https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Đurov: Poveličevanje ustaštva na javni prireditvi grobo posega v človeško dostojanstvo

05.06.2020 ob 13:00  

Na mariborski upravni enoti so prepričani, da je bila njihova odločitev o prepovedi koncerta spornega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona pravilna. Ministrstvo za notranje zadeve je to odločitev razveljavilo.

Notranje ministrstvo je odpravilo odločbo Upravne enote Maribor, ki je pred nekaj tedni že drugič prepovedala koncert Thompsona v Mariboru. Postopek za prepoved te javne prireditve, začet na predlog policije, je ustavilo, prijavo pa je vrnilo policijski postaji Maribor.

Načelnik mariborske upravne enote Srečko Đurov za STA pravi, da je še vedno prepričan v pravilnost ravnanja upravne enote. "Odločbo ministrstva za notranje zadeve sem dolžan upoštevati, še vedno pa menim, da je bila odločba Upravne enote Maribor o prepovedi koncerta Marka Perkovića Thompsona pravilna," je danes povedal za STA.

"Poveličevanje ustaštva na javni prireditvi grobo posega v človeško dostojanstvo. Še posebej to velja za mesto Maribor, ki je v drugi svetovni vojni doživelo hud teror. Zato je Upravna enota Maribor predlogu policije ugodila in predmetni koncert prepovedala, saj smo prepričani, da smo z njo varovali temelje naše ustavne ureditve, in sicer vladavino prava, človeško dostojanstvo in pluralizem," je dodal za STA.

Stvarno upravičeni razlogi za prepoved koncerta, ki je bil načrtovan 20. maja 2017 v Mariboru, so bili po besedah Đurova dokazani na podlagi ravnanj pevca in dela publike na prejšnjih javnih dogodkih Thompsona pred letom 2017 in tudi kasneje. "Poveličevanje ustaštva in spodbujanje k sovraštvu na javni prireditvi nista pluralizem. Je direkten napad na temeljne vrednote Evropske konvencije o človekovih pravicah in Ustave RS. V tem primeru ne gre za iritanten, ekscentričen, provokativen govor, ampak za govor, ki je usmerjen v izzivanje nasilja. Zgodovina je dokaz tega nasilja. Tako javno prireditev Upravna enota Maribor ni prepovedala zaradi svetovnih nazorov in ideologije organizatorja in pevca, kot poskuša prikazati organizator, ampak ker v Republiki Sloveniji poveličevanje ustaštva in spodbujanje sovraštva na javni prireditvi ni dovoljeno," je za STA izpostavil načelnik.

Politični odzivi na odločitev notranjega ministrstva

"Thompsonov koncert, ki ga redno spremljajo pozivi k zaničevanju drugih narodnosti, v Sloveniji ni in ne sme biti dobrodošel. Vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi nestrpnosti je žalitev naših vrednot in kršitev naše ustave," je na Twitterju zapisal predsednik SMC Zdravko Počivalšek.

"Medtem ko številne države zavračajo in prepovedujejo koncerte hrvaškega pevca Thompsona, zaradi njegovih proustaških pesmi in ikonografije, dela vlada Janeza Janše vse, da bi mu organizirala koncert v Sloveniji in s tem odprla pot promociji ustaštva in fašizma," je zapisal poslanec Levice Matej T. Vatovec.

"Odločitev je teptanje človeškega dostojanstva in priznanje ustaškemu režimu. Ni problem, da Thompson podpira ustaštvo. Problem je, da to podpira naša vlada," je sporočila predsedujoča SD Tanja Fajon.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.06.2020 ob 14:04 gost

      Aleš Hojs, Franc Kangler, Vinko Gorenak, Žan Mahnič, ....... rabite še naštevanja?? Takšni bodo odločali kako bomo živeli in kaj se bo dogajalo okoli nas??

      24 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.06.2020 ob 14:25 gost gost

      Točno tak, to je žalitev za človeštvo. Sicer pa niti avstrijci se ne bodo strinjali , da bi ta odpadnik prišel v Maribor. Tudi prvič so se nej in so celo zagrozili, da bodo ta dan zaprli meje. Tak jin tudi ne pistijo, da bi v Pliberku obeleževali dan ustaštva. Pri nas se pa s ten domobrancom Hojsom vse dovoljuje. Izmeček eden, skupaj s svojim firerejem, izgini iz Slovenije.

      28 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.06.2020 ob 19:25 Gost gost

        Zalitev za ljudstvo je kraja denarja iz proracuna delavnega ljudstava za svoje kaviar socialistične preseravanja. Glasba ti je vsec ali ti ni, druge opcije ni.

        2 7 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.06.2020 ob 15:13 Gost gost

      Dajte mu hrane, ker izgleda kot iz golega otoka. Koncentracijskega Taborišča jugo komunistov.

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.06.2020 ob 15:21 ĐJUROV - KOMUNISTA gost

      JEBENI KOMENTATORI, BUDALE ZA VAS SE 2. SVETOVNA VOJNA ŠE ZMERAJ NI KONČALA. VSE VAS ŽIVO MOTI SAMO NE KOMUNIZEM. KOMUNIZEM, NACIZEM IN FAŠIZEM SO OBSOJENI IN PREPOVEDANI REŽIMI, OBSOJENI OD CELE EVROPE, RAZEN SLOVENIJE. V nobenih od jugoslovanskih republik ne boste videli, da bi kdo telovadil z rdečo zvezdo razen v Sloveniji. ZATO SMRT KOMUNIZMU, FAŠIZMU, IN NACIZMU. ZDAJ DE SE TA KOMUNISTA OGLAŠAL FUJ, SRAM NAJ GA BO, CELI ČAS JE SRAL V SOBOTI B MB PA NE BO.

      9 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.06.2020 ob 16:16 trobenitica gost

      G Đurov kaj si delal v černelavcipo ulici ob osvoboditvi slovenije letal si z yugo zastavo in miloševičevo sliko zato so ti ustaši problem Đorđe balaševič pa Ceca ne zato ker si četnik ali kaj

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.06.2020 ob 17:46 čondraš gost

        Ustaš pa četniki ista gamad, prepolnoa jih je Slovenija, te pa se prckajo na naših tleh med sabo.

        7 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.06.2020 ob 18:06 Đurov S gost

        Tocno tak dan ti prav. Kak pravijo krv nije voda. Kak bi lejko on bil drugacen ci mu oca bil JUGO oficer pa v ton duhi doma gor raso. Oca njemi spijunejro po cejloj soboti pa se prek v Avs.radgoni pa poslujso ka si narod gucij samo ka bi nas zajebo. Samo nej njin je gratalo

        7 4 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.06.2020 ob 16:26 trobenitica gost

      kaj si isljeval na občini zaposlene ponce mislim da so se pogumile in te bodo prijavile ampak to v ljubljani zaradi povezave župan v murski je prej bil na policiji

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.06.2020 ob 21:17 Jugovina gost

      Srečko Đurov fejst pojeb. Brez žalirev prosim. V Jugi nam je bilo vsem lepo. Manj denarja vebsar več duše.

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.06.2020 ob 21:26 gost gost

        Zdravstvena inšpekcija ugotovila več nepravilnosti v DSO Ljutomer, Direktor ni dosegel normativa, kvalitete in kvantitete, da ne bom žaljiv, je pa baje strokovnjak za kakovost ! zakaj TUKAJ, ker je portal blokiran.

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.06.2020 ob 21:31 Komunajzar šalabajzar gost

      Če se sredi ljubljane lahko maškarirajo komunisti z rdečimi zvezdami na butici, res ne vem kakšna je razlika napram ustašem. Aja, komunisti so pobili par sto tisoč ali celo milijon ljudi več kot ustaši.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.06.2020 ob 21:34 Komunajzar šalabajzar gost

      Zakaj se ustaštvo ne sme poveličevat komunizem se pa lahko?

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.06.2020 ob 22:03 ČISTOKRVNI SLOVENEC gost

      Slovenija je puna priseljenih četnikov in ustašev in tej jebejo celo Slovenijo pa še med sabo, čistokrvni Slovenci pa moramo to zraven gledati. Kdaj bo prišel čas, da bomo gor stanoli in vse to nagnali tja od kod so prišli, Sloveniji je potrebna OLUJA kot na Hrvaškem vse so nagnali v p.... m...... pa imajo zdaj pred rdečo zvezdo mir.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.06.2020 ob 22:09 slovenska resnica gost

      V Sloveniji je malo čistokrvnih Slovencev. Skozi zgodovino smo potomci Madžarov, Rusov, Lahov, priseljenih Hrvatov, Nemčurov, Bosancov, Srbov, Črnogorcev. Naše mlade dekle se tudi danes najbolje počutijo v postelji na Balkanu. Glej izlete, silvesterski čas. Prevzemajo spolnost, kulturo, muziko..... Slovenska čistokrvnost izginja. Sami to delamo. Žal.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.06.2020 ob 22:51 gost

      pa le kdo posluša tega majmuna tomsona ali koji k..je že ,ustaši ste pa levuharji ,se vam prav vidi kako svršavate na hrčastoustaške komade,smrad in nasnaga Slovenije ste ,gmad zaražena ustaška ,ki je skoraj pocrkala sedaj ko ni mogla na ustaško morje .,naj vas vse popikajo meduze in vas označijo gmad ena

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      06.06.2020 ob 7:03 Joužek gost

      Kaj pa poveličevanje komunizma? Pa Titova cesta, Kidričeva ulica::? Zvezde na majicah sredi prestolnice? Jugoslovanske zastave? Ubi Janšu? Dražgoše? Pa sploh ne poznam Tomsona in sem proti temu, da kar naprej po radiu poslušamo Hrvaško muziko in na vsaki veselici hrvaške pevce.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      06.06.2020 ob 11:04 strelec gost

      Poveličevanje komunizma je res samo v Sloveniji. Levico z Mesecom in Violeto bi trebalo prepovedati, tudi v parlamentu nimajo kaj za iskati. Kar se tiče ustaštva je pa znano in ni nobena skrivnost, da so v 2 svetovni vojni bili največji klavci. V Jasenovcu so izvajali hude krvoločne zločine nad srbi, bli so pravi sadisti v mučenju in zasenčili so celo znamenito SS division. Torej Thompson in njegovi pristaši odjebite, ne zavedate se kako zlo si bili ustaši, celo hujši od komunajzarjev.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      06.06.2020 ob 14:30 trobenitica gost

      kaj po menjava v mariboru đurov ima miloševo sliko obešeno doma druga vlada more menjati

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.