https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Murski Soboti postavili kip zavetniku mesta, svetemu Nikolaju

05.12.2020 ob 14:10  

V Murski Soboti so danes na Miklavževo soboto v križišču pri katoliški cerkvi postavili bronasti kip sv. Nikolaja, zavetnika mesta. Dobre štiri metre visok kip je zasnoval akademski kipar dr. Marjan Drev, v bron pa ga je ulil madžarski livar János Meszlényi v Budimpešti. Naročnika sta bila soboška škofija in župnija.


Kot so sporočili iz Škofije Murska Sobota so se danes s postavitvijo kipa zaključila triletna prizadevanja katoličanov v Murski Soboti za postavitev kipa sv. Nikolaja v rondoju, ki omogoča pristop do stolnice, ki je že stoletja posvečena sv. Nikolaju. Pobuda soboškega škofa Petra Štumpfa je sicer že nekaj časa sprožala burne odzive, polemike o postavitvi takega kipa v javno krožišče, čeprav Sv. Nikolaj zaznamuje tudi mestni grb.

Sama upodobitev zavetnika mesta prikazuje strumno držo dobrotnega škofa, ki prebivalcem Murske Sobote in tistim, ki prihajajo, velikodušno ponuja darove treh jabolk. »Kot škof stoji trdno, s pastirsko palico in je varuh duhovne ter moralne blaginje Sobočancev in vseh, ki se k njemu zatekajo po pomoč,« je zapisala škofija. 

Verski simbol in simbol dobrote

Kip Sv. Nikolaja predstavlja verski simbol, hkrati pa tudi simbol splošne dolžnosti, da smo si med seboj dobri, je povedal škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumf ter ob tem dodal, da nam sv. Nikolaj ponuja tri jabolka, ki lahko ponazarjajo vlogo semaforja: »Prvo jabolko: rdeča – ustavi se pred zlom. Drugo jabolko: rumena – premisli, kako boš ravnal. Tretje jabolko: zelena – nadaljuj v pravičnosti, v miru in dobroti.«

Škofija je zapisala, da je sv. Nikolaj glasnik moškim, kakršni morajo biti: srčni, pogumni, pošteni, zvesti, resnicoljubni, ženskam pa obuja lik pravega moškega, ki ve, kdo je in kaj hoče in se zaveda odgovornosti, da daje varnost ženi, otrokom in svojemu domu. Ker pa je Nikolaj tudi škof, svoj pogled usmerja proti stolnici, kjer je kraj prebivališča Boga med ljudmi in sedež krajevnega škofa, od koder vodi soboško škofijo. »V smeri Nikolajevega pogleda je namreč kraj reševanja naših težavnosti, negotovosti in upanja na Božjo naklonjenost in pomoč. Zato se v tej smeri steguje tudi njegova desnica z zlatimi jabolki, ki prišlekom nakazuje Božjo pozornost in gostoljubje v Soboti

Podoba sv. Nikolaja kot del pomurske identitete, s katero se želimo predstaviti svetu

O kipu je spregovoril tudi škof Peter Šumpf: »Glede na njegovo dostojanstveno figuraliko, umetniško dovršenost, izbrano lokacijo in zavidljive dimenzije kipa v krožišču ob prihodu v Mursko Soboto in do trga pred soboško stolnico pomeni, da je sv. Nikolaj pomemben lik za prebivalce naše metropole in ostale Pomurce. Tako podoba sv. Nikolaja v krožišču hoče biti del naše pomurske identitete, s katero se želimo predstaviti vsemu ostalemu svetu!« Ob tem dodaja, da bo kip kljuboval času, vročini in mrazu, "kljuboval bo vetru in viharjem".

Pojasnjuje, da bo kip postal nova stalnica teh krajev. »Tu bo, ko nas že dolgo več ne bo. S tem bo simboliziral vez med našo krščansko preteklostjo in sedanjostjo - ter sedanjostjo, ki bo kmalu postala preteklost, in prihodnostjo, ki že prihaja izza prvega ovinka in ki verjamemo da bo, tudi s pomočjo zavetnika sv. Nikolaja, še vedno krščanska. Sv. Nikolaj nas zato nagovarja, da tudi mi z ljubeznijo iztegujemo svoje desnice do vseh okoli nas, a da se hkrati pri tem z levico z vso močjo oklepamo Boga, ki je Ljubezen sama,« je še dodal škof. 

Kdo je bil sv. Nikolaj?

Nikolaj je bil škof v antičnem grškem mestu Miri (današnja Turčija), kjer je v visoki starosti umrl okoli leta 350. Pobožnim staršem se je rodil potem, ko sta ta že skoraj izgubila upanje na potomce. Starša sta mu zapustila lepo premoženje, on pa ga je razdelil med reveže. Sam je postal redovnik, kasneje pa tudi škof, ki je svojim vernikom hotel biti zgled, zlasti v dobrodelnosti. Ko je nastopil škofovsko službo, so kristjane v rimski državi še preganjali in tudi sam je bil zaradi vere v ječi, kmalu po smrti pa so ga ljudje začeli častiti kot svetnika. Zaradi svoje dobrote je postal priprošnjik v vseh mogočih življenjskih stiskah.

Po legendi je priskrbel primerno doto trem dekletom, ki so obubožale in so bile v nevarnosti, da zabredejo v sramoto, tako pa so se lahko pošteno poročile. Vsaki je daroval zlato jabolko, s katerim si je lahko pomagala pri preživetju. Število tri pomeni polnost, dovršenost; zato tri zlata jabolka v Nikolajevi roki pomenijo njegovo nesebično, popolno dobroto. Posmrtni ostanki (relikvije) tega svetnika so shranjeni v baziliki sv. Nikolaja v italijanskem mestu Bari.

Sv. Nikolaj torej ni namišljen ali pravljični lik, ki bi spodbujal k dobroti zgolj otroke, temveč je škof, ki je zgodovinsko izpričan kot resnična osebnost in je tudi eden najbolj češčenih svetnikov vzhodne Cerkve, so o izvoru zavetnika Murske Sobote zapisali pri škofiji.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.12.2020 ob 14:31 gost

      Lepo,ni kaj.

      43 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.12.2020 ob 18:29 Mali gost

        Prav imaš je lep samo ne vem če lahko to gledamo znotraj rondoja ker sem videl da je bila ena oseba čisto blizu v tej smeri pa ni prehoda, se pravi je šla čez dva vozna pasova vse vredu dokler se ne zgodi nesreča

        10 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.12.2020 ob 14:47 gost

      Lepo samo rešiti se morate v cerkvi vseh desnih pedrov. In potem vam bodo verniki spep počasi verjeli.

      33 41 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.12.2020 ob 19:22 bravo gost

        Odličen komentar! Cel čas trdim, da vera v poštenost in iskrenost, čemur katoliška cerkev pač reče Bog, nekje drugje Alah, Buda... nima povezave z institucijo. Nauke svetega pisma so obrnili sebi v prid in na podlagi strahu od ljudi pobirajo denar in bremzajo uspehe in privat premoženje. Riti pa si namakajo v jacuzzijih na škofijah. Nakladajo o dveh novčičih, potem pa v Audije, Mercedese, Bmw-je. S takimi preprostimi pastirskimi vozili potem še nakladajo v božičnih poslanicah na tv ekranih, kako pohujšljiv in nebožji je materializem. Bruh bruh. Saj bo tudi njim ob smrtni uri odklenkalo in bodo parkirali v garažo večnosti, do takrat pa pač kot revne brezzobe hijene prežijo na tistih nekaj babic v cerkvah.

        28 19 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.12.2020 ob 16:01 gost

      Uh - kako napreden in pameten je bil sv. Nikolaj že v 4. stol., saj je že takrat vedel kakšne bodo barve na semaforju!

      11 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.12.2020 ob 16:36 Nprdljn gost

      Zaj pa postavite en krožni pred ten še partizane ali pa nekšno zvezdo, ka mo te meli obej sloveniji zadovoljni.

      10 22 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.12.2020 ob 17:35 Tišinec gost

      Na Tišini je največji rondo v Evropi. Občinska hiša pa v barvah nogometnega moštva. Arhitekturna krajna na kubik.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.12.2020 ob 17:43 Tišinec gost

      Na Tišini pa je največji rondo v Evropi. Občinska hiša poleg pa v barvah nogometnega moštva. Ko bom fasado delal bo moja vijolično zelena.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.12.2020 ob 17:50 Franc gost

      Končno je Murska Sobota dobila spomenik svojega svetika in zavetnika. Hvala škofiji Murska Sobota, hvala tudi županu in mestni občini, da so končno stopili nasproti temu projektu. Naj se ve, kdo je Sv. Nikolaj zavetnik Murske Sobote. Tudi lokacija je odlična in predstavlja vrata v naše mesto... Želim vsem občanom vesel Miklavžev večer in hvala vsem zaslužnim za najlepše darilo občanom Murske Sobote.

      69 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 9:14 Puutt gost

        Franc tako si nor da ne vidiš pol metra predse. Toti popi so sami izkoriscevalci siromasnih ljudi. Naj si sami plačujejo zdravstvo in za penzije, potli nedo pičli takih bedarij. Izkoriscajo drzavo in narod.

        16 23 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 9:56 Carantania_820 gost

        Ka pa glumiš, prava sramota za mesto kak da bi v njej bili sami pobožni katoličani in kleriki keri so si nakopali bogastvo na račun siromakov. Z verov je katoliška cerkev že davno zgibila stik tak ka te kip toga nede popravo. Što je pa izdal dovoljenje ka se to postavi na javno površino v krožišče pa bi mogo leteti iz službe.

        19 18 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.12.2020 ob 18:03 Prekmurjevanje gost

      Če se bom zaletel v rondoju, ko bom občudoval vse te kipe in fontane bom tožil občino za odškodnino.

      18 25 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.12.2020 ob 7:31 Prekmurjevanje gost

        Nisem proti, ampak rondoji nevem, če so za te stvari. V MS bi bilo potrebno razmišljati o novih trgih, mest za občudovanje kipov in posedanje ob fontanah (omw).

        7 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.12.2020 ob 14:46 AJAJAJAJAJ gost

        Eno vprašanje, ker vidim, da si strašno pameten. Kje je postavljen kip harmonike Slaku v čast?

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.12.2020 ob 18:32 gost

      Nekaj ne razumem ljudi,kateri so proti temu projektu oziroma postavitvi kipa Svetega Miklavža.Ti ljudje grejo tudi v tem času,v trgovine.Seveda so tam tudi na policah sicer iz čokolade narejeni Miklavži.No in tam nikoli ne slišim,to pa ne sodi sem.Kaj je z nami slovenci,kaj je narobe,da nekaterim taki in drugačni projekti ne ustrezajo.Hvala bogu,da smo sploh kaj dobili,bodimo ponosni na take dogodke,saj jih ni dosti.Bodimo strpni drug do drugega,ne glede na versko pripadnost.Kip na tem mestu ne ogroža nikogar,nikomur ni v napoto,zato naj tudi tu ostane.

      44 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.12.2020 ob 18:34 gost pet gost

      Toži te cerkvene ,šteri so si to dovolili se postaviti. To se ne spada, pa pika.

      21 36 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.12.2020 ob 18:38 Tišinec gost

      Zdaj pa bistvo. Rondo sv. Nikolaja ima karizmo, energijo. Je umetnina. Rondo na Tišini pa tja ne sodi. Pridite pogledat. Preglednosti na rondoju ni zato pazite. Peljite se tudi po cesti Petanjci Gederovci. Idealna za motokros.

      24 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.12.2020 ob 19:44 Harry Earnshaw gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev / prej in za vse namene sem takoj kupil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.12.2020 ob 19:45 Harry Earnshaw gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev / prej in za vse namene sem takoj kupil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      05.12.2020 ob 20:33 suli gost

      Jaz še nisem nikogar slišal, da bi mi sobočanci bili proti kateremu koli spomeniku, fontani, ta kip je pa nekaj posebno lepega v mestu. Hvala župniji, škofiji in občini saj v teh težkih časih to potrebujemo.

      35 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      05.12.2020 ob 20:43 PumPkiNOiL gost

      kelko je pa to koštalo?

      13 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      05.12.2020 ob 20:51 gost

      Nika brez MADŽAROV.Pitaj koliko so primaknili ta RDEČI ?

      9 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      05.12.2020 ob 21:34 Sobotko gost

      Tisti topovi v centru bi morali drugam. Sobota nima pravega mestnega jedra.Odbija ljudi. V strogem centru bi bilo treba promet preusmeriti in nameniti pešcem. Znanih Prekmurcev je veliko. Njim postaviti spomenike. Sv. Nikolaj naj bo spodbuda za naprej.

      21 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      05.12.2020 ob 21:57 Sobotko gost

      Se opravičujem.Pozabil sem na lepo prenovljeno Slovensko ulico. Topovi me pa res motijo.Naše pra babice bi o Rusih vedele kaj povedati.

      15 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      06.12.2020 ob 1:46 gost

      končno je vas Murska Sobota postalo MESTO,dobili ste spomenik svojega mestnega patrona,kip je prečudovit in res pohvala umetniku ,ki ga je naredil..naj vam varuje mesto,tudi tiste predele ,kjer so nestrpneži tega kipa,te umetnosti

      18 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      06.12.2020 ob 8:31 Julija K. gost

      Čestitke ob postavitvi kipa .To si tudi katoličani zaslužimo .Evangeličani imajo Trubarjev drevored mi pa kip .

      19 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 8:55 gost

        Ste si kip in delo katoličani sami plačali????? Po Ustavi sta država in cerkev ločeni. Kako lahko cerkev na državnem ozemlju postavi svoj kip??????????

        23 14 Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      06.12.2020 ob 10:04 gost

      So policisti kaznovali vse te ljudi, ki so kršili odloke vlade????????????? Niso, ker nimajo jajc, da bi kaznovali cerkveno in občinsko oligarhijo. Spraviti se znajo samo na reveže.

      17 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 14:50 pišta gost

        Mij KATOLIČANI ne plačujemo davkov v državni proračun!??? Mij od vas posrancev ki ste proti nam ,ne prosimo centa ,ker ste tako sami socialci ki vas kljub klevetanju še vzdržujemo! Vij banditi boste odločali o naših prošnjah in potrebah?? Zato pa smo tako napredni ker upoštevamo mnenja neotesancev! SMRAD!!!!!!!!!!!!!!!

        12 11 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 17:52 gost

        Pišta, Jezus Kristus ni učil takšnega barbarskega obnašanja kot ga imaš ti. So te tega naučili cerkveni uslužbenci s škofom na čelu? Ste v manjšini in slabše izobraženi, zato ne plačujete veliko davkov. Samo en cerkveni cucek lahko ima vse tiste, ki ne hodijo v cerkev, za socialce. Ti si ena navadna cerkvena miš pokvarjena. Delaš vse drugo kar je učil Jezus Kristus. Sramuj se svoje nizkotnosti in primitivnosti.

        9 10 Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      06.12.2020 ob 10:46 pametuglavi gost

      lepo, ampak avtor ni ravno izviren, od nekje je kopiral https://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Split-GrgurNiski-IvanMestrovic.jpg

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      06.12.2020 ob 10:54 rakičan műjzge gost

      8:55 ............ Kdo pa je plačal betonsko ploščad pri občini ste si Evangeličani sami plačali a ploščad ni na državni zemlji ? Malo se pozanimaj in ne reči prej hop ,kot pa skočiš seronja

      14 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 11:01 gost

        Tudi to ni v redu. Jevšek se pač cerkvi v rit vleče, da bo lahko še en mandat župan. Zapravlja pa naš občinski denar tam kjer ga ne bi smel.

        10 7 Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      06.12.2020 ob 10:59 gost

      Če je škof naročnik, to ne pomeni, da je on tudi vse plačal. Končno je plačal tudi prevoz, dvigalo, delavce?? Zelo dvomim. S čigavim denarjem je to plačal?? Zdržavnim??? Kot vemo vlada oz. država cerkvenim uslužbencem plačuje vse prispevke in vsak dobi še mesečno minimalno 700 evrov. Kako je to mogoče, če sta v Ustavi država in cerkev ločeni. Verniki plačujte cerkveni davek kot v razvitih državah, ne, da živite na naš račun. Kakšen zaščitnik Sobote je on, če je v Soboti največ virusa????????? ZELO SLAB.

      18 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      06.12.2020 ob 12:28 Domoljub gost

      Po kateri ustavi je cerkev ločena od države. Po tisti iz 1945. Cerkev je živa tvorba, in ni brez napak. Potem naj tudi 27000 nevladnih parazitskih organizacij ločijo od države. Nisem veren, ne po svoji zaslugi. Spoštujem pa velika dela naših umetnikov na vseh področjih, ki pa so bili in so verni. Velika večina je bila vernih.

      16 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 18:22 gost

        Po Ustavi iz leta 1991. 7. člen te ustave. Takšnega domoljuba, ki svoje Ustave ne pozna še pes noče poscati, ker se ga sramuje . Tepec usrani.

        11 3 Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      06.12.2020 ob 12:53 Domoljub gost

      Zakaj je v Soboti največ virusa? Zato, ker ti je teško nositi 5 gramsko masko, držati distanco in se ne družiti. Po ribičijah, nog. klubih vsi na kupu brez mask in distance. Kar lahko storiš sam, ne prelagaj na boga.

      17 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 18:02 gost

        Več komentarjev boš napisal bolj boš kazal svojo zabitost. Preberi si poročilo inštituta koliko odstotkov virusa zadržijo maske. Zelo malo. Pa preberi si mnenja svetovnih strokovnjakov kako škodljive so te maske, če jih nosimo dalj časa. Požiramo svoj izdihani zrak. Kaj pa tiste države, kjer maske niso obvezne in imajo veliko manj okuženih in mrtvih kot mi, ki smo rekorderji po številu mrtvih? Gledaj in beri še kaj drugega kot Janševe medije, da ne boš tako nor.

        12 12 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.12.2020 ob 11:04 gost

        Žaljivko. Res si pameten. Daj pa ti predlog celemu svetu, kako naj ustavijo virus. Zberi se samo na moj predlog. Nič levo desno. Kako naj po tvoje zaustavimo virus Konkreten odgovor prosim. Kako naj po tvoje zaustavimo virus?

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.12.2020 ob 11:21 gost

        11:04 ............. na začetku bi se morali ravnati po Švedski, Japonski, Koreji, Kitajski,............. Na čelu NIJZ pustiti sposobne epidemiologe, ne pa jih odstraniti in nastaviti doktorco, ki pojma nima o epidemiji, doktorja za odvisnike, pediatrinjo. Borbo proti epidemiji bi moral voditi NIJZ s pravimi ljudmi in ne Janez Janša in Aleš Hojs. V DSO zaposliti več zdravstvenega in negovalnega kadra ( bilo več kot pol leta časa ), rdeče cone izven DSO takoj ob prvem okuženem. 70 milijonov evrov, ki so jih dobili tisti upokojenci, ki so najmanj plačali v pokojninsko in invalidsko blagajno ( mi, ki smo vplačali v to blagajno trikrat ali štirikrat več, nismo dobili niti enega evra ), uporabiti za izgradnjo nove velike moderne bolnišnice, ki bi jo po koncu korone uporabili za druge bolnike. V bolnišnicah ne mešati korona bolnikov z drugimi - ena bolnišnica samo za korona bolnike. Še in še s pravimi strokovnjaki in ne nastavljenci. Od začetka je vlada delala vse narobe, zato imamo največ mrtvih.

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.12.2020 ob 13:23 gost

        Čas hitro teče. Gremo na volitve. In se preštejmo. Šarec je dobesedno pobegnil. Revež.Če grem z igrišča ne morem nazaj. Sami veste, da je bil kot Mandarić. Vsak teden novega trenerja. Janš bo zmeraj več, ta naj gre v penzion, ker nima smisla, da se izpostavlja lopovom. Fajonka in ostala trobila bodo odklenkala Ne posnemajmo tistih, ki so neuspešni. Marjan Fabjan 5 olimpijskih medalj v judu je uspel, ker ni nikogar posnemal. Njega za predsednika vlade. Pol se vam bo pa zmešalo. Janša je predober, neodločen. V vsemu se lahko borimo za vrh v svetu. Posnemaj sebe ne druge. A za to moraš imeti jajca. Mediji so te uničili. Misli s svojo glavo. Te zanimajo zaslužki teh trobil. Svet se bo zopet prečisti. Nasilje rodi nasilje.

        4 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.12.2020 ob 13:29 gost

        Samo to bi rad zvedel. Koliko let je Janša vodil vlado. Število let in nič drugega. Eno petino.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.12.2020 ob 13:35 gost

        Napravil je pa državi in njenim prebivalcem veliko več škode kot vse ostale vlade skupaj. Že 30 let je neprestano prilepljen na državne cecke.

        3 5 Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      06.12.2020 ob 20:07 Nar gost

      Kdo je to dovolil? Kje so okoljske nevladne organizacije? Ptiči ki letajo tu mimo se bodo te grdobe prestrašili in se zaletaval v mimovozeče avtomobile prišlo bo do katastrofe. To je mučenje živali in ljudi

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      06.12.2020 ob 20:39 gost gost

      V Murski Soboti postavili kip zavetniku mesta, svetemu Nikolaju ! A je RKC določila, da je zavetnik mesta rimokatoliški svetnik, s čigavim dovoljenjem so kršena čustva ostalih prebivalcev ??

      8 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      06.12.2020 ob 20:41 gost gost

      V Murski Soboti postavili kip zavetniku mesta, svetemu Nikolaju ! A je RKC določila, da je zavetnik mesta rimokatoliški svetnik, s čigavim dovoljenjem so kršena čustva ostalih ljudi ??

      9 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      06.12.2020 ob 22:20 gost

      Če ti kaj ne paše se odseli iz MS.Bo vsaj en bedak manj.

      10 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      07.12.2020 ob 9:18 gost

      Sv.Nikolaj, zakaj te niso postavili na mesto, kjer bi ob tebi lahko obstali in te občudovali in se ti priporočili? Kajne, da nam manjka prave spoštljivosti.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      07.12.2020 ob 10:04 Domoljub gost

      Tebi manjka koncentracija Si diagnosticiran histerik. Mi se pogovarjamo, ne žalimo. Pogovor teče o umetnosti in o pridobitvi za Soboto. Ti pa si zašel na čisto drugo področje No še kako zini glede psov, pa poscanosti, pa ustave, pa inštitutov v tvoji kuhinji. Tu so ljudje nekaj naredili za kulturo. Kaj si pa ti naredil, za skupno dobro. To ni v tvojem umu. No še malo zmeraj junak, da preberemo tvoj prispevek kulturi Pa pusti politiko. Navijaj za Muro, za skupnost pa končno stori kaj dobrega. Ajde začni lajat.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.12.2020 ob 10:52 gost

        Vi se ne pogovarjate, vi lažete in sovražite vse, ki ne hodijo v cerkev. Živite delno od državnega denarja. Ta kip ne spada na cesto, na rondo. S tem žalite sam spomin na tega moža. Postavili bi ga nekje zraven cerkve in bi bil mir. A vi hočete pokazati svojo zunanjo razkošje. Srce in duša sta vam pa prazni in živite v srčni revščini. Nikoli nisem in nikoli ne bom navijal za Muro. Kaj sem napravil za skunost? Nekaj malega in sem ponosen na to malenkost. Leta 1970 sem prišel v Soboto. Začel sem montirati in vzdrževati razne stroje in naprave v tovarnah v Soboti in v Prekmurju, na katerih je delalo na stotine ljudi.Samo nekaj malega sem prispeval k temu, da so ljudje dobili delo in so se potegnili iz revščine. Ponosen sem na to in tega mi nobeni lažnivi " domoljubi " ne morete vzeti. Spomenik na cesti je zate kultura? Pa še sam spomenik je kopija velikega človeka in kiparja Ivana Meštrovića.

        5 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.12.2020 ob 17:35 gost

        Sv. Nikolaj je bil eden. Vsi kipi po svetu so mu nekako podobni. Tako kot Budi, .Jezusu. ... Kje v Soboti pa so po tvojem prave umetnine na javnih mestih. Nisem od tukaj, pa bi jih rad videl.Povabim te za vodiča . Samo topov mi ne kaži. Kot otrok sem jih sicer občudoval, sedaj pa je čas,da mi ti razkažeš druge presežke.

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      07.12.2020 ob 11:58 Domoljub gost

      Hvala, da si se odprl. Cenim tvoj prispevek družbi, očitno pa te nihče ni primerno pohvalil. Jaz nisem veren, ker mi ni bilo položeno v zibko. Menim, da bi lahko bila prijatelja. Poglej si rondo na Tišini, pa boš videl, koliko je bilo pa tam denarja stran vrženega. Za en lokalen odcep proti Vanča vasi, Cesta Petanjci Gederovci pa razrita. Povej mi zakaj sem lažnjiv. Sprejemam tvoje napačno mnenje o meni. Mene pa politika ne zanima. Velika večina znancev je leva, jaz pa jim malo nagajam. Ne prenesem avtoritet. Sem proti zapiranju občin. Če je kip kopija pa naj povejo drugi. Prebral sem, da je delo kiparja Marjana Dreva. Naj se izpostavi in pove kako ga je naredil. Aja, če te prav razumem kip drugam. Se strinjam, če gre tja namesto Rusov in topov. Babic in tet ni več. Kje so jih vse skrivali. Mi je pokojni oče povedal Ruse in topove pa na drugo lokacijo. Volk sit, koža cela

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.12.2020 ob 13:41 gost

        Samo en dokaz, da vse vodi Janez Janša: vodja strokovne ekipe za boj proti temu virusu dr. Bojana Beović je na televiziji pred meseci dejala, da ne razmišljajo o razglasitvi epidemije. Uro in pol pozneje je Janša na twitterju razglasil epidemijo.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      07.12.2020 ob 12:08 gost

      gost 11:21 ti pa imaš pojem o epidemiji ? Če ti misliš da J.JANŠA in HOJS odločata o epidemioloških ukrepih te si res pritisnjeni. Nega ti pomoči ,čeravno se delaš pametnega. V vse se razumeš sigurno si kakšen RDEČI MUTIBARIĆ. Dati te v STROKO da jim boš dajal nasvete. Ja imamo največ okužb in mrtvih ,ker ste ta levi nahujskali narod da virus ne obstaja in da je izmišljen.Maske so nepotrebne,razdalje brezvene.DRUŽENJA IN ŽURKE SO ZDRAVILO PROTI VIRUSU.OSTATI DOMA ,KJE PA DRUŽITI SE.Tako so levičarji nagajali cel čas zdaj pa imamo kar imamo.Po dr.zboru so metali maske ( moderndorfer ) pozivali na proteste ,kolesarili brez mask itd itd.Vsak naj pri sebi išče krivdo in razčisti sam z seboj. Samo malo reda če bi se vsak držal bi bila situacija manj kritična kot je.Samo MALO naj se vsak potrudi. Če pa bi bil zdaj na oblasti šarplaninec ,te bi vsi bili tam kjer ni muh. BOG nam pomagaj - -samo levuharjev NE.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    35. gost
      07.12.2020 ob 12:56 Domoljub gost

      Dost vas imam. Če bi bil članek o bujti repi, bi se kregali, kateri recept je originalen. Ni recepta, važno je, da si fajn lačen. Imel sem dve teti. Rekel sem jima, da delata najboukšo bujto repo. Kaj bi vegeterjancirekli rekli rekli. Da to ni hrana, ker.. Ane Đuro.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    36. gost
      07.12.2020 ob 13:35 Domoljub gost

      Dajte si neke nazive. Ne mojega, da te lahko imenujem. Recimo Levi rovač, desna metla. MujkićBači..

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    37. gost
      14.12.2020 ob 14:32 Harry Queale gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    38. gost
      23.12.2020 ob 21:25 Gost gost

      Lepo samo še osvetlite ga ponoči,pa bo lepo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.