https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Preverite, katere so najbolj brane knjige minulega leta

02.01.2021 ob 6:00  

Objavljamo seznam najbolj branih in največkrat izposojenih knjig v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. Seznam lahko služi tudi kot ideja kaj prebrati v mrzlih zimskih dneh ali morda tudi kot ideja za darilo.


Pomurci smo v minulem letu najraje brali naslednje knjige: 

Pogorevc, Petra: Rac : biografski roman o življenju Radka Poliča

Roman o življenju vrhunskega gledališkega igralca prepleta njegove spomine in predstavlja igralčevo ustvarjalno pot. Radko Polič Rac v knjigi brez zadržkov govori o sebi, tako o gledaliških anekdotah, kot tudi o bolj tragičnih dogodkih. Knjiga se prepleta vse od njegovega otroštva, govora pa je tudi o njegovih treh zakonih, kakor tudi o samem igralskem poklicu, ki je hkrati lep in težak.

Lainšček, Feri: Kurji pastir

Feri Lainšček z romanom Kurji pastir odstira dolgo potlačene spomine in doživeto piše o dogodkih, ki jim je bil priča na neki nedoumljivi način, kot je na primer odločanje staršev o tem, kako ga bosta poimenovala, pa o tem, kako je potekalo njegovo rojstvo ali kakšne težave je imela mama pri začetnem dojenju.

Pirjevec, Jože: Partizani

Knjiga je prva, ki prinaša celostni prikaz nastanka in razvoja partizanskega gibanja na tleh Kraljevine Jugoslavije. Temeljito osvetli razmerja znotraj partizanske organizacije in druge nacionalistične vojaške formacije. Pojasni tudi razmerja med partizani in zavezniki v protihitlerijanski koaliciji.

Bagola, Aljoša: kako izgoreti

Prekmurec Aljoša Bagola, ki je eden najbolj priznanih slovenskih oglaševalcev, v knjigi pa prinaša iskreno izpoved o izgorelosti. V knjigi opisuje njegovo življenjsko zgodbo, nevsakdanja razmišljanja in pretresljiva spoznanja, kako se spoprijeti s podivjanostjo sodobnega sveta, ki nam daje kanček optimizma.

Marly, Michelle: Coco Chanel in vonj ljubezni

Zgodba o Coco Chanel je zgodba o edinstveni ženski. Je skriva pripoved o umetnosti, modi in ljubezni ter nastanku najslavnejšega parfuma na svetu.

Kesar, Alenka: Druga žena

Alenkino pisanje nas popelje skozi njeno ločitev po 22 letih zakona. Prikazuje srečanje, ki v njeno življenje prinese močno ljubezen na prvi pogled. Ta pa prinese izzive ob ustvarjanju novega družinskega življenja z drugim možem Kamenkom Kesarjem.

Roš, Ana ; Sajovic, Kaja: Sonce in dež

Sonce in dež je izjemno osebna knjiga najboljše kuharske mojstrice sveta Ane Roš. V svojem knjižnem prvencu Roševa preko osebnih esejev, spominskih utrinkov, receptov in fotografije razkriva zgodbo svojega izjemnega življenja.

Možina, Jože: Slovenski razkol

AvtorJože Možina  s pomočjo odkritih dokumentov, bralcu ponuja odgovor na temeljno vprašanje slovenske novejše zgodovine: »Zakaj in kako so Slovenci med drugo svetovno vojno spolzeli v oster narodni razkol, kdo je ta proces povzročil in kje se je vse skupaj začelo?« Narodni razkol se je do konca vojne še okrepil in sega še v sedanji čas. Knjiga je zato aktualna tudi danes.

Rooney, Sally: Normalni ljudje

Zgodba mlade irske pisateljice, ki  govori o intimni pripovedi o mladima Marianne in Connellu, ki skozi leta krmarita med družbenimi pritiski, individualnimi pričakovanji in osebnimi krizami. Je univerzalna zgodba o razmerjih moči v partnerskem odnosu, v kateri se lahko vsakdo prepozna.

Makarovič, Svetlana: Luciferka

Biografija Svetlane Makarovič, ki sledi njeni življenjski in ustvarjalni poti. Poznamo njena dela; poezijo, pravljice, šansone, nje pa ne. Govori o njenih bežanjih v otroštvu, iskanjih v odraščanju in odločitvi o samosti v zrelih letih. Knjiga izniči doslej znane stereotipe o tej slovenski pisateljici in umetnici.

Knjige za najmlajše

Med knjigami za mlade je popularna zbirka Sally Rippin - Brina Brihta ter knjige pisateljice Dese Muck, predvsem Anica in Čudežna bolha.

Otroci radi berejo tudi Pasjega moža (Dav Pikey), Dnevnik nabritega mulca (Jeff Kinney) in knjige avtorja Davida Williamsa, med katerimi so: Babica barabica, Vsi ti brezupno obupni učitelji, Vsi ti brezupno obupni otroci, Mihec Miljarder in druge. Še vedno je med mladino priljubljen tudi Harry Potter (J.K. Rowling).

Mladi obiskovalci se pogosto odločajo tudi za Trio golaznikus (Andrej Skubic), Guinessovo knjigo rekordov, Minecraft (Craig Jelley) in Lego igralnico (Daniel Lipkowitz).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.12.2020 ob 6:36 Čergoli gost

      Bagola je res pravi BAGOLA. Že zdavnaj mu je izgorela pamet še tisto malo kaj jo je imel!!!!!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.12.2020 ob 6:59 Geza Mezga gost

      Prava kmetovzarska - kmečka faca!!!!

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.12.2020 ob 9:45 šilček gost

      Vse knjige na svetu so napisane po svetem pismu in kdor ni prebral sveto pismo ne ve kaj je knjiga.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.02.2022 ob 15:02 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.