https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Na področju dela na črno izrekli za 5,8 milijona evrov glob

21.06.2020 ob 13:00  

Finančna uprava RS (Furs) je v boju proti sivi ekonomiji namenila posebno pozornost področju nadzora dela in zaposlovanja na črno. Skupaj je lani izvedla 11.982 nadzorov, pri čemer je v 22,3 odstotka primerih odkrila kršitve. Izrekla je za 5,8 milijona evrov glob.


Največ prijav s področja zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno prejema prav Furs. Lani jih je naštel 2826 zoper 3504 zavezance.

"Finančna uprava je tako v okviru 2427 prekrškovnih postopkov obravnavala 2826 prekrškov in skupno izrekla za 5,8 milijona evrov glob. Ob tem je podala tudi 11 kazenskih ovadb za kaznivo dejanje zaposlovanja na črno po kazenskem zakoniku. Posledično je prišlo do dveh obsodilnih sodb s pogojno kaznijo za storilca.

Tudi Tržni inšpektorat RS za delo na področju dela na črno opravi precejšnje število nadzorov, a "gre v večini primerov za preverjanje ustreznosti registracije in dovoljenja registriranih subjektov, v posamičnih primerih pa tudi za nedovoljeno reklamiranje ali omogočanje dela na črno s strani registriranih subjektov," poroča Sta.

"Inšpektorat RS za infrastrukturo na področju nadzorov še naprej kot problematičen izpostavlja segment nadzora nad prevozi potnikov z osebnimi vozili, kjer je dokazovanje dela na črno posebej težavno.

Inšpektorat RS za šolstvo na drugi strani navaja, da zakonodaja omogoča ustanavljanje zasebnih vrtcev ali opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje, a se še vedno pojavljajo številni ponudniki varstva otrok, ki se izogibajo registrskim postopkom, v katerih bi morali izkazati izpolnjevanje predpisanih kadrovskih pogojev ter pogojev za prostor in opremo," še poroča Sta.

Policija medtem ugotavlja, da gre največkrat za opravljanje dela brez prijave v ustrezno zdravstveno zavarovanje in brez ustreznih dovoljenj za delo. Tovrstna kazniva dejanja se najpogosteje pojavljajo v gradbeništvu, gostinstvu in avtoprevozništvu, zaznavajo pa jih tudi v drugih storitvenih dejavnostih.

Neizplačevanje plač

V sklopu kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost je zadnja leta najštevilčnejše kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev. Gre predvsem za neizplačevanje plač oz. davkov in prispevkov zaposlenim, ko ti ne prejmejo plačila za opravljeno delo ali ga prejmejo v gotovini, v manjši meri pa za kršitve glede sklenitve oz. nezakonitega prenehanja delovnega razmerja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.06.2020 ob 16:03 RDG gost

      Delavca kere dela na gradbišče pa ma 700e plače , te vö ,mrdali ka se z šušmarijo služi ka normalno lejk žive , politiki keri kradnejo pa lidi v zivi mozek jebejo pa mirno po cesti odi!!! Politika podperanja delomrznežev¨!

      14 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.06.2020 ob 20:49 Magnolija gost

      Namesto ka pistijo lidejn ka leži preživejo, jih na vsakon vogali samo oglobijo! Tisti ka pa rejsan cejlo življenje delajo na črno, pa se že poznajo pa nič! Brz veze

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.06.2020 ob 10:40 gost

        Raje se delavci pobrigajte, da boste imeli življenskim stroškom primerne plače, ne pa , da cele dneve zapravite za delo in šušmarjenje, življenje pa beži mimo vas. V Jugoslaviji smo delali 8 ur pet dni na teden, ostalo smo bili fraj. Imeli smo plače, s katerimi smo lahko dobro živeli, na podjetju dobili primerno posojilo in si zf+gradili hiše. Danes pa cele dneve delate, od življenja nimate nič, o svoji hiši pa lahko samo sanjate. In potem so za vašo bedo po vaše krivi inšpektorji. KRIV JE SISTEM IN POLITIKI. INŠPEKTORJI SO SAMO IZVRŠEVALCI TEGA SISTEMA IN TE POLITIKE. Kje imate jajca, da bi se borili za višje plače????????? Že zdavnaj jih nimate več.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.06.2020 ob 7:29 kujkel gost

      znate ka inšpektorčki enkrat se bo sistem obrnil ka nebo dolgo potem vam bok pomagaj tak vala tudi za policajčke ki z vami vred ropajo delovni narod doživeli boste take grozoto kot vi delate narodu a nimate toliko pameti kot imajo kure da za nek kurčev kao prekršek človeku vzamete več kot mesečno plačo a se sprašujete kako bo ta človek preživel tekoči mesec se sprašujete za njihove družine otroke in tako naprej vi ste najhujša gamat ki ga je zmislilo človeštvo kje vam je pamet a ste res tako ponosni na uniformo ki jo nosite a vam ni jasno da vam je to kupilkupil ta človek ki ste ga vi oglobili sram vas ja lahko vas in vaših družin ki živijo na tuj račun a veste pregovor o bedakih ki previ DAJTE MI OBLAST PA BOSTE VIDELI GDO SEM bog vam lahko odpusti ljudje nikoli.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.06.2020 ob 11:09 Mojeimeje gost

      Delajo 8 pa vec vr pa te se par vr na crno. Bi sr.. Bej pa delo se pp sihti. Niksna placa nej alo bar je posteno zasluzena

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.