https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Nadenimo si rdečo pentljo

01.12.2019 ob 8:00  

Danes, 1. decembra, obeležujemo svetovni dan boja proti AIDS-u. Obeležujemo ga z rdečo pentljo.

 

1. decembra 1988, je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila za svetovni dan boja proti AIDS-u. Ta dan je pomemben, saj ljudi združuje v boju proti AIDS-u oziroma HIV-u. Na ta dan pokažimo podporo vsem osebam, ki živijo s tem, ter se spomnimo na vse, ki so zaradi tega umrli. Zato si nadenimo rdečo pentljo.

Kaj je AIDS?

AIDS ali aktivirani imunski deficitni sindrom, tudi sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti, je definiran kot skupek okužb in simptomov, ki so posledica izčrpanosti imunskega sistema zaradi okužbe s HIV in podobnih virusov pri drugih živalskih vrstah. Okužbo lahko obvladajo, ne morejo pa je ozdraviti s protiretrovirusnim zdravljenjem. S tem zmanjšajo smrtnost kot zbolevnost ob okužbi s HIV, v marsikateri državi pa so zdravila težko dosegljiva in za bolnike predraga. Približno vsak peti prebivalec, ki živi v Evropi ima HIV, ampak neve za svojo okužbo, vsak drugi pa izve prepozno. Zato je pomembno, da se osebe, ki so izpostavljene za okužbo s HIV, spodbudi k testiranju, kajti zgodnejše odkritje in čimprejšnje zdravljenja, lahko zelo pomembno vplivata na omejitev prenosa okužbe naprej in na boljši izid zdravljenja.

V letu 2018 je bilo do 20. novembra 2018, prijavljenih 32 primerov novih diagnoz, v letu 2017 pa je bilo 39 primerov. Delež poznih diagnoz, ko je imunski sistem že zelo prizadet, je še vedno previsok. Največ diagnoz okužbe s HIV je bilo med moškimi, kateri imajo spolne odnose z moškimi, in sicer do 20. novembra 2018 je bilo 24 (3/4 vseh novih diagnoz), v letu 2017 pa je bilo 26 (2/3 vseh novih diagnoz).

Mladi so v Murski Soboti razdelili rdeče pentlje in kondome. V sodelovanju s Klubom prekmurskih študentov pa so prav tako članom razdelili rdeče pentlje, kondome in letake s tematiko o strpnosti do LGBTQ skupnosti.

Projekt "POD ISTIM NEBOM - LGBT SKUPNOST IN DRUŽBA" je združil mlade iz petih držav. Ekipe iz Slovenije, Bolgarije, Litve, Grčije in Romunije so se sestale v dvorcu Rakičan, Murska Sobota, Slovenija (v meseci oktobru 2019), da bi opozorili na položaj pripadnikov LGBT skupnosti v različnih državah. Cilj projekta je bil tudi širjenje strpnosti in ozaveščanje o LGBT skupnosti zato, da jo lahko obravnavamo kot naravni del družbe. Izmenjava izkušenj med nacionalnimi ekipami je pokazala, da je LGBT na žalost še vedno tabu tema ali pa se ji izogibamo, zato ta je projekt veliko prispeval k temu, da so vse barve bolj vidne v družbi. Več o projektu in rezultatih projekta lahko najdete na Facebook strani Zavoda Pomaju https://www.facebook.com/ZavodPomaju/

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.