https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

V Pomurju letos rekordna letina koruze

29.09.2020 ob 6:00  

Letošnja letina koruze, tako za zrnje kot za silažo, bo v Pomurju rekordna, verjetno najboljša v zadnjih 30 letih.

Obseg pridelka bo večji za najmanj 10 odstotkov, na običajno sušnih predelih na lahkih tleh tudi za 30 ali celo 40 odstotkov. Junija, julija in avgusta je bilo namreč letos veliko padavin, zatem pa je bilo vroče, to pa so idealne razmere za rast koruze. Ocena načeloma velja za vso Slovenijo, razen seveda območja, ki jih je prizadela toča.

Odkupne cene so podobne lanskim, a se ob veliki ponudbi lahko še znižajo. Kupci zdaj ponujajo okoli 90 evrov za tono zrnja pri 25-odstotni vlažnosti. Nekateri kmetje pravijo, da bodo dobili nekaj odstotkov več, drugi pa, da nekaj odstotkov manj. To je odvisno od odkupovalca in cene, za katero so se pogodili.

Kot po pisanju STA pravi specialistka za poljedelstvo pri soboškem kmetijsko-gozdarskem zavodu Metka Barbarič, imajo kmetje, ki so pospravili silažo in že žanjejo tudi koruzo za zrnje, izredno visoke pridelke. Boji pa se, da bodo ravno zaradi velikih pridelkov cene nižje, saj se tako običajno zgodi.

Danes so objavili tudi cene za suho pšenico (s 14-odstotno vlago), ki je pri večini odkupovalcev 125 evrov za tono. Podpredsednik sindikata kmetov Franc Küčan pravi, da je cena primerna, čeprav še vedno ne pokriva vseh stroškov, in če bo vzdržala do oktobra, ko se začne optimalna žetev, bodo kmetje s tem bolj zadovoljni, kot so običajno.

Po podatkih Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja je v Sloveniji skoraj 40.000 hektarjev polj posejanih s koruzo za zrnje, dobrih 27.000 hektarjev pa s koruzo za silažo.

V Pomurju, kjer kraljica njiv ostaja pšenica, je koruza med najbolj razširjenimi poljščinami. Na dobrih 16.000 hektarjih raste za zrnje, na dobrih 2300 hektarjih pa za silažo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.09.2020 ob 8:33 gost

      Hočemo več subvencije.

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.09.2020 ob 9:31 gost

      Rekordna letina koruza pa še rekordna subvencija pa bo spet nov traktor da bo sosed bolj nevoščljiv. Butasti narod pa naj dla v fabrikaj za drobiž.

      14 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.09.2020 ob 11:15 gost

        To, da je rekorden pridelek za kmeta, pri teh cenah pridelkov, ne pomeni, da je tudi rekorden zaslužek. Strinjam se s tabo, da so delavske plače prenizke. Pa pomisli tudi na to, da kmet nima "petka in ne svetka" .

        18 8 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.09.2020 ob 11:51 gost

      zakaj subvencije za pridelke-hrano, ki se vozijo v plnarno zaradi elektrike? subvencije so namenjne nizjim cenam hrane, ne pridobivanju elektrike.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.09.2020 ob 11:53 gost gost

      Francoska vlada želi s sto milijoni evrov podpreti razvoj proizvodnje rastlinskih beljakovin v državi, da bi zmanjšala uvoz. Ta odločitev temelji na gospodarskih, ne na okoljskih vprašanjih. Kaj pa slovenska kmetojska politika? Zidan, zakaj ukinitev subvencij za beljakovinske rastline? Clan katere stranke je uvoznik soje v slovenijo?

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.09.2020 ob 11:56 gost gost

      zakaj spodbujamo s subvencijami pridelavo koruze, ki je na svetovnem trgu zelo poceni, skoraj zastonj, namesto da bi spodbujali prideleke, pridelavo semen, ki so na svetovnem trgu veliko drazji in jih ne bi rabili uvazat? ker potem mafijski posredniki ne zasluzijo veliko evrov.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.09.2020 ob 12:13 gost gost

      nov razpis. devet milijonov za naložbe v prašičerejo? zakaj? ker bomo pridelovali se vec koruze in uporabili vec pesticidov. Koruza najbolj onesnazuje podtalnico. Spodbujamo prasicerejo, hkrati pa uvazamo svinjske polovice. Dvignite ceno pri odkupu in bo dovolj mesa. Spodbujamo posamezne kmetije z nepovratnimi sredstvi, ki jikoli ne bodo zagotovili nasih kvot, hkrati nam pa zastrupljajo vodo.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.09.2020 ob 15:47 G. O. S. T. gost

      Subvencije bi morali dobiti samo tisti kmeti ki predelajo hrano za slovenski trg ne pa si povprek. To pa pomeni da si subvencije ne zasluži v Sloveniji nobeden kmet ker ne pridelujejo hrane za slovenski trg. Ampak vse izvažajo mi pa posledično uvažamo smeti.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.09.2020 ob 23:33 gost

      Plaćen sam preko 190€ po satu radeći od kuće s 2 djece kod kuće. Nikad nisam mislio da ću to moći napraviti, ali moja najbolja prijateljica zarađuje preko 15k mjesečno radeći to i uvjerila me da pokušam. Potencijal s tim je beskrajan ..., COPY OVDJE.... Www.Works44.com

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.10.2020 ob 14:53 joco gost

        Tij zarađuješ P M ! Te tij kreten nebi tukaj po teh forumih šlevil!!!!!!!!!!!!! Tij si socialni pizdič ka nemaš za burek!

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.10.2020 ob 14:20 Hja... gost

      Kmetje pridelujejo koruzo. Pri nas na vasi je 5 velikih kmetov pa še en kup manjših. Krompirja, bučnega semena, repe, zelja ali druge zelenjave ni mogoče kupiti. Poleg vsega pa so še pokvarjeni, poznajo vse predpise njim v korist, predpise, ki bi se jih pa oni morali držati pa ignorirajo. Da ne govorim o oranju čez mejo, podorjejo robove potokov da se ti rušijo ipd. Naše kmetijstvo je ena sama žalost.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.10.2020 ob 14:55 domačin gost

      Resno reda se ne držijo pa sepovprejk se vozijo pa orjejo pa tak . V slaboj luči se kažejo celo tej mladi ka vozijo same nove traktorje.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.