https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Rak trebušne slinavke je slabo poznan

19.11.2020 ob 11:00  

19. novembra obeležujemo svetovni dan raka trebušne slinavke. Namen tega dneva je ozaveščanje javnosti o tej bolezni, ki v Evropi zelo narašča. V zadnjih 10 letih se je število na novo obolelih podvojilo. Zato je prepoznavanje bolezenskih znakov izjemno pomembno za zgodnjo postavitev diagnoze. 


Bolezen je v širši javnosti slabo poznana, vendar za rakom trebušne slinavke v Sloveniji letno zboli več kot 400 ljudi, umre pa jih več kot 380. Bolezen se najpogosteje pojavlja po 60. letu starosti, vendar se starostna meja obolelih znižuje. Kljub spošnemu napredku medicine pri odkrivanju in zdravljenju ostalih rakavih bolezni, pa napredka pri zdravljenu raka trebušne slinavke ni. Kljub pravočasni postaviitvi diagnoze je možnost preživetja le 5 odstotna.

 

Kaj je trebušna slinavka?

Trebušna slinavka je hruški podobna žleza, ki leži pod želodcem. V dvanajstnik izloča prebavne sokove, ki v tankem črevesu omogočajo presnovo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Neposredno v kri pa izloča inzulin, ki uravnava krvni sladkor.

Kateri so bolezenski znaki?

Bolezenski znaki so precej neznačilni in se običajno pojavijo pri lokalnem napredovanju bolezni. Med prve bolezenske znake spadajo hujšanje, splošna oslabelost, izguba teka in anksioznost. Bolečina se pojavi razmeroma pozno in je odvisna od lokalizacije tumorja v trebušni slinavki. Bolečina se pojavi tudi kmalu po obroku hrane v zgornjem delu trebuha pod žličko in lahko izžareva pod rebrni lok, levo lopatico in v hrbet. Pri tumorjih v predelu trupa in repa trebušne slinavke bolečina izžareva v hrbet in pod levi rebrni lok. Pojavlja se lahko tudi slabost, driska, zaprtje ter krvavitev v prebavila, izredno rumeno obarvan urin in zlatenica.
Če opazite tudi pri sebi katerega od teh naštetih znakov ali celo več znakov sočasno, ne odlašajte, ampak takoj povejte svojemu zdravniku, ki vas bo poslal na ustrezne preiskave.

Vir in foto: 

onkologija.org

zdravstveniportal.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.11.2020 ob 12:59 gost

      Kaj je to saj pa drugega ni samo korona korona in se enkrat korona virus.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.