https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V slovenskem morju opazili dva brazdasta kita

05.11.2020 ob 15:16  

V Tržaškem zalivu so raziskovalci društva Morigenos opazili dva brazdasta kita, drugi največji živali na svetu.


Raziskovalci društva Morigenos so včeraj na podlagi obvestila enega od slovenskih ribičev izsledili in opazovali dva brazdasta kita (Balaenoptera physalus), ki sta drugi največji žival na svetu in edini stalno prisotna vosata kita v Sredozemlju. V severnem Jadranu to vrsto kita zabeležijo v povprečju na vsakih nekaj let, so zapisali člani društva.

Brazdasti kiti na severni polobli zrastejo do 22,5 m in 50 ton, njihovi vrstniki na južni polobli pa celo do 26 m in 80 ton. Prehranjujejo se z majhnimi rakci imenovanimi kril, ter z nekaterimi majhnimi ribami.

Brazdasti kit je na Rdečem seznamu opredeljen kot Ranljiva vrsta, glavne grožnje tej vrsti v Sredozemlju pa so naleti hitrih ladij, podvodni hrup, kemično onesnaženje in mikroplastika.

Oba kita so fotografirali in pridobili zračne posnetke obeh živali. Na podlagi fotografij hrbtnih plavuti in drugih delov telesa bodo lahko v sodelovanju s kolegi iz tujine ugotavljali ali sta kita že bila identificirana drugod, zračni posnetki pa bodo omogočili ugotavljanje njunega telesnega stanja.

V društvu Morigenos so zelo veseli odličnega sodelovanja z lokalnimi ribiči ter pa pozivajo vse, ki so te dni na morju, da jim v primeru opažanj kitov to sporočijo. Prosijo tudi lastnike plovil, da se kitom ne približujejo na manj kot 200m in s tem zmanjšajo morebitni negativni vpliv nanje.

*Morigenos (fb)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.11.2020 ob 17:42 gost

      Eden je erjavec drugi pa mesec

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.11.2020 ob 18:45 na gost

      zaj nas še pa duletijo plovila z morja, nej su znan s Kitajske, ka ešče nan virus doj v morđe pistijo, te smu pa nadrajsali du kunca

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.