https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Martinovo letos le v družinskem krogu

11.11.2020 ob 6:05  

Na martinovo se mošt simbolično spremeni v vino. Današnji praznik vina bo zaradi epidemije koronavirusa in omejevalnih ukrepov, potekal brez tradicionalnih slavij, ki potekajo vsako leto. Vseeno pa lahko praznik praznujemo doma z domače pripravljeno martinovo pojedino v družinskem krogu.


Martinovo predstavlja simbolični zaključek celoletnega dela v vinogradih, letošnja letina pa naj bi bila obilnejša od lanske. Martinovanja ni tudi brez tradicionalnih martinovih jedi, ko se na mizah najpogosteje znajdejo gosi, mlinci, zelje in mlado vino.

Letos na vinogradih pridelali 106.150 ton grozdja

Lani je na 15.549 hektarjih vinogradov raslo približno 61 milijonov trsov, pri čemer so prevladovale bele sorte grozdja s skorja 70 odstotnim deležem. Vinogradniki so v lanskem letu nabrali 105.035 ton grozdja, v letošnjem letu pa naj bi vinogradniki na približno 15.300 hektarjih pridelali 106.150 ton grozdja, navaja Statistični urad RS.  

Sorte grozdja za pridelavo belega vina naj bi obrodile 7,1 tone na hektar, kar je za 3 odstotke več kot v lanskem letu, belega grozdja naj bi se tako nabralo 75.290 ton. Rdeče sorte naj bi obrodile nekoliko slabše od belih. Nabrali naj bi jih 6,6 tone na hektar, skupaj pa 30.852 ton.

Vino je v Sloveniji zelo priljubljena alkoholna pijača. V letu 2018 smo porabili povprečno 38 litrov vina na prebivalca, od tega 64 odstotkov belega. Član gospodinjstva pa je porabil povprečno 2,8 kg grozdja. Povprečna maloprodajna cena za liter namiznega vina je je lani znašla 2,04 EUR, za kakovostno  vino pa 4,05 EUR. V gostinskem lokalu, smo za liter kakovostnega vina odšteli 15,23 EUR.

Lani je Slovenija največ grozdja izvozila v Italijo (14,4 odstotke), ZDA (14 odstotkov), v Hrvaško (13,5 odstotkov) in tudi v Kitajsko (8,5 odstotkov), kamor se je izvoz v zadnjih letih zelo povečal. Uvozila ga je največ iz Italije (26,0 odstotkov), Severne Makedonije (20,4 odstotkov) in Francije (18,4 odstotkov). Lani je bilo za 6,1 milijona eur izvoza in za 12,6 milijonov uvoza.

 

S praznikom povezana osebna imena in imena krajev

Današnji dan je osebni praznik tudi številnih prebivalcev in prebivalk Slovenije, saj jih na ta dan praznuje rojstni dan 5.645, goduje pa 8.771 Martinov in 7.381 Martin. Dvojni praznik, rojstni dan in god hkrati, pa praznuje na martinovo natančno 184 Martinov in 179 Martin, navaja SURS. Samo ime Martin je 25. najpogostejšo moško ime, medtem ko je Martina na 27. mestu ženskih imen. Največ s tema imenoma jih živi v osrednjeslovenski statistični regiji.

Z Martinovim in vinom je povezanih tudi veliko krajevnih imen. To so na primer naselja Vino, Vinski Vrh, Vinska Gora in Vinska Gorica. Kar 22 ulic v Sloveniji  ima v svojem imenu besedo »vinograd«: Cesta med vinogradi, Med vinogradi, Na vinograd, Pod vinogradi, Vinogradniška cesta, Vinogradniška pot, Vinogradniška ulica.

Med ulicami poimenovanih po Martinu so Martinova pot, Martinova ulica, Trg svetega Martina (v občini Domžale), med naselji pa Šmartin, Šmartno, Šmartinske Cirkovce, Martjanci, Martuljek in še druga, kot nas pouči Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen (2009), še navaja SURS.

Recept: Martinova pojedina (vir: kulinarika.net)

Sestavine: 2,5 - 3 kg težka gos, sol, pivo, med. Nadev: 2 kisli jabolki, malo rozin nekaj suhih marelic (po želji tudi suhe slive), 1 žemlja, cimet, muškatni orešček, majaron. Priloga: rdeče zelje (količina po želji), sol, poper, kumina, čebula, česen, kis ali vino, kuhani olupljeni kostanji (količina po želji), mlinci.

Postopek:

Jabolka olupimo in jih narežemo na kocke, prav tako žemljo in suhe marelice (slive). Nato podušimo jabolka, dodamo rozine, žemljo, marelice, malo cimeta in muškatni orešček. Gos operemo, posolimo in posujemo z majaronom in nadevamo s pripravljenim nadevom. Položimo jo v pekač in luknjo zapremo z zobotrebci ali jo sešijemo, v pekač pa nalijemo do približno 1 cm vode. Gos pečemo 2 - 2,5 ure na 180 stopinjah, med peko jo zalivamo s sokom. Proti koncu (pol ure) jo premažemo z mešanico piva in medu.

Zelje naribamo in podušimo z eno glavo čebule in malo česna ter zalijemo z malo vina ali kisa. Zelje posolimo, popopramo, dodamo kumino, na koncu pa še cele, kuhane olupljene kostanje. V posodi zavremo vodo, dodamo mlince, odstavimo posodo z ognja in pustimo nekaj minut, da se mlinci zmehčajo. Gos na koncu razrežemo in serviramo z nadevom, zeljem in mlinci.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.11.2020 ob 10:55 gost

      Danes bo veselo še bolj kot je bilo prejšnja leta. Kar je prepovedano je vedno najslajše. Saj to razumejo bumbari vladni z tviterašon načeli kajti oni tudi kradejo pa ni dovoljeno nastavljajo svoje nesposobne pizdeke na položaje itd. V glavnem zidanica bo polna prijateljev šest bo zgoraj šest bo spodaj pri lagvaj potem pa spet menjava eni gor eni dol vse z posranimi ukrepami v skladu.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.11.2020 ob 10:59 gost

      Prijatelji vabljeni v mojo zidanico. Da slučajno vlada in stroka z tviterašon hitri prsti ne boste mislili da ste vi dobrodošli. Danes se pije novo vino kaj nam pa morejo. Koronek ima danes dopus tako da nese bat.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.11.2020 ob 14:40 gost

      TIJ , tij si pijzda!!! Takši glasni kekeci su nikdar nikaj nej bilij ,samu punu lafranja! Tij se od straha malu vlače ne sposerješ nej ka bi tij kaj feštal Nemaš ge pa nemaš zakuj!!!!!!! socialec

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.11.2020 ob 17:31 gost

      14.40 sucialna je tvoja votla glava pa tvoja hlapčevska pojava. Saj pa sploh ne veš kaj je pravo življenje. Niti do Ljubljane ne veš priti brez navigacije. Bedak bulozni. Štefkaš.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.