https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovni dan Romov

08.04.2020 ob 11:00  

Danes Romi po vsem svetu, praznujejo svoj dan, ki je bil izbran na njihovem prvem svetovnem kongresu leta 1971 v Londonu.

 

Romi so sicer potomci nomadskega ljudstva, ki se je selilo iz kraja v kraj. Že pred 14. stol so se iz Indije selili proti zahodu in se naselili po vsej Evropi. Danes jih po evropskih državah živi približno deset milijonov, v Sloveniji okoli 12 000 in se delijo v tri skupine: prekmurski Romi, ki so prišli z Madžarske, dolenjski s Hrvaške, iz Avstrije pa Romi iz plemena Sintov.

Beseda Rom sicer pomeni človek, Roma pa ljudje ali ljudstvo. Kot ljudstvo imajo tudi svojo zastavo: v njej je kolo (veliko se selijo) zelena barva pomeni naravo, modra pa nebo, oziroma svobodo; imajo tudi svojo himno Dželem, Dželem in so zelo predani glasbi. Posebej ples ima v njihove življenju velik pomen, zelo uveljavljen je trebušni ples.

 

Erasmus+: THE WORLD OF ROMA / SVET ROMOV

RIS Dvorec Rakičan je v mesecu novembru 2019 gostil mladinsko izmenjavo z naslovom "THE WORLD OF ROMA" ali "SVET ROMOV", ki je združila mlade iz Slovenije, Romunije, Slovaške, Severne Makedonije, Italije in Madžarske. Mladi so tekom projekta spoznavali romsko kulturo, tradicijo, običaje, kulinariko, ples in probleme s katerimi se soočajo v vsakdanjem življenju. 

Mladi so ob samem začetku spoznavali delovanje programa Erasmus+ Mladi v Akciji, zgodovino Romov, stanje Romov v vsaki izmed držav udeleženk in dobre prakse v vsaki državi. Seznanili so se tudi z dobrimi praksami v Pomurju, predvsem v Murski Soboti z bližnjo okolico. V sodelovanju z Radiom Romic smo si ogledali njihove prostore in Romski muzej v Murski Soboti.

V sodelovanju z vrtcem Romano smo si udeleženci ogledali vrtec in dan preživeli v družbi otrok. Otrokom smo donirali igrače in oblačila. Mladi smo sodelovali tudi z Centrom za družine Murska Sobota in programom Zeleno in zdravo socialno vključevanje Romov - ZZ ROM, s katerima smo preuredili sobo v centru za Družine Murska Sobota, ki je sedaj namenjena za druženje in je posvečena vsem Romskim otrokom. Za konec pa smo se preizkusili v kreativni delavnici, kjer smo pripravili različne rezultate projekta. Med rezultati je bila knjižica z romskimi recepti iz vsake države, videoposnetek projekta, uradni časopis z opisi aktivnosti in opisom projekta, fotografska razstava o Romski kulturi, katero smo razstavili v sobi, ki smo jo preuredili.

Celoten projekt je financiran s strani Evropske Unije, programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT.

  

Erasmus+ Mladi v Akciji – "CIGANSKA DUŠA"

RIS Dvorec Rakičan pripravlja tudi nov mladinski projekt.

Med 3. in 11. aprilom 2020 bi morala v Rakičanu potekati mladinska izmenjava z naslovom "Ciganska duša", vendar smo morali aktivnosti, zaradi trenutnih razmer z virusom COVID 19, do nadaljnjega prestaviti. O novem terminu bomo poročali na naši FB in spletni strani.

Z mladinsko izmenjavo »Ciganska duša« bi radi mladim približali kulturo in način življenja Romov, ter predstavili problem sovražnega govora ter diskriminacije. Začetek diskriminacije se pojavi že z vstopom v osnovno šolo, posledica tega pa je pogosto ne dokončanje šolanja, kar privede do onemogočenega dostopa do trga dela in zdravstvene oskrbe ter odvisnosti od socialne podpore. V samem projektu bomo poudarek namenili spoznavanju problematike, predvsem predsodkov ter sovražnega govora, ki je prisoten tudi v medijih. Mladi iz skupno kar 7 držav (Slovenija, Litva, Španija, Madžarska, Italija, Slovaška in Romunija) želimo z mladinsko izmenjavo "Ciganska duša" osvetliti problematiko "etiketiranja", stereotipov, sovražnega govora ter posledično diskriminacije in slabše integracije romske populacije v večinskim prebivalstvom. Hkrati želimo predstaviti primere dobrih praks preprečevanja sovražnega govora ter soočanja s stereotipi in predsodki v sodelujočih državah ter "ne Romom" približati romsko kulturo. Projekt je v celoti financiran s strani programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije za mladino MOVIT.   

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.