https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vsak med nami ima pravico živeti varno

26.11.2020 ob 17:00  

V torek, 24. novembra, je ob obeležitvi mednarodnega dne boja proti nasilju Policijska uprava Murska Sobota s Centerom za socialno delo Pomurje in v sodelovanju z Občino Lendava pripravila strokovno srečanje. Na srečanju so se zvrstili številni govorci, ki so predstavljali problematiko nasilja v družini.

Leto 2020 je posebno leto, ko smo vsi soočeni s posebnimi izzivi. Žrtve nasilja pa so toliko bolj izpostavljene. Žrtve morajo kljub temu biti slišane in morajo se zavedati, da lahko dobijo pomoč. Nasilje v družini je resen problem.  Ne smemo zatiskati oči, niti nad nasiljem v družini niti v domovih za starostnike. Vsaka oblika nasilja je nedopustna.

Ozaveščanje je najpomembnejše orožje v borbi proti nasilju in pomembno je, da se začne obveščanje že pri naših najmlajših, v vrtcu in šolah. Pomembno je razumevanje dejavnikov nasilnega odnosa in kakšna je vloga policije in ostalih institucij pri preprečevanju nasilja. Nasilje nad otroki in ženskami predstavlja temeljno kršitev človekovih pravic, ki se vrši za zaprtimi vrati. Nasilje ni nikoli način za reševanje težav v družini ali partnerskih odnosih. Na področju preprečevanja in ozaveščanja ter boja proti nasilju je bil v Sloveniji leta 2008 sprejet zakon o preprečevanju nasilja. 

Poznamo različne oblike nasilja

V času šolanja od doma in preživljanje več časa doma je v porastu tudi spletno nasilje in spletno nadlegovanje. Temu so izpostavljeni predvsem šolarji in ženske.
Korona virus ni edina oblika virusa. Tudi nasilje lahko enačimo z virusom. Širi se na fizični, psihični, verbalni ali ekonomski ravni. Najbolj pogosta oblika nasilja je psihično nasilje, ki se pojavlja kar v 91,9 odstotkih. Sledi mu ekonomsko nasilje, s kar 67,5 odstotki in fizično nasilje z 48,6 odstotkih. Zanemarjanje kot oblika nasilja se pojavlja v 45,9 odstotkih, zalezovanje pa v 30, 5 odstotkih. Spolno nasilje se pojavlja kar v 27,7 odstotkih.

Delo vlade in pristojno ministrstvo si v prihodnje prizadeva še bolj okrepiti dejavnosti na področju ozaveščanja in preprečevanja nasilja. Žrtve nasilja so prepričane, da bi lahko tudi mediji naredili veliko več na področju ozaveščanja o nasilju, zato bi bilo treba pri medijih zagotoviti aktivnejše poročanje o nasilju ter okrepiti poročanje o problematiki nasilja v družini in resnosti tega pojava.

Foto: Pixabay - Fotografije so simbolične

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.