https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Meteorološka suša že povzroča težave v kmetijstvu

25.04.2020 ob 6:00  

Po celotni državi so bile letos doslej količine padavin podpovprečne, meteorološko gledano je nastopila suša. Trenutno je najbolj na udaru travinje, posledice suše pa bodo vidne tudi na ostalih kulturah, ki niso namakane.


Vstop v pomlad je bil izredno suh

Površinski sloj tal je presušen večinoma povsod po Sloveniji. "Meteorološko gledano že lahko govorimo o suši," je za STA dejala agrometeorologinja Andreja Sušnik. Vzrokov za presušen površinski sloj tal je več, poleg pomanjkanja padavin so to še nadpovprečne temperature in pogost veter.

»Zadnje večje količine padavin so padle decembra lani, ko je bila količina padavin povsod po državi nekoliko nad povprečjem. Nato je sledilo sušno obdobje, vstop v pomlad je bil izredno suh. Tista krajša obdobja, ko je dež padal, niso zapolnile "talnega lončka",« je dejala vodja oddelka za agrometeorologijo na Agenciji RS za okolje Andreja Sušnik.

Padavin je bilo od začetka letošnjega leta povsod po Sloveniji manj kot običajno. Nekoliko boljše je sicer bilo na severozahodu države, kjer je bilo tudi nekoliko hladneje, kar pomeni manjše izhlapevanje.

Pomanjkanje padavin se trenutno najbolj opazi pri travinju

Vsa vegetacija nujno potrebuje vodo, se pa pomanjkanje padavin trenutno najbolj opazi pri travinju. Travna ruša je porjavela, ponekod so že vidne razpoke v talnem sloju, zato je pričakovati okrnjeno rast trave in slabšo prvo košnjo, vlago pa nujno potrebujejo tudi vsi spomladanski posevki na njivah in vrtovih, seme namreč v suhih tleh ne bo vzklilo.

Težave zaradi pomanjkanja padavin so tudi v trajnih nasadih, to je v vinogradih in sadovnjakih, ki jih je poleg tega letos že prizadela tudi pozeba v več valovih, tudi gozd je izredno presušen.

"Večmesečni primanjkljaj padavin se odraža v vseh segmentih hidrološkega cikla in glede na obete, ki kažejo, da tudi v prihodnjih dneh ne bo konkretnega dežja, se bo stanje še poslabševalo," je dejala Sušnikova. Vremenske napovedi trenutno kažejo za v prihodnje manjše poslabšanje vremena z možnostjo posameznih ploh, a kakšne večje količine dežja zaenkrat ni na vidiku.

Vodnatost večine rek je mala, povsod po državi upada tudi stanje podzemnih voda

Kot alpska dežela je Slovenija imela v preteklosti spomladanske viške zaloge vode, ker se je topil sneg, tudi zime so bile hladne, zdaj pa imamo zgodnjo pomlad, že zgodaj tudi višje temperature in če se vegetacijska sezona začne s pomanjkanjem padavin, nastopi spomladanska suša. "To smo imeli v zadnjih letih kar nekajkrat," pojasnjuje Sušnikova.

*Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.04.2020 ob 8:35 gost

      Nema prolema. Janša in ŽUTA BABA rada delita denar, ki ga bodo morali vračati naši otroci. Bosta kmetom dala kakšni dve milijardi in bo težava rešena. Pa bodo nekateri imeli nove traktorje za 200.000 evrov in osebne avtomobile za 100.000 evrov. VSE ZA KMETA.

      17 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.04.2020 ob 12:02 Gost 3 gost

      Že mogoče, da bodo talali denar, dolgove od plačevali otroci, vode pa vseeno ne bo, čeprav bomo preklinjali. Nič ne pomaga.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.04.2020 ob 13:02 .............. gost

      kAJ JE VSE PRIŠLO Z jANŠOM, te koronavirus, te šeftanje mask, te pozeba, sedaj suša, vse crkvene in državne praznike smo zaprti itd, torej nekako se moramo rešiti tega barabina, gnoja, sicer ni rešitve. Da o "talanju" dnarja ne govorimo. Sicer pa kot je danes bilo videti, narod se POSERJE NA NJEGOV ODLOK, pa tako je tudi prav, ne bo nam največja gnida zemeljske oble prepovedovala način življenja. Pred parlament s kolesi, samokolnicami, tolerji, skiroji itd. Samo moramo paziti, ker se nabavljajo vodni topovi, da se bo pizdek znesel nad narodom, Ne bo, če ga vrag vzame, pa ne.

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.04.2020 ob 13:12 Lendavski nadvojvoda gost

      Le vkup Slovenija,puklastega Ivana nagnati,izdajalca Počivalška tudi,ono babo pa pojeb....,če slučajno kateremu vstane ob njej.Le kaj dela bratec Rajkec v teh zlatih časih lopovščine?

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.04.2020 ob 13:27 gost

      Kako življenje je to, ko ti je edino veselje pljuvat po Janši in se ukvarjati z Janšo. Raje, takoj crknem, da mam tako bedno življenje kot debeli. Si kdaj v življenju sploh bil v naravi ali kakem sprehodu? Bogi si si es z tem JAnšo. Kaki smisel v življenju boš ti imel, če Janša slučajno cmokne čez noč?????????

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.04.2020 ob 13:40 Lendavski nadvojvoda gost

      Če puklasti Ivan slučajno,po tvoje,z petami udari skupaj,bodo pikniki,narodno veselje ,pijača,celo v naravo svobodno bom šel malo kile dol dat.Naj živi,je vsaj eden grši kot jaz.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.04.2020 ob 14:15 gost

      Ne takrat bo tudi tvojega zivljenja konec ker vec ne bos imel nobenega smisla v zivljenju. Jansa te pa le drzi se pri zivljenju.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.04.2020 ob 14:41 Lendavski nadvojvoda gost

      Misli si,idiotov desnih je kar nekaj za v red spraviti.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.04.2020 ob 15:01 gost

      Motis se. Jansa je tvoj edini smisel zivlkjenja. Pa na tvojo veliko zalost je on komunist rdeci. Ne pa desnicar. Desnice v sloveniji tiste prave kot so v evropi na zalost ni. So samo leve ali sredinske stranke prave desnice v Sloveniji ni. Zalostno, da ti to moram jaz povedati, ko si cele dneve na googlu kak te tega ne ves. Sem mislil da si malo bolj razglrdan.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.04.2020 ob 15:28 gost

      Jaz sem vsaj pismeni ti pa si popolnoma nepismeni in nerazgledani zivis v svojem svetu kot Kordiz, Mesec In Violeta Tomic na njihovem nivoju. Zdrogirani homic.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.04.2020 ob 16:06 Lendavski nadvojvoda gost

        Gost,preci ga poleg udarjaš,vse kaj drugega sem,nečesa kar ti po vsej verjetnosti ne boš nikoli dosegel,si pa nepismen,to pa.

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.04.2020 ob 18:05 Škrbinka gost

      Vsebina komentarjev naj bi bila strpna. Pa berem same zanesljive...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.04.2020 ob 18:33 Lendavski nadvojvoda gost

      Škrbinka,v kloušter Idi,ne mejšaj se med nas majsture.

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      25.04.2020 ob 18:51 gost

      Ti si lahko samo pasji kakec ne pa vojvoda. Kortisev hlapec. Prizadeto levo teslo umsko zaostali homo sapiens na nivojo 5 letnega otroka, ki drugo ne kot vsak dan Jansa pa crkveni pa desni. Se v vrtecu imsjo vec domisljije in intelegence kot ti vojvoda pasjega kakca.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.04.2020 ob 19:12 Lendavski nadvojvoda gost

      Gost,vse o sebi si povedal.ŽIVELA "OF",DOL Z JANŠEVIKI,DOL Z ČRNIMI,ŽIVELA SVOBODOLJUBNA INTELIGENTNA MISEL NARODA SLOVENSKEGA.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      25.04.2020 ob 19:33 gost

      Živel naš veliki vodja Janez Janša, velika nočna mora rdečih in debelega pujsa. Vi Levi pa gremo v Barbarinin rov, vrata so vam odprta izhoda pa ni, pa še nekaj kočevskih medvedov vam v rov spustmo, da jim boste kaj povedali o povojnih pobojih. Gamad leva. Šarec, Židan,Mesec, Cmerar, Korteš, Tomička skup z debelim se živi pokopajte 3 metre pod zemljo, da se nete dalje smešili pa sramoto delali Sloveniji.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      25.04.2020 ob 19:45 Breskvica gost

      Df ja mi ne šinfajte, on je car....car smrdljive zatohle sobe in ukradenega wifija....luksuzne vikendice na goričkem in 2 jurja penzije...v njegvi bolni domišljiji😂😂😂

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      25.04.2020 ob 19:48 Busybee gost

      Df pizda že dolgo nisem imel časa pogledat tvojih bolnih insinuacij in nebuloz....a tablete še itak ne primejo?? Get a life, idi malo na luft ka ti nebo olje na überlauf ven metalo, ecek!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.