https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V severovzhodni Sloveniji je ekološko stanje rek in jezer najslabše

06.08.2020 ob 6:00  

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je ekološko stanje rek in jezer najslabše v severovzhodni Sloveniji. To velja predvsem za Ledavo, Ščavnico, Kučnico in Kobiljanski potok ter Gajševsko in Ledavsko jezero.

Glavni razlogi za slabo ekološko stanje navedenih potokov, rek in zadrževalnikov so onesnaževanje voda s hranili in organskimi snovmi ter hidromorfološka spremenjenost in splošna degradiranost vodnega in obvodnega prostora.

Degradiranost je povezana z rabo tal na površini in razpršenim onesnaževanjem, predvsem na kmetijskih površinah, s točkovnim onesnaževanjem, kot so komunalne čistilne naprave, ter onesnaževanjem s spiranjem hranil in organskih snovi v vode, so pojasnili na Arsu. Kot so dodali, so za ukrepe pristojni na ministrstvu za okolje in prostor.

Slednje poudarjajo tudi na občinah, v katerih so omenjeni potoki oziroma jezera. V soboški pa še opozarjajo, da je velika težava predvsem izredno nizka podtalnica za vodovod sistema B, kar prav tako izpostavlja ministrstvo, zelo zaskrbljeni pa so v občini Cankova, kjer leži večina Ledavskega jezera, poroča STA.

Kot navajajo je po besedah cankovskega župana Danila Kacijana jezero onesnaženo zaradi neodgovornega vzdrževanja države, saj cveti ter ogroža prebivalce in obiskovalce, občina pa je brez moči. V njihov potok Kučnica pa se stekajo fekalije ter vode s škropivi zaradi nevestnega dela posameznih kmetov, dodaja Kacijan.

Arso sicer opozarja, da so v vodah na območju severovzhodne Slovenije zaznali presežene vrednosti pesticida metolaklor. To je herbicid, ki se uporablja za zatiranje nekaterih plevelov v kmetijstvu, ob cestah in pri vzgoji okrasnih rastlin. V okolju ga lahko najdemo v zemlji, vodi in zraku. Ljudje, ki mu niso poklicno izpostavljeni, lahko pridejo v stik z njim prek zraka in ostankov herbicida v hrani in pitni vodi.

V visokih odmerkih metolaklor sicer prizadene različne organske sisteme, ni pa uvrščen na seznam dejavnikov, ki povzročajo raka pri človeku, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.08.2020 ob 11:02 gost

      vvsr

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.08.2020 ob 15:22 gost

      Pa stanje jarkov je tudi katastrofa,glavno ka se izvolijo župani,kateri potem lepo počivajo na občinah,saj njih kje na terenu ni za opazit.Ko pa pride do obilnih padavin,potem pa vik in krik,ko voda nikamor ne odteka.Tako se to ne dela.Naravo in gozdove predvsem državne smo zelo zanemarili.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.08.2020 ob 15:44 Takjeto gost

      Vejpa lejko so v slabon stanji ce nisce nic ne puca itd.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.08.2020 ob 21:29 ledavščar gost

      Čistilna naprava v Sv. Juriju, občina Rogašovci sploh ne deluje. Vse neprečiščene fekalije se stekajo v Ledavo. O zadevi je seznanjen župan, upravljalec čistilne naprave in Inšpektorat za okolje in prostor, vendar ni nikomur mar če zadeva dela ali ne. Glavno, da so dobre službe in dobre plače.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.