https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Sejemska industrija na robu preživetja

09.10.2020 ob 9:10  

Ukrepi povezani s koronavirusom so močno prizadeli tudi sejemsko dejavnost, predvsem organizatorje sejmov in širši sektor prirejanja dogodkov. Ti so se znašli na samem robu preživetja, opozarja Janez Erjavec, direktor Pomurskega sejma.

Ukrepi povezani s koronavirusom niso prizadeli samo sejemske dejavnosti, ampak celo vrsto dejavnosti, ki so povezane s sejmi, z globalnim trgom in tudi z globalnimi prizadevanji za zdravje in varnost ljudi, opozarja Erjavec.

»Upali smo, da bo ta kriza trajala zgolj nekaj mesecev in da bo potem mogoče ponovno prirejati dogodke. Žal pa je situacija takšna, da stojimo sejmarji in preko 350 podjetij industrije srečanj po osmih mesecih ukrepov, ki so nam onemogočili dejavnosti, pred dilemo, kako naprej.«

Pomurski sejem z več kot 92% izpadom

 Za Pomurski sejem pomeni leto 2020 izpad prihodka 1.870.000,00 EUR, če pa vzamemo primerjavo z letom 2019 je to izpad 1.600.000,00 EUR kar pomeni 92,4%. Kljub temu so obdržali zaposlene in preko spletnega sejma tudi stik z razstavljavci in obiskovalci, finančne posledice za družbo pa bodo večletne.

"Največjo škodo bo na koncu imela država"

»Če ne bomo kmalu deležni posebne pomoči ali možnosti za nadaljnje delo, pa bodo tudi usodne za preživetje. In bojim se, da bo tako tudi za druge slovenske organizatorje sejmov in celotno industrijo srečanj. Največjo škodo pa bo na koncu imela država,« opozarja.

Sejmi so v preteklih letih in desetletjih, skupaj s celotno industrijo srečanj veliko prispevali k promociji Slovenije, slovenskega gospodarstva in prepoznavnosti države v svetu, še posebej v času osamosvajanja in v obdobju vključevanja v Evroatlantske povezave.

»Preko predstavitev na slovenskih mednarodnih sejmih v Ljubljani, Celju in v Gornji Radgoni so evropska ter svetovna podjetja in institucije iskale priložnosti na slovenskem trgu in jih tudi realizirali z investicijami in gospodarskim sodelovanjem.

Pred propadom jih lahko reši le državna pomoč

Sejmi in celotna industrija srečanj je za državo strateškega pomena pa čeprav v celotni zgodovini ni bila deležna nobene posebne pomoči. Da sodi Slovenija med pomembne sejemske države, pove že podatek, da je bila Ljubljana leta 1925 med ustanovitelji svetovnega združenja sejmov UFI. Sejmi so odraz gospodarske uspešnosti države in regije, zato se mesta in regije zanje borijo.

Prvič v zgodovini sejmarstva v Sloveniji stojimo sejmarji in z nami povezana industrija srečanj v položaju, ko moramo državo prositi, naj nam pomaga, kot pomaga tudi drugim prizadetim dejavnostim.

Zavedamo se, da bo trg po tej epidemiji še bolj neizprosen kot do sedaj. Zato je še toliko bolj pomembno, da preživita sejemska dejavnost in industrija srečanj, ki lahko pomembno prispevata k normalizaciji gospodarskih in družbenih procesov,« je sporočil Erjavec.

*Foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.10.2020 ob 14:49 kaj je gost

      joćesš, gospod Janši to povej, ne nam ki vemo, da virusa ni. Tako vam treba, da bi vam vse propadlo, mogoče se boste zresnili čez dve leti, ko boste dojeli, kako ste bili nategnjeni od zadaj na suho.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.10.2020 ob 16:06 gost

      Stari ne joče zaradi sejma on joče ka nede mo kaj vžep djati. Tu so provizije, jesti zašenki za celo rodbinu kak dugo je sejem. Draga darila od razstavljal cev in še in še. To je problem boli njega kurac za druge.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.10.2020 ob 19:28 Hadik,Alsólendva gost

      Ma,daj,jočejo neki diretoreji z mastnimi plačami za nič dela,to je.Kakšna promocija države,nič od tega,kaj pa ponujajo domačega,skoraj nič.....kranjske(niti to niso) zapoprane z ceno,niti domače gorčice ni zraven,vse skupaj je nekaj diskontnega.Naj gre direktor sejma jarke kopat,niti tega ni sposoben,zdaj bi pa pomoč za lagodno življenje.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.