https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

29. februarja ima v Sloveniji rojstni dan 1330 ljudi

29.02.2020 ob 6:05  

Vsako četrto leto naše leto dobi dodatni dan - 29. februar. Dobili smo ga z uvedbo gregorijanskega koledarja leta 1582, pri nas pa 29. februar velja šele od leta 1919. In kdo se ga najbolj veseli?


Prav gotovo vsi tisti, ki danes praznujejo rojstni dan. V Sloveniji je po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) 1330 smolčkov – tistih, ki so se rodili na 29. februar. Rojstni dan na dan, ki pride samo vsaka štiri leta, pa ne prinaša nujno smole – zakaj ne bi na leta, ko 29. februarja ni, praznovali en dan prej in en dan kasneje?

Ni dvoma, da je poseben občutek, če obeležuješ rojstni dan le vsaka štiri leta. Vendar, ali to hkrati pomeni tudi, da so ti srečni posamezniki tudi mlajši? Če ne drugo, se prav gotovo počutijo mlajše. Sicer pa smolčki pri nas svojo polnoletnost uradno dopolnijo en dan kasneje – 1. marca.

In če se vam ob vsem tem poraja vprašanje, zakaj sploh prihaja do tega pojava, se je za to potrebno ozreti daleč nazaj v zgodovino. Naravne periode, s katerimi štejemo čas, medsebojno niso povsem usklajene. V enem letu se tako zvrsti 365 dni in še dodatna četrtina dneva. Če koledar neskladja med dolžino leta in dolžino dneva ne upošteva, lahko nastanejo težave.

Tako že od časov Julija Cezarja in vzpostavitve julijanskega koledarja februarju zato vsake štiri leta dodamo še en dan. Ker pa se v letu ne zvrsti povsem natančno 365 dni in še četrtina dneva, ampak nekaj minut manj, je treba upoštevati tudi to razliko. Od 16. stoletja uporabljamo zato gregorijanski koledar, kjer je prestopnih let malenkost manj kot v julijanskem. Leta, ki se končajo na dve ničli, so prestopna le v primeru, če so deljiva s 400. Če pa se vam vse to zdi preveč zakomplicirano, pa ob vsem tem ostaja eno enostavno dejstvo: letošnje leto bo za en dan daljše, kot lansko.

Datum, ki si ga ni težko zapomniti

Neredko se zgodi, da nam nehote uide kateri izmed pomembnih datumov – leto ima res 365 dni in se vedno pravočasno spomniti na tetin rojstni dan, sestrino obletnico poroke ali datum prvega poljuba svojega partnerja, dandanes nekaterim predstavlja zelo veliko težavo. Zato pa je 29. februar več kot idealen, saj ga res ne moremo spregledati, zaradi njegove redkosti pa nam v spominu ostanejo tako rojstni dnevi kot posebne obletnice, ki so se zgodile na ta dan. Predvsem možje tako na ta dan težko pozabijo recimo na obletnico svoje poroke, ki velja za enega izmed datumov, ki ga možje najpogosteje pozabijo.

Ko ženska pade na kolena…

Čeprav se enakopravnost med spoloma iz leta v leto bolj uveljavlja, »padanje na kolena« še vedno pripada močnejšemu spolu. A ne 29. februarja. Po irski tradiciji je 29. februar že mnoga stoletja dan, ko ženske vzamejo stvari v svoje roke, pokleknejo pred svojega izbranca in ga zaprosijo za roko. Torej drage dame, le pogumno! Vaš izbranec tega dneva sigurno ne bo pozabil.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.