https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prisluhnite svojemu telesu

26.11.2020 ob 13:00  

Danes obeležujemo mednarodni dan pomanjkanja železa v krvi. Pomanjkanje železa se pojavlja pri kar tretjini svetovnega prebivalstva in lahko zelo vpliva na kakovost življenja, naše zdravje in dobro počutje. Izredno pomebno je torej dobro prepoznavanje slabokrvnosti ali anemije. 

 

Ob pomanjkanju železa v krvi telo ne more delovati pravilno. Železo ima ključno vlogo pri tvorjenju rdečih krvnih celic, delovanju srca in skeletnih mišic, odzivu na okužbe, ohranjanju ravni energije in normalnem delovanju možganov. Študije dokazujejo,  da je pomanjkanje železa povezano tudi z zmanjšano kognitivno funkcijo, zlasti koncentracijo in kratkoročnim spominom, zaradi česar lahko postanemo manj produktivni tako na delovnem mestu kot v vsakdanjem življenju.

Prepoznajmo simptome anemije

Zaradi pomanjkanja železa v krvi se počutimo izredno slabo. Med najbolj pogoste simptome spada utrujenost, omotica in težka sapa. Dolgoročno pomanjkanje železa oslabi imunski sistem, poslanemo bledi, imamo krhke nohte, začnejo izpadati lasje, smo razdražljivi, mučijo nas glavoboli, pojavi se lahko sindrom nemirnih nog in razjede v ustih. Če ste pri sebi opazili kateregakoli od teh simptomov je čas za posvet z zdravnikom.

Foto: Pixabay - Fotografije so simbolične

Pomanjanje železa je enostavno diagnosticirati in ga je možno tudi uspešno zdraviti. Z uživanjem primernih živil lahko preprečimo nastanek anemije. Izbira ustrezne prehrane oziroma primernih živil je tudi sestavni del zdravljenja, ki izboljša anemijo. Za izboljšanje vsebnosti železa v krvi je priporočeno, da uživate jetra (telečja, piščančja) in meso organov (srce), rdeče meso (govedina, teletina, srna, jelen, divji zajec in prašič, konjsko meso, piščanec in puran) ter ribe (školjke, mehkužci nasploh, dagnje, ostrige, sardine in divji losos). Primerna so tudi različna semena (bučno, sezam, sončnično, kvinoja), oreščki (mandlji, indijski oreščki, makadamija, lešniki, orehi, pinije, pistacija), stročnice (fižol in leča), zelena zelenjava (špinača, blitva, brokoli, ohrovt, brstični ohrovt, grah) in raznovrstno sadje (paradižnik, buče, suhe marelice, suhe slive, melona in lubenica).

Anemijo zaradi prevelikega pomanjkanja železa zdravimo z zdravili z železom, ki so na voljo v različnih oblikah, kot tablete, sirup ali raztopina za injiciranje ali infundiranje.

Zelo pomembno za zdravje in počutje žensk

Pri ženskah se pomanjkanje železa pojavlja pogosteje kot pri moških. Predvsem je pogostejše v nekaterih obdobjih, kot na primer v obdobju pred menopavzo v nosečnosti in po porodu. Zato ženske ne smejo pozabiti na ustrezno preskrbo z železom v nobenem življenjskem obdobju. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.