https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

OSTALI ŠPORTI

Slovenski kolesar zmagovalec dirke po Franciji

20.9.2020  

Tadej Pogačar je zmagovalec dirke po Franciji. Enaindvajsetletnik je v rumeni majici varno prečkal ciljno črto na Elizejskih poljanah postavil piko na i izjemnim predstavam na Touru. Na njih je blestel tudi na koncu drugi Primož Roglič.


Potrdil vse rekorde

Pogačar je postal drugi najmlajši zmagovalec Toura, mlajši je bil le Henri Cornet davnega leta 1904. Postal je prvi debitant po Francozu Laurentu Fignonu in letu 1983, ko je osvojil Tour de France. Je sploh prvi kolesar, ki je oblekel rumeno majico najboljšega v skupni razvrstitvi, pikčasto za najboljšega hribolazca ter belo za najboljšega mladega kolesarja. "Tako belo kot pikčasto majico uradno podeljujejo od leta 1975.

Pogačar je najmlajši kolesar, ki je kdajkoli osvojil belo majico. V ponedeljek bo namreč dopolnil 22 let, lepšega darila za osebni praznik pa si ne bi mogel predstavljati, potem ko je na sončni strani Alp spisal eno največjih športnih zgodb.

Na Touru je dobil tri etapne zmage, Roglič je dodal eno, skupaj pa so slovenski kolesarji dosegli šest drugih mest. Od tega je bil trikrat drugi 30-letni Kisovčan, dvakrat je drugi končal Luka Mezgec, enkrat pa Pogačar," poroča STA.

Roglič je na koncu osvojil drugo mesto in dopolnil zbirko uvrstitev na oder za zmagovalce s tritedenskih preizkušenj. "Na Giru je bil lani tretji, dirko po Španiji pa je dobil pred skoraj natanko letom dni. Neuresničen sen s Toura pa ostaja kot motivacija za prihodnja leta.

Prvič je bil na Elizejskih poljanah zraven tudi Mezgec. Po dveh drugih mestih je upal na presenečenje in zmago, a so bili ostali kolesarji boljši, sam pa je nekoliko zaprt na koncu osvojil 13. mesto," še poroča STA.

Foto: FB Vlada Republike Slovenije

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.09.2020 ob 21:51 gost

      zgodovinski dosežek!!ki bo spisan za vedno ..dva slovenca na vrhu prstižnega tekmovanja

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.