https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Z novembrom se je začel brkati Movember

06.11.2020 ob 18:04  

Z novembrom se je pričel Movember, gibanje, ki opozarja na raka na prostati, zaradi katerega vsako leto umre več kot 400 Slovencev. November je tudi mesec, ko si moški v znak gibanja množično puščajo rasti brke.


Gibanje Movember se je začelo leta 2003 v Avstraliji in je preraslo v globalno gibanje. Poudarek kampanje je ozaveščanje za zgodnje odkrivanje in pravočasno zdravljenje raka na prostati in modih, o pravilnem pristopu k zdravljenju duševnih bolezni pri moških in preprečevanju samomorov. Člani mednarodnega gibanja Movember, spodbujajo moške, da si ta mesec puščajo rasti brke. Za rakom letno po svetu zboli več kot 12 milijonov ljudi.

Rak na prostati je eden najpogostejših in najnevarnejših rakov med moškimi, letno pa v Sloveniji odkrijejo okoli 1600 novih primerov te bolezni. Ključno je predvsem pravočasno odkrije in zdravljenje, zato je nujno da v časih soočanja z novim koronavirusom, ne ostane na stranskem tiru. V Društvu uroloških bolnikov Slovenije namreč opažajo, da se dostopnost do diagnostike in posegov na področju urologije zaradi ukrepov, uvedenih zaradi novega koronavirusa, poslabšuje.

Kot je za STA dejal predstojnik oddelka za urologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC Maribor Nika Kavčiča),  se zaradi raka prostate zdravi okoli 14.000 Slovencev. Ob tem je tudi pozval vse moške, da naj če imajo težave, kot so bula na modih ali nepojasnjene bolečine trebuhu ali kri v urinu, tudi v teh časih ne čakajo doma, ampak naj takoj vzpostavijo stik z osebnim zdravnikom, ki bo presodil, če potrebujejo nadaljnjo urološko obravnavo.

Rak prostate je najpogostejši rak moških, predvsem starejših, saj je več kot dve tretjini bolnikov starejših od 65 let. »Število primerov se iz leta v leto veča tudi zaradi strogega upoštevanja izvida testa PSA (preseganja mejne ravni za prostato specifičnega antigena). V dobri tretjini primerov tako postavljene diagnoze rak namreč nikoli ne napreduje in ne povzroči pomembnejših kliničnih težav; bolezni sploh ne bi odkrili, če je ne bi iskali,« pojasnjujejo na NIJZ. »Žal pa medicina še ne zna napovedati, kateri primer bo napredoval in kateri ne, zato se mnogi moški raje odločijo za operacijo, kot da bi v negotovosti redno hodili na kontrolne preglede.«

Z rakom prostate so bolj ogroženi tudi tisti moški, ki imajo bližnjega sorodnika, zbolelega za rakom prostate. Če ga ima ali ga je imel vaš brat ali oče, ste dva- do trikrat bolj ogroženi kot moški, katerih sorodniki so (bili) brez te diagnoze. Bolj ste ogroženi tudi tisti, ki imate sorodnice prvega reda z rakom dojk, ki je posledica spremenjenega gena BRCA2. Bolj so ogroženi tudi moški, ki uživajo hrano z veliko maščobami (predvsem nasičenimi), imajo čezmerno telesno težo ali so premalo telesno aktivni. Pri preprečevanju je zato pomembna zdrava prehrana s čim manj živalskimi maščobami, več sadja in zelenjave ter redna telesna aktivnost in vzdrževanje zdrave telesne teže.

Več o najpogostejših rakih pri moških najdete v zgibanki Zveze društev za boj proti raku.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.11.2020 ob 10:16 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ajd,povejmo še,da so babe tisto zlo,ki ogroža nas moške....tisto,kar nam ubija vso našo bit.Poročen moški...je moški infarkta,gostilne in depresije.Ne glejte vdov,naslednji ste lahko vi.Tak.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.11.2020 ob 15:38 Muslimani ... NE brki brada gost

      https://www.oe24.at/oesterreich/chronik/wien/terror-in-wien-polizei-sperrt-erste-moscheen-zu/453214980 https://www.youtube.com/watch?v=Bi8haWv2lcs https://www.youtube.com/watch?v=tFmSMAQO9pQ

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.