https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Cepiva proti gripi že skoraj pošla, novembra nova pošiljka

30.10.2020 ob 11:00  

Letošnje zanimanje za cepljenje proti gripi je precejšnje. Trenutno dostopno cepivo je že skoraj pošlo, sredi novembra pa se pričakuje nova pošiljka 20.000 odmerkov cepiva, ki pa bo po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja prednostno namenjena rizičnim skupinam.


Zanimanje za cepljenje proti gripi je verjetno posledica epidemije covida-19 in možnost brezplačnega cepljenja za zdrave osebe, kot je nedavno omogočil državni zbor.

 

 

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pred dnevi napovedal, da bo del cepiva, ki so ga načrtovali za izvajanje cepljenja v ambulantah NIJZ, odstopil drugim izvajalcem, ki bodo lahko hitreje izvedli cepljenje proti gripi. Prebivalce so pozvali, da se na cepljenje naročijo pri osebnem zdravniku ali v najbližjem zdravstvenem domu, z vidika zaščite je namreč pomembno, da se cepljenje opravi čim prej. Večina ambulant NIJZ ima termine zasedene vsaj do konca novembra, poroča STA.

"Za letošnjo sezono je NIJZ naročil trikrat več cepiva, kot je v maju prejel naročil izvajalcev cepljenja. Do sedaj smo prejeli 250.000 odmerkov cepiva proti gripi," so navedli pri NIJZ, a je to že skoraj pošlo. Predvidoma v sredini novembra pa bodo na NIJZ prejeli še dodatnih 20.000 odmerkov cepiva.

Kot je napovedal Gantar, bodo tega namenili rizičnim skupinam, pri katerih je tveganje za težji potek ali zaplete večje. Med rizične skupine spadajo kronični bolniki, starejši od 65 let, nosečnice, majhni otroci in osebe z izjemno povečano telesno težo, za te osebe pa stroške cepljenja proti gripi v sezoni 2020/2021 v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.10.2020 ob 13:30 gost

      Ta vlada in ta NIJZ nista sposobna nabaviti pravočasno dovolj cepiva proti gripi. Vi desne ovce pa še dalje blejajte, da ta vlada dela dobro. Kaj se naj človek cepi proti gripi februarja, ko bo že marsikateri umrl zaradi posledic gripe ( nastavljenci ga bodo pa vodili kot žrtev korone )???? Bedniki eni .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.