https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Blagoslov velikonočnih jedil ima posebno simboliko

11.04.2020 ob 8:00  

Kristjani danes obeležujemo veliko soboto, ki je prav tako kot veliki četrtek in veliki petek, del velikonočnega tridnevja. Velika sobota je za kristjane dan čaščenja Božjega groba.

Blagoslov velikonočnih jedi

Na veliko soboto se kristjani spominjamo Jezusa v Božjem grobu. Na veliko soboto poteka tudi blagoslov ognja, vode in seveda blagoslov velikonočnih jedi. V katoliški cerkvi na veliko soboto poteka celodnevno čaščenje Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil po smrti na križu prenesen na veliki petek. Katoličani bomo k blagoslovu "odnesli" velikonočne jedi, ki so jih pripravili doma. To so pirhi, šunka, hren, kruh in potica. 

Letos zaradi koronavirusa blagoslovov v cerkvah ne bo, vigilije pa bodo potekale brez fizične navzočnosti vernikov. 

Kaj predstavljajo pirhi, potica, hren in šunka?

V velikonočnih jedeh se skriva simbolika, povezana z Jezusovim trpljenjem in sporočilom praznika.

- Potica predstavlja Kristusovo trnjevo krono, zato jo nekateri delajo v obliki obroča,
- kruh je znamenje božje dobrote in človekovega dela,
- pet rdečih pirhov spominja na kaplje krvi in Jezusove rane,
- hren simbolizira trpljenje Jezusa in tri žeblje, s katerimi je bil pribit na križ,
- šunka ali meso (jagnjetina) predstavljata Jezusovo telo,
- vino je tudi povezano z Jezusom, saj simbolizira njegovo kri,

med velikonočne jedi naj bi spadala tudi pomaranča, kar pa ni splošno poznano.

Pomaranča predstavlja simbol gobe, s katero so Jezusu dali piti kis.

Škofje vabijo vse vernike, da pripravijo velikonočna jedila in se udeležijo televizijskega prenosa blagoslova velikonočnih jedil.

Med drugim je predviden prenos blagoslova velikonočnih jedil iz mariborske stolnice ob 15. uri na prvem programu TV Slovenija.

Velikonočne vigilije bodo začeli ob 20. uri. Škofje jih bodo brez fizične navzočnosti vernikov obhajali v svojih stolnicah, duhovniki pa v župnijskih cerkvah.

Na slovenski katoliški televiziji Exodus TV bo ob 20. uri prenos velikonočne vigilije iz stolnice sv. Nikolaja v Murski Soboti, ki jo bo daroval soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. 

Papež Frančišek bo brez fizične navzočnosti vernikov slovesno vigilijo vodil zvečer v baziliki Sv. Petra v Vatikanu in to ob 21. uri, prenos bo na Exodus TV. Na Exodus TV bo ob 12. uri blagoslov jedil iz kapele, ponovitev bo ob 18. uri.

Evangeličani na veliko soboto zakurijo velikonočni ogenj, kar pa bo letos iz varnostnih razlogov odpadlo. Prav tako pripravijo jedi za nedeljski velikonočni zajtrk, vendar jih ne blagoslavljajo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.