https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Sloveniji za letos napovedujejo najmanj 7,8-odstotni upad BDP

10.06.2020 ob 11:25  

Slovenski BDP (bruto domači proizvod) se bo po napovedi Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) letos skrčil za najmanj 7,8 odstotka. Globalno gospodarstvo pa bo letos beležilo vsaj šestodstotni padec.

Po napovedih OECD se bo slovenski BDP letos skrčil za 7,8 odstotka, v primeru drugega vala okužb z novim koronavirusom pa za 9,1 odstotka. Za prihodnje leto organizacija napoveduje 4,5-odstotno rast oz. v primeru drugega vala 1,5-odstotno.

Stopnja brezposelnosti naj bi letos dosegla 6,4 odstotka oz. po slabšem scenariju 6,9 odstotka, prihodnje leto pa 5,4 oz. 8,1 odstotka.

Stopnja inflacije po harmoniziranem indeksu potrošniških cen naj bi bila letos po obeh scenarijih enoodstotna, prihodnje leto pa 2- oz. 1,7-odstotna.

Kot so zapisali v OECD, je slovenska vlada sprejela številne fiskalne ukrepe v skupni vrednosti skoraj 4,5 odstotka BDP. Vendar pa je treba za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti gospodarstva sprejeti dodatne ukrepe, pozivajo.

Pri tem izpostavljajo predvsem preprečevanje dolgotrajne brezposelnosti in izogib povečanju deleža podjetij v državni lasti, ki je po njihovih besedah že sedaj relativno visok.

Globalno gospodarstvo pa bo po oceni OECD letos zaradi številnih ukrepov, ki so jih države sprejele za zamejitev širjenja pandemije covida-19, beležilo vsaj šestodstotni padec. V primeru hujšega drugega vala pandemije pa je moč pričakovati 7,6-odstotno krčenje.

Najnovejša napoved OECD kaže, da bo globalno gospodarstvo prihodnje leto okrevalo, rast BDP pa naj bi dosegla med 2,8 in 5,2 odstotka.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.