.

Po vsej južni Nemčiji sicer poteka tudi šestdnevni festival Fasching, katerega zanimivost je, da ima vsako območje svojo prepoznavno masko (klovni, čarovnice, pajki), vrhunec pa je nočni ples norcev, ki poteka na pustni ponedeljek.

Foto: Twitter

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.