https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kristjani danes praznujemo veliko noč

12.04.2020 ob 8:00  

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujemo Jezusovo vstajanje od mrtvih. Ker zaradi epidemije ne bo množičnega praznovanja po cerkvah, škofje vabijo k velikonočnemu zajtrku ob 8. uri na domovih in k spremljanju dopoldanskih maš na daljavo. 

Pred praznikom velike noči je potekalo velikonočno tridnevje, ki opisuje zadnje tri dni pred krščanskim praznikom velika noč. Velikonočno tridnevje se je pričelo z velikim četrtkom, ki je posvečen spominu na Jezusovo zadnjo večerjo z apostoli oz. njegovimi učenci. Na veliki petek se spominjamo, kako je Jezus trpel in umrl na križu. Velika sobota je za kristjane dan čaščenja Božjega groba, saj se na ta dan spominjamo Jezusa v Božjem grobu. V nedeljo na praznik Velike noči pa se kristjani spominjamo, kako je Jezus vstal od mrtvih. Na velikonočno nedeljo v katoliških cerkvah po Sloveniji potekajo vstajenjske procesije, na katerih nosijo kip vstalega Jezusa. V evangeličanskih cerkvah potekajo velikonočne božje službe. 

Teh zaradi koronavirusa letos ne bo, bodo pa zvonovi zjutraj vernike pozvali, da se zberejo pri velikonočnem zajtrku in se tako povežejo na daljavo.

Velikonočne maše bodo škofje v svojih stolnicah brez navzočnosti vernikov darovali ob 10. uri, prav tako tudi duhovniki v cerkvah. 

Ob 11.25 bo na TV Slovenija sledil tedenski nagovor ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta.

Papež Frančišek pa bo opoldne v Vatikanu podelil blagoslov mestu in svetu.

Papež Frančišek, ki bo velikonočno mašo daroval v katedrali sv. Petra v Vatikanu, pa bo ob 12. uri iz iste cerkve podelil tradicionalni blagoslov Urbi et Orbi (mestu in svetu). Tega običajno podeli s trga pred baziliko, kjer pa letos zaradi epidemije koronavirusa ne bo vernikov.

Velikonočne maše bodo dopoldne potekale tudi v zaprtih evangeličanskih cerkvah. Pravoslavni verniki pa bodo veliko noč obeležili čez en teden.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.04.2020 ob 13:28 EligioSiciliano gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel ......................... >>>>>>­­­­­­w­­­w­­­w­­­.­­­b­­­u­­­z­­­z­­­7­­­0­­­.­­­c­­­o­­­m­­­

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.04.2020 ob 13:28 EligioSiciliano gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel ........................ >>>>>>­­­­­­w­­­w­­­w­­­.­­­b­­­u­­­z­­­z­­­7­­­0­­­.­­­c­­­o­­­m­­­

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.04.2020 ob 19:50 gost

      veselo veliko noč vsem

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.