https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ogljikov monoksid - tihi ubijalec

02.12.2020 ob 9:00  

V torek so zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom posredovali v Ljubljani. Plin je uhajal zaradi nepravilnega izgorevanja v dotrajani plinski peči, zato je zdaj priložnost, da ponovno opozorimo na nevarnost ogljikovega monoksida oziroma ogljikovega oksida. Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem gorenju plina, kurilnega olja, drv, premoga in drugih. 

Za preprečevanje zastrupitev z ogljikovim monoksidom svetujemo reden pregled in vzdrževanje kurilnih naprav in dimnikov ter redno prezračevanje bivalnih prostorov. V primeru, da kurite z drvmi, naj bodo ta čim bolj suha. Previdno je potrebno uporabljati tudi generatorje električne energije, saj ti pri svojem delovanju tudi sproščajo ogljikov monoksid. 

V Sloveniji se vsako leto z ogljikovim monoksidom zastrupi in umre kar nekaj ljudi. V preteklih 10 letih je zaradi ogljikovega monoksida umrlo 96 ljudi. Z ogljikovim monoksidom se lahko zastrupimo vsi, poleg tega pa ga s čutili ne moremo zaznati, zato ga tudi imenujemo tihi morilec. Pogosto se na prisotnost ogljikovega monoksida v stanovanju največkrat pomisli šele takrat, ko nekdo izgubi zavest. Zastrupitev z ogljikovim monoksidom se kaže z glavobolom, slabostjo, bruhanjem, utrujenostjo, omotičnostjo, težave se lahko stopnjujejo do zmedenosti, zanašanja pri hoji, motenj vida, nezavesti in smrti. Vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom je potrebno vzeti zelo resno in se zavedati, da zastrupitve z ogljikovim monoksidom lahko povzročijo trajne okvare možganov z motenim spominom in mišljenjem, težavami pri učenju in pogostimi glavoboli.

Foto: Pixabay (fotografije so simbolične)

Za preprečevanje zastrupitev z ogljikovim monoksidom svetujemo reden pregled in vzdrževanje kurilnih naprav in dimnikov, pravilno namestitev generatorja ter redno prezračevanje bivalnih prostorov. V primeru, da kurite z drvmi pa naj bodo ta čim bolj suha. Na morebitno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida v prostoru nas lahko pravočasno opozori alarmna naprava oziroma javljalec (detektor) ogljikovega monoksida v zraku.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.12.2020 ob 10:16 kilonja gost

      Ogljikov monoksid - tihi ubijalec...ne vem no če je tou istina, glednite Debeloga fuknjenca, of se z drvami pa z dimom od drv sakšo leto zastruplja pa ga je še nej vrag vzel, dobro no, v glavej se njemi je že skisnulo, to pa, pa od alkohola pa " zdravil " na recept od Magdiča.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.12.2020 ob 10:22 gost

      Globokoumne misli iz Polane.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.12.2020 ob 13:11 gost

      Magdič bi tebi mogel pomagati samo se tega tij bedak ne zavedaš. Zato pa si hlapec Janeza groznuga.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.12.2020 ob 17:03 kilonja gost

        Bolnik, kaj nej žalostno ka sam sebi talaš pluse, meni pa minuse ? Tou maš poseben bonus ? 1 cent po komadi za talanje plusov pa minusov ?

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.12.2020 ob 8:15 medijec gost

      idiotski medij. tihi ubijalec se reče za visok krvni tlak, po navadi ko te že trufi kap. ne pa za oglj. monoksid. dajmo bralci tožit ta fuknjeni medij, ki samo zavaja, širi laži

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.