https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zasvojenost ni povezana le z drogami in alkoholom

11.11.2020 ob 8:59  

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti odvisnosti. Zasvojenost pa ni povezana le z drogami in alkoholom, ampak tudi z različnimi vedenji kot so igranje iger na srečo, uporaba sodobnih tehnologij in delo.


Mesec november je namenjen ozaveščanju o zasvojenosti in njenem preprečevanju. Zasvojenost je stanje, ki vpliva tako na telesno kot duševno stanje zasvojene osebe, prizadene odnose z okolico in pusti posledice v družini zasvojenega, kakor tudi v širši okolici.

O zasvojenosti govorimo, ko se določen vedenjski vzorec začne ponavljati iz dneva v dan ter postane središče razmišljanja in dogajanja v življenju zasvojenega posameznika.

Poleg zasvojenosti s psihoaktivnimi substancami, med katere spadajo prepovedane droge, alkohol tobak in zdravila, poznamo tudi ne-kemične ali vedenjske zasvojenosti. Med te spadajo na primer igre na srečo, nakupovanje, odnosi, delo, pornografija in sodobne tehnologije.

Stanje na področju uporabe tobaka in alkohola med mladostniki se v zadnjih letih v Sloveniji nekoliko izboljšuje. Na drugi strani se povečuje poraba prepovedane konoplje, strmo narašča tudi število ne-kemičnih ali vedenjskih odvisnosti. »Po podatkih za leto 2018 pa je med prebivalci, starimi 15 do 64 let, 24 odstotkov kadilcev, 47,3 odstotka visoko tveganih pivcev, 21 odstotkov abstinentov in 20,7 odstotka uporabnikov marihuane,« navaja STA.

Odnos, ki ga ima posameznik do drog, ki lahko vodijo v zasvojenost, je odvisen od njegovih psiholoških ali osebnostnih značilnosti, socialnega okolja v katerem živi, vključno z dostopnostjo do psihoaktivnih snovi oziroma tveganih vedenj in kulture, ki ga zaznamuje, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Po priporočilu NIJZ morajo biti aktivnosti za preprečevanje in zmanjševanje zasvojenosti usmerjene v zagotavljanje varnega in podpornega okolja. Prav tako morajo biti aktivnosti usmerjene v splošne ukrepe za razvijanje in krepitev osebnostnih, socialnih in vedenjskih veščin posameznika in programe obravnave, zdravljenja in rehabilitacije.

Pomoč pri zasvojenostih je mogoče poiskati preko telefona ali spleta. Med viri pomoči, ki jih navaja NIJZ, so spletna stran projekta SOPA - Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, brezplačni svetovalni telefon za opuščanje kajenja 080 27 77 in prav tako brezplačni svetovalni telefon za psihološko podporo v času epidemije koronavirusne bolezni 080 51 00.

Zaradi epidemije sicer do nadaljnjega ne potekajo brezplačna individualna svetovanja in skupinski programi za opuščanje kajenja v zdravstveno-vzgojnih centrih oziroma centrih za krepitev zdravja.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.11.2020 ob 18:25 portik27,5 gost

      ne pozabimo da sem spada tudi delo. zato pravimo nektarim deloholiki. žal pa so ti dejansko psihični bolniki. zlasti tisti ki že imajo dovolj penez in še in še delajo. pol pa naenkrat zbolijo in se jočejo da nič niso uživali. mislim...

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.11.2020 ob 19:53 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Jaz sem zasvojen z trikotniki tet,dodelanimi ,sfriziranimi ali natur....(ps.,pa z vsem ostalim kar imajo, tak fizično,samo dolgih jezikov ne maram,tistih psiho -mantráških).

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.11.2020 ob 20:20 gost gost

      Zasvojenost ni povezana le z drogami in alkoholom ampak tudi s splošnim stanje zdrave družbe, ki je pri nas ni ?!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.