https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Po treh mesecih naraščanja junija manjša brezposelnost

03.07.2020 ob 11:42  

Junija so bile razmere na trgu dela nekoliko spodbudnejše. Preklic epidemije in učinki sprejetih interventnih zakonov so ugodno vplivali na gibanje zaposlovanja in brezposelnosti. Kot so zapisali na Zavodu za zaposlovanje se je povečalo število prostih delovnih mest, hkrati se je umirilo odpuščanje, s tem pa tudi prijavljanje novih brezposelnih oseb na Zavodu.

Brezposelnost se je po treh mesecih rasti junija zmanjšala, kljub temu pa še vedno ostaja precej večja kot lani. Ob koncu junija 2020 je bilo na Zavodu registriranih 89.377 brezposelnih oseb, kar je 1.038 oseb manj kot maja, v primerjavi z junijem 2019 je bila brezposelnost večja za 18.630 oseb.

Na novo se je junija na Zavodu prijavilo 7.558 brezposelnih oseb, oziroma 4,7 odstotka manj kot maja in 83 odstotkov več kot junija 2019. Med novoprijavljenimi je bilo 3.554 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 588 iskalcev prve zaposlitve, 69 brezposelnih zaradi stečajev in 2.201 trajno presežnih delavcev.

Število na novo prijavljenih presežnih delavcev se je v primerjavi z majem zmanjšalo za 14,9 odstotka, glede na lanski junij pa je bilo višje za 282,8 odstotka. Med njimi so prevladovali tisti, ki so zaposlitev izgubili v predelovalnih dejavnostih, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, v trgovini ali v gostinstvu

Od 8.596 brezposelnih oseb, ki jih je junija Zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 7.023 oseb, kar je 39,6 odstotka več kot maja in 85,7 odstotka več kot junija 2019. Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ natakarjev, prodajalcev in delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih.

V povprečju je bilo v prvem polletju brezposelnih 83.937 oseb, kar je dobrih deset odstotkov več, kot v istem obdobju lani. Na novo se je letos prijavilo 54.213 brezposelnih, oziroma 54,2 odstotka več kot v lanskem prvem polletju, odjavilo pa se je skupaj 40.128 brezposelnih, kar je za 6,5 odstotka manj kot v prvem polletju lani.

Junija 2020 se je brezposelnost v primerjavi s predhodnim mesecem najbolj zmanjšala v koprski območni službi Zavoda za 5,2 odstotka, sledi OS Murska Sobota z 4,9 odstotnim zmanjšanjem in Maribor z 4,2 odstotnim zmanjšanjem. Zmanjšala se je tudi v območnih službah Ptuj, Kranj, Celje in Velenje. V ostalih območnih službah Zavoda (Novo mesto, Trbovlje, Sevnica, Nova Gorica in Ljubljana) pa se je brezposelnost v primerjavi s predhodnim mesecem povečala.

Vse območne službe Zavoda so imele junija večjo brezposelnost kot pred letom. Najmanjši porast sta imeli OS Murska Sobota (+12,6 %) in OS Ljubljana (+19,7 %).

Delodajalci, med katerimi je bilo največ delodajalcev s področja izobraževanja, zdravstva in socialnega varstva, gradbeništva in predelovalnih dejavnosti, so junija Zavodu sporočili 10.519 prostih delovnih mest, kar je 44,5 odstotka več kot maja in 13 odstotkov manj kot junija 2019.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.