https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Spali bomo eno uro dlje

24.10.2020 ob 10:00  

Na zadnjo nedeljo v oktobru bomo lahko spali eno uro več. V nedeljo, 25. oktobra 2020, bomo kazalce ob 3.00 zjutraj premaknili na 2.00.


V Sloveniji premikamo uro po Uredbi o določitvi obdobja poletnega časa, ki določa, da se obdobje poletnega časa konča, ko uro premaknemo zadnjo nedeljo v oktobru za 60 minut nazaj (iz 3.00 na 2.00) in s tem preidemo na zimski čas.

Premikanje ure naj bi po zadnjih napovedih Evropske unije ukinili leta 2021. Anketa, ki so jo izvedli, na katero se je odzvalo 4.6 milijona ljudi, je pokazala da je 84% ljudi naklonjenih ukinitvi premikanja ure. Čeprav se je okoli 15-tisoč Slovencev v anketi odločilo za poletni čas, pa bomo najverjetneje ostali na zimskem. Ta naj bi bil namreč za Slovenijo primernejši zaradi geografske lege in biološkega vpliva na človeka.

Zanimivo je, da nekatere države premikanja ure sploh ne poznajo oziroma imajo enoten čas (na primer Rusija, Japonska, Kitajska). V Sloveniji uro premikamo od leta 1983 naprej, urne kazalce bomo najverjetneje premikali še naslednje leto, kaj sledi zatem še ni natančno znano.

Naslednji premik ure iz zimskega na poletni čas, se bo zgodil v nedeljo, 28. marca 2021, ko bomo uro premaknili za 1 uro naprej in posledično spali uro manj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.10.2020 ob 12:54 gost

      Komi je to sobočko tele rit polijzal ka ga je o polnoči,,, JANEZ GROZNI,,, predlagal v državni holdink. Ge se krade 100 na voru pa nikumi Nika saj glupi narod plača.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.10.2020 ob 13:44 eno uro gost

      več se bom "metal" s prokletim janšakoronekun 20, eno uro bo v policijski uri okuženih 1500 državljanov. Teste bodo delali v torek, objava bo jutri.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.