https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Sloveniji pod pragom tveganja revščine vsak osmi prebivalec

17.10.2020 ob 9:00  

Danes, 17. oktobra, obeležujemo mednarodni dan boja proti revščini. V lanskem letu je bila stopnja tveganja revščine v naši državi dvanajst odstotna, kar pomeni, da je z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, živelo približno 243.000 prebivalcev.


Pandemija ogrozila prizadevanja za zmanjšanje revščine

Mednarodni dan boja proti revščini je leta 1992 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov, v spomin na 17. oktober 1987, ko se je na trgu Trocadéro v Parizu, kjer je bila leta 1948 podpisana Splošna deklaracija o človekovih pravicah, zbralo več kot sto tisoč ljudi, da bi opozorili na žrtve skrajne revščine, nasilja in lakote. Od takrat se vsako leto na ta dan na istem kraju zberejo ljudje iz vseh okolij, različnih prepričanj in družbenega izvora, da bi izrazili solidarnost z revnimi in obnovili svoje zaveze.

Glavna tema letošnjega svetovnega dneva boja proti revščini je »Skupno delovanje za dosego družbene in okoljske pravičnosti za vse« in poteka v senci pandemije covida-19, ki je resno ogrozila svetovna prizadevanja, da bi do leta 2020 hudo revščino po svetu zmanjšali, do leta 2030 pa odpravili.

Pod pragom tveganja revščine vsak osmi prebivalec

V Sloveniji je v letu 2019 z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, živelo 12,0 odstotkov ali 243.000 ljudi, kažejo podatki Statističnega urada RS.

Letni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo je v Sloveniji v letu 2019 znašal 8.440 EUR, mesečni pa 703 EUR, kar  pomeni, da so bile osebe, katerih neto razpoložljivi dohodek na ekvivalentno odraslo osebo na mesec je bil nižji od 703 EUR, izpostavljene tveganju revščine oz. so morale preživeti mesec z dohodkom, ki je bil nižji od tega zneska.

Vir: SURS

Revščina najbolj ogroža starejše ženske

Podatki o stopnjah tveganja revščine glede na spol in starost kažejo, da so bile v letu 2019 najbolj izpostavljene nevarnosti, da zaidejo v revščino, ženske (13,0 %), predvsem tiste, ki so bile starejše od 65 let (23,0 %), navaja SURS. Kot dodajajo, se s starostjo oseb ta številka še viša. Stopnja tveganja revščine med ženskami, starejšimi od 75 let, je po zadnjih podatkih 28,1-odstotna.

Glede na tip gospodinjstva so bila v najslabšem položaju enočlanska gospodinjstva, kjer je bilo 38,0 % oseb pod pragom revščine, še posebno ženske (41,1 %).  Med gospodinjstvi z vzdrževanimi otroki pa so bile v najslabšem položaju osebe v enostarševskih gospodinjstvih z vsaj enim vzdrževanim otrokom, in sicer 26,1 %. Glede na status aktivnosti so v najslabšem položaju delovno neaktivni (21,3 %), med temi pa predvsem brezposelni (43,6 %).

Vsak sedmi Slovenec izpostavljen tveganju socialne izključenosti

Tveganju socialne izključenosti, ki je širši pojav od revščine, je v lanskem letu bil izpostavljen vsak sedmi prebivalec Slovenije. Socialna izključenost lahko doleti ljudi, ki so resno materialno prikrajšani ali živijo v gospodinjstvih z zelo nizko delovno intenzivnostjo.

Vsem trem oblikam socialne izključenosti, tveganju revščine, resni materialni prikrajšanosti in zelo nizki delovni intenzivnosti, je bilo lani izpostavljenih približno 10.000 oseb. Podatki za daljše obdobje sicer kažejo, da stopnja tveganja socialne izključenosti v Sloveniji počasi upada. V zadnjih enajstih letih se je tako znižala z 18,5 odstotkov na 14,4 odstotke.

Vir: SURS

 Tudi porazdelitev dohodka je v Sloveniji neenakomerna. V letu 2019 je imelo 20 odstotkov oseb z najvišjimi dohodki, 3,4- krat višje dohodke od dvajsetih procentov oseb z najnižjimi dohodki.

Slovenija med državami z najnižjo stopnjo tveganja revščine v EU

Po zadnjih razpoložljivih podatkih iz lanskega leta se delež oseb, izpostavljenih tveganju revščine, v članicah EU giblje od 10,1 odstotkov (Češka) do 23,8 odstotkov (Romunija).

Slovenija se z 12 % uvršča med države z najnižjo stopnjo tveganja revščine v EU. Nižje deleže oseb, izpostavljenih tveganju revščine, kot Slovenija imata Češka in Finska, med tem ko imajo Madžarska, Slovaška in Danska, približno take kot Slovenija.

Evropske države z najvišjo stopnjo tveganja revščine so bile Bolgarija, Latvija in Romunija. V teh državah je bila stopnja tveganja revščine več kot 22-odstotna. Prag tveganja revščine se je gibal od 2.310 EUR (v Romuniji) do 18.430 EUR (na Danskem), so še zapisali na SURS-u.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.10.2020 ob 9:44 gost

      Smo se zato odcepili od Jugoslavije, da nam gre zdaj slabše? Janša, Peterle, Rupel, Bavčar,, ...............? V Jugoslaviji ste bili vi NIKO I NIŠTA, zdaj ste na oblasti in bogati - je to vzrok odcepitje. Boli vas k.... za ljudi. Po koroni bo v Sloveniji UŽAS.

      23 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.10.2020 ob 10:38 Dj gost

      Žalostno da v penzijo ko prideš končaš na beračenju

      19 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.10.2020 ob 11:54 gost

        JANŠEVIH 57 % penzije za 40 let dela. A penziči ga najbolj volite. Še bolj bi vas moral kresniti po tikvi, da bi k sebi prišli.

        18 5 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.10.2020 ob 10:48 gost

      Seveda bo užas, ker bodo prišli na oblast tvoji levičarji in uničili še to malo, kaj Janši ni uspelo.

      2 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.10.2020 ob 11:05 G. O. S. T.,,, gost

      Koga pa je v državi to briga Janšu, Hojsa, Počivaušek, Horvata itd. Glavno ka smo mij glupi narud zaprli in v miri lejko kradem da se vse kadi. Ko jebe glupi narod tudi naše podpornike hlapce.

      18 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.10.2020 ob 12:51 gost

      Kradem, kradem vas bedake pa zapiramo da nas ne gledate. Kaj nam pa morete saj ste samo glupi narod. Nihče nam nič ne more mismo tisti ki smo na vladi mi imamo moč.,,, kaj nam pa morete,,, glupi narod,,,.

      17 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.10.2020 ob 13:17 delavec gost

      In to je samo za to ,ker so lopovi raztrgali Jugoslavijo in tak so lahko več pokradnoli iz delavcev pa naredili sužnje in siromake .Želim jim čimprejšne počivanje pod cimpresami nesnage lopovske

      17 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.10.2020 ob 14:06 gost

      Jebote Jugaslavija da te jebo, še zdaj jo nemreš prebolet. Vukovar, Srebrenica in ostala porušena mesta ti je rezultat Jugoslavije teslo bolano. Omeni Jugoslavijo na HRvaškem pa te bodo razkosali ne samo namlatili, res si že ekstremno prizadet z Jugoslavijo in z njenimi pravljicami, ki jih pišeš. Daj zresni se že enkrat si na nivoju mlajšega pubertetnika. Jugoslavije ni več in je nikoli ne bo, kak ti to ni jasno bog te nema rad. Koga briga kak je bilo. Važno je kak je zdaj in kak bo, zgodovina razen tebe trenutno nikoga ne zanima. Razen tistih nekaj milijon, ki imajo zaradi Jugoslavije porušene inizropane domove.

      3 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.10.2020 ob 16:20 gost

        VI JANŠEVE OVCE nikoli ne boste tako lepo živeli kot smo mi. LJUDJE, v Jugoslaviji živeli. V Jugoslaviji sem živel 41 let, tebi še pa plenice z riti visijo in nimaš pojma o zgodovini in srečnih ljudeh. Vse, kar ste prodali, smo napravili v Jugoslaviji. Leta 1987 je bilo v Sloveniji manj kot 20.000 brezposelnih, danes jih je 90.000. Tudi takrat nas je bilo 2 milijona kot sedaj. In nihče ni delal 12 ur cel teden kot morate danes daleč od doma. Da ti o ostalem, kar smo delvci imeli sploh ne pišem. Penzije so imeli v višini 85 % plače, danes - Janša 57 % plače, Cerar 59 %plače. V steno se zaleti pa se deri Janša. HLAPEC.

        16 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.10.2020 ob 15:41 pišta gost

      DIČAK PRIZADETI SI TIJ!!!!Negda je bilo lepo ,pa tudi danes nam je! Vijdite kakšne grozote se godijo po svejti. Če si nej manjak pa kelko telko zdrav delo imaš ,če ščeš ,pa tudi plačilo dobijš! Mijslite da se indri cedijta med in mleko!??? potem se zelo motite!!!

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.10.2020 ob 15:58 šilček gost

      Kriv je kapitalizem.

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.10.2020 ob 17:42 gost

      ,,, pišta,,, pa si v guricaj bil seveda zdaj se tan dogaje. Tak ka se ti tvoj vele,,, princ teme,,, pokažuvle zato takšne bedastoče pišeš. Budalo bulozno.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.10.2020 ob 20:30 gost

      Jugoslavija- pokol v Srebrenici, Vukovar mnozicni pokol, Sarajevo na tisoce mrtvih in posiljenih muslimank. Kosovo na tisoce mrtvih in posiljenih albank. Nastevam dalje porusena mesta in vrc kot milijon beguncev? To je produkt tvoje velike Jugoslavije, keri ti nikoli nisi videl Flisarcek. To kaj ti atek pa dedek povesta se ne pomeni, da si ti v tistem casu zivel. Zaleti se ti v sppmenik v Vukovarju in Srebrenici, Mostaru pa Sarajevu ti bodo ljudje povedali kak je bilo lepo v Jugoslaviji. Hlapec Kordisev. Redno si bolan v glavi. Daj bog, da te dobijo kaki vojni veterani iz Hrvaske pa ti eno jugoslovansko cev porinejo v danko.

      2 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.10.2020 ob 22:43 gost

      Jebala vas YU.Sramota od države vse je bilo umetno ustvarjeno ,zato pa se je končalo kot se je.Jebal vas tito ,kardelj ,ribičić,dolanc in vsa ostala yugo nesnaga.Tudi v yu delavec ni bil nič vreden zato pa so hodili delat v NEMČIJO ,AVSTRIJO ,ŠVICO,ŠVEDSKO,ITALIJO ;FRANCIJO itd itd če so hoteli kaj zaslužiti.Tudi v yu so bile dobro plačane samo vodstvene službe in če si bil član ZK.Tak da mi ne SERITE o neki yugovini. Star sem 64 in mi ne prodajajte MEGLE.Kdor hoče delat in dela lahko tudi v SLO dobro zasluži .Kdo je v yugi imel pri hiši 3 ali 4 avte po 3 tv sprejemnike.Hodil na dopust po celi EU kot sedaj.Krmili so naso jadranu da je to najlepše morje.Saj ne pravim da ni lepo ,a je tudi drugod lepo.Meni tak dobro kot mi je sedaj še ni bilo.Vi pa samo mejte yugovino .KJE pa je že to? Jaz vem za 7 na novo nastalih držav .yugovino pa pustite na miru naj počiva.Razjebali so jo titovi generali in ostali oficirji ki so hoteli VEČNO žIVETI NA RAČUN RAJE.Malo morgen.

      2 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.10.2020 ob 11:09 gost

        Jugoslavija je obstajala 46 let, imela je 24 milijonov prebivalcev in je imela ob razpadu 14 milijard evrov dolga in ogromno premoženje v premičninah in nepremičninah. Slovenija obstaja 29 let, ima 2 milijona prebivalcev in ima 40 milijard evrov dolga. S tem, da so politiki prodali ali uničili veliko tega kar smo v Jugoslaviji zgradili in ustvarili. Leta 1987 je bilo v Sloveniji manj kot 20.000 brezposelnih, danes jih je 90.000. Tudi takrat nas je bilo 2 milijona kot danes. Plače so bile v razmerju 1 : 4, v največjih tovarnah 1 : 5, kar pomeni, da je delavec imel odlično plačo. Upokojenec je v Jugoslaviji dobil pokojnino v višini 85 % plače, danes jo dobi v višini 57 % ( Janša ) in 60 % ( Cerar ). Ostalo, ko bom imel več časa.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      18.10.2020 ob 8:26 gost

      Odlicno napisano samo dzabe. Pisun Flisar je prevec zabit, da bi to razumel. On zivi v svojem svetu in sanjari o tem da je zivel v sanjski yugi, ceprav se takrat se rodil ni. E moj pomurec kam ste prisli, da z takim jebivetrom kot je Flisar sodelujete. Zelo nizko ste padli.

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      18.10.2020 ob 8:32 gost

      Kje moj komentar?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      18.10.2020 ob 8:56 gost

      V Jogoslaviji?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      18.10.2020 ob 12:06 gost

      Zovem se Čedomir i veliki sam ljubitelj Juge, sam pravi nostalgik. Trenutačno živim malo na fužinama a malo na goričkom. Moram priznati, da je u jugi bilo fenomenalno, nikada više bolje. Ja sam vojni veteran, koji je sudjelovao u oslobodjenju Vukovara i Sarajeva. Počinio sam veliko zločina, silovao malo morje Hrvatica i muslimanka, radio male čedimire, srušili smo puno kuča a još više izropali, taka da imam para malo više kao ti sa 80 posto. Ja i moja familija živimo kao lordi zahvaljujoči jugi, Titu, Miloševiču i ostalim jaranima. Nikada više neče biti tako ljepo. Šteta, što domovinski rat nije još malo duže trajao, da bi još malo više izplena dobio ja i moja porodica. Hoču natrag jugo i rat. To su bili dani, kad smo harali ubijali i silovali, a za ovo niko nije kažnjen. A danas u Sloveniji ne smiješ ni rejič protiv vlasti i več si uhapšen. E moja juga, zbog tebe mi je sada tuga a musličima truga.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.