https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovni dan humanitarnosti letos v luči pandemije covid-19

19.08.2020 ob 10:07  

Danes obeležujemo svetovni dan humanitarnosti, ki letos poteka pod geslom »Resnični junaki«. V luči pandemije covid-19, ki pomeni velik izziv za vse humanitarne operacije, je namenjen promociji solidarnosti in sodelovanju tudi v času največjih kriz.

V počastitev dela humanitarnih delavcev, aktivistov in prostovoljcev po vsem svetu ter spomina na humanitarne delavce, ki so izgubili življenje med opravljanjem službenih dolžnosti, je generalna skupščina OZN 19. avgust razglasila za svetovni dan humanitarnosti.

Na ta dan je namreč pred 17-imi leti v terorističnem napadu na sedežu OZN v Bagdadu življenje izgubilo 22 humanitarnih delavcev, vključno z nekdanjim visokim komisarjem OZN za človekove pravice in posebnim predstavnikom za Irak Sergiom Vieira de Mellom.

Vse do danes je pri opravljanju humanitarnega dela življenje izgubilo še veliko dobrih ljudi. Samo v letu 2019 so po svetu so napadli 483 humanitarnih delavcev: 125 je bilo ubitih, 234 ranjenih in 124 ugrabljenih v skupno 277 ločenih nezgodah.

Letošnji svetovni dan humanitarnosti pod geslom »Resnični junaki« (ang. Real-Life Heroes) je posvečen humanitarnim delavcem, ki se v luči pandemije covid-19 srečujejo s še večjimi izzivi pri svojem delu kot sicer in kljub temu opravljajo izjemno delo.

»Svetovni dan humanitarnosti je priložnost, da se zahvalimo ljudem, ki so svoje življenje posvetili pomoči drugim in obeležimo to, kar jih dela edinstvene in posebne,« so zapisali na Ministrstvu za zunanje zadeve.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.