https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Slaščice za praznične dni

23.12.2020  

Praznični časi so idealni za peko piškotov in drugih sladkih dobrot, ki jih prinaša december.


Slastne in dišeče slaščice, ki decembra ne smejo manjkati so medenjaki, cimetove zvezdice, vanilijevi rogljički, sadni kruh ter različne potice. Pri decemberski peki imajo pomembno vlogo začimbe, kot so cimet in mleti klinčki pri medenjakih, piment, vanilijo in limonina lupina. Pri medenjakih lahko sami naredimo svojo mešanico začimb ali pa uporabimo že pripravljeno mešanico. 

Vaniljevi rogljički

Sestavine: 

100 g masla
100 g mletih orehov (ali drugih oreškov)
60 g sladkorja v prahu
125 g gladke moke
2 rumenjaka
1 žlička vaniljevega sladkorja
mešanica sladkorja v prahu in vaniljevega sladkorja za posip

Priprava: 

Z ročnim mešalnikom zmešamo maslo s sladkorjem, ki smo mu dodali vaniljev sladkor, in rumenjakoma. Postopoma dodajamo moko in orehe. Testo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo ali vrečko in ga za 2 uri postavimo na hladno.

Ohlajeno testo oblikujemo v tanek valj, ga razrežemo na enakomerno dolge kose in z rokami oblikujemo lepe rogljičke. Zložimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko in postavimo v pečico, segreto na 180 °C. Pečemo jih 10 do 12 minut (odvisno od velikosti), da se rahlo obarvajo.

Skoraj ohlajene rogljičke povaljamo v sladkorni mešanici. Shranimo jih v posodo za kekse.

Piškote shranjujemo v zaprti posodi, lepo jih zložimo po vrsti in posodo zapremo. Piškoti tako ostanejo sveži in celi. Tako shranjene je potrebno uporabiti v treh tednih.

Če pripravljamo sadni kruh je dobro da suho sadje narežemo na koščke in ga čez noč namočimo v rumu. Od začimb uporabimo limonino lupino, vanilijev sladkor, pomarančno aromo, mogoče malo cimeta ali muškatnega oreščka.

Več receptov lahko najdete tukaj.

Alergija na gluten

Če se pojavi alergija na gluten, lahko pšenično moko zamenjate z kokosovo, brezglutensko, koruzno, ajdovo ali mandljevo moko. Kokosove moke vzamemo 40 odstotkov manj, ker zelo dobro vpija tekočino. Po potrebi še dodamo malo tekočine.

 Alergija na laktozo

Namesto živalskega mleka lahko uporabite riževo ali sojino mleko, tudi mandljevo mleko.

Alergija na jajca

Jajca lahko nadomestite s kakšno banano, rastlinskim oljem, mešanico škroba in vode, čičerikino vodo ali jabolčno čežano.

Foto: Pixabay - Fotografije so simbolične

Vir: dobertek.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.