https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pešci poskrbite za svojo varnost in bodite vidni

05.10.2020 ob 15:30  

V ponedeljek, 5. oktobra, se je pričela nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev »Bodi viden – bodi previden«, ki bo trajala do 18. oktobra. Z akcijo, ki jo vodi Agencija za varnost prometa, želijo opozoriti na varnost pešcev, ki so še posebej v jeseni in pozimi med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu.

Na Agenciji za varnost prometa opominjajo, da sta kresnička ali odsevni trak po zakonu predpisana obvezna oprema pešca ob slabši vidljivosti ali ponoči. Podatki kažejo, da se največ nesreč z udeležbo pešcev zgodi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost slabša, ceste pa zaradi vremenskih razmer spolzke.

A še vedno le redki pešci uporabljajo odsevnike. Podatki opazovanja pešcev iz leta 2017 kažejo, da kar 93 odstotkov pešcev ni uporabljalo nobenega odsevnika.

Aktivna raba odsevnih teles pešcu v temi in mraku lahko reši življenje, opozarja Agencija, ki bo v času akcije po Sloveniji razdelila 9.000 odsevnih trakov. S preventivnimi terenskimi aktivnostmi, ki so prilagojene epidemiološki situaciji, bo v akciji sodelovalo 125 občin in deset nevladnih organizacij, obenem pa bo potekal tudi okrepljen nadzor s strani policije, ki bo spremljala pravilno ravnanje voznikov in pešcev.

V okviru dvotedenske akcije Bodi viden - bodi previden, ki jo vodi Agencija za varnost prometa, bodo opozarjali pešce na ustrezno vedenje v prometu, voznike motornih vozil pa na ustrezno pozornost nanje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.