https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

S prvo adventno nedeljo vstopamo v predbožični čas

29.11.2020 ob 7:00  

Čas adventa za kristjane pomeni pripravo na praznovanje božiča, advent pa pomeni čas dobrot, veselja in praznovanja tudi za nekristjane.

Ime advent izhaja iz latinske besede adventus, kar pomeni prihod. To je čas, ki ni omejen na točno število dni, odvisen je od koledarja posameznega leta, se pa vedno prične štiri nedelje pred božičem in zaključi dan pred božičem, to je na 24. december.

Gre predvsem za krščanski praznik, verniki pa se običajno zbirajo pri mašah, ko je okrasitev cerkve v vijolični barvi. Najbolj značilno znamenje adventa je adventni venec, na katerem so štiri svečke, za katere velja, da vsako nedeljo prižgejo eno dodatno. Na zadnjo nedeljo pred božičem tako gorijo vse štiri sveče. Adventnega časa pa ne praznujejo samo v Katoliški cerkvi, tudi v Evangeličanski cerkvi čas adventa praznujejo na zelo podoben način. Nekoliko drugače je v Srbski pravoslavni cerkvi, kjer se advent začne s postom, vedno 40 dni pred pravoslavnim božičem. Tega po našem koledarju praznujejo 7. januarja.

V zadnjih desetletjih pa advent ni samo verski praznik, praznujemo ga domala vsi, tako verujoči kot tisti, ki nimajo izbrane vere. Gre za čas prižiga prazničnih luči v mestih, obiska božičnih sejmov ali bližnjih stojnic in krašenja domov v praznično vzdušje. Običajno se poveča gneča v trgovskih centrih, naše denarnice pa se hitro praznijo. Povsod nas spremljajo vonj po cimetu, jabolkih in sveže pečenem pecivu. Zares veselja in dobrot poln čas. To je tudi prav poseben čas za naše najmlajše, ko jih obiščejo kar trije dobri možje: Miklavž, Božiček in Dedek mraz, vsak s svojo košaro daril.

Foto: Arhiv pomurec.com 

Letošnje adventno in božično vzdušje bo najbrž precej drugačno od tistega, kot smo ga bili navajeni v preteklih letih. Omejitve druženja in ostali ukrepi, bodo precej spremenili naše navade v tem času. Morda je prav zato letos še posebej pomembno, da z lepo gesto in dobrodelnostjo sebi in drugim polepšamo ta čudežni čas.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.11.2020 ob 16:27 gost

      Ka nan to več pomaga či nan je pa največji kumunist vse zakleno. Glavno ka de on od zadaj notri prišel in si svojo dušo napuno. Ka de nas ležej dele drkal.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.11.2020 ob 16:28 gost

      Pozdravlja vas Janez grozni,,, rad vas drkan,,, kajti saj ste samo glupi narod.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.11.2020 ob 17:22 Jeremy Brigstocke gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.