https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Lani obračunanih za več kot 2,3 milijarde evrov bruto zavarovalnih premij

31.08.2020 ob 6:00  

Struktura slovenskega zavarovalnega trga je bila v letu 2019 glede na zavarovalne vrste in poslovne subjekte dokaj podobna tisti iz leta 2018. Skupna vrednost bruto obračunanih premij pa je v 2019 prvič presegla 2,3 milijarde evrov, kžejo podatki Statističnega urada RS.

V Sloveniji je v lanskem letu delovalo 13 zavarovalnic s sedežem v Sloveniji in 5 zavarovalnic, ki so v Sloveniji delovale prek svojih podružnic. Štiri največje zavarovalnice pa so skupaj obračunale več kot 70 odstotkov vseh bruto zavarovalnih premij in odškodnin. 

Skupaj so zavarovalnice lani obračunale za 2.334,8 milijona evrov bruto premij, kar je za 7,2 odstotka več kot leto poprej. Odškodnin pa so lani obračunale za 3,2 odstotka več kot v 2018, in sicer za 1.552,7 milijona evrov.

Večinski delež pri bruto premijah in odškodninah je bil obračunan fizičnim osebam. Pri premijah je ta delež znašal 80 odstotkov, pri odškodninah pa 85 odstotkov.

Fizične osebe največ za prostovoljno zdravstveno zavarovanje, pravne osebe za zavarovanje kopenskih motornih vozil

Največji delež k skupnemu znesku obračunanih premij je prispevalo zdravstveno zavarovanje s 26,2 odstotka, sledili sta življenjsko zavarovanje z 25,5 odstotka in zavarovanje kopenskih motornih vozil s 13,2 odstotka.

Fizične osebe so med zavarovalnimi premijami v 2019, najvišji znesek plačale za prostovoljno zdravstveno zavarovanje (597,8 milijona evrov) in življenjsko zavarovanje (568,3 milijonov evrov), sledili sta zavarovanje kopenskih motornih vozil (226,2 milijonov evrov) in zavarovanje odgovornosti pri uporabi motornih vozil (196 milijonov evrov).

Pravnim osebam je bil med zavarovalnimi premijami obračunan najvišji znesek za zavarovanje kopenskih motornih vozil (81,9 milijona evrov), sledili sta drugo škodno zavarovanje (79 milijonov evrov) in zavarovanje odgovornosti pri uporabi motornih vozil (64,7 milijona evrov).

Največ odškodnin obračunanih fizičnim osebam pri prostovoljnem zdravstvenem zavarovanju

K skupnemu znesku obračunanih odškodnin je prav tako največji delež prispevalo prostovoljno zdravstveno zavarovanje s 33,1 odstotka, sledili sta življenjsko zavarovanje z 28,6 odstotka in zavarovanje kopenskih motornih vozil s 13 odstotki.

Najvišji znesek odškodnin v 2019 je bil fizičnim osebam obračunani pri prostovoljnem zdravstvenem zavarovanju (513,4 milijona evrov), sledili sta življenjsko zavarovanje (427,4 milijona evrov) in zavarovanje kopenskih motornih vozil  (153,2 milijona evrov).

Najvišji znesek odškodnin pravnim osebam pa je bil obračunan za zavarovanje odgovornosti pri uporabi motornih vozil (55,5 milijona evrov), sledila so zavarovanje kopenskih motornih vozil (48,7 milijona evrov), drugo škodno zavarovanje (33,2 milijona evrov) in zavarovanje požara in elementarne nesreče (26,5 milijona evrov).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.08.2020 ob 16:48 Marjan gost

      Kakšno prostovoljno zavarovanje? Če ga ne plačuješ , pa ti grozijo z izvršbo. Pa to svet ni videl.Samo v Sloveniji možno.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.