https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

ŠPORT

Gider in Rožman prejemnika Bloudkove plakete

12.02.2021 ob 20:10  

Tonček (Anton) Gider in Janko Rožman sta med prejemniki Bloudkovih plaket za leto 2020.

Bloudkove nagrade

Kolesar Tadej Pogačar in člani moške rokometne reprezentance iz leta 2004 so dobitniki Bloudkove nagrade za leto 2020 za vrhunski mednarodni dosežek, najvišje državno nagrado za šport za življenjsko delo v športu pa sta dobili Marjeta Kovač in Polonca Sladič. Na virtualni podelitvi so s filmsko upodobitvijo podelili še 12 plaket.

Bloudkove plakete

Pakete so prejeli alpinistična naveza Luka Stražar in Aleš Česen, potapljačica na vdih Alenka Artnik (Primorka, ki je članica Potapljaškega društva Murska Sobota, in je naša prva svetovna prvakinja in svetovna rekorderka z najvišjo svetovno kategorizacijo), nekdanji košarkar in nato trener ter športni delavec Miran Jerman, novinarja Primož Kališnik in Tonček (Anton) GiderJanko Rožman za uspešno, pestro in kakovostno šolsko ter rekreativno športno dejavnost, mlada biatlonca Alex Cisar in Lovro Planko, slednji tudi smučarski tekač, zdravnica in tudi sama odlična športnica Nada Rotovnik Kozjek, poklicni pilot Slavko Avi Šorn, nekdanji judoist, pozneje trener in športni delavec Vlado Čuš ter trener in selektor slovenske reprezentance v namiznem tenisu za slepe Gregor Habjan.

Letošnja podelitev je bila že 56. po vrsti, saj nagrade podeljujejo od leta 1965. Višina Bloudkove nagrade znaša 9000 evrov, višina Bloudkove plakete pa 3000 evrov.

Tonček (Anton) Gider iz Murske Sobote - Za življenjsko delo v športu, predlagatelj Športna zveza Murska Sobota.

"Starosta slovenskega športnega novinarstva je zagotovo Anton Gider oziroma Tonček, kakor ga kličejo njegovi kolegi. Kot dolgoletnega dopisnika za športne strani Večera in Dnevnika ter tudi tiskane medije v času Jugoslavije (Šport Beograd, Večer Skopje ...) ga športna javnost najbolj pozna kot televizijskega in radijskega novinarja. Njegov glas je bil slišan v prenosih in poročilih na stotine različnih tekem, najpogosteje v nogometu, na raznih domačih športnih prireditvah in pri poročanju s športnih tekmovanj iz tujine. Da bi bil njegov glas v etru kar najbolj izoblikovan, je svoje tonsko poročanje pilil pri znanih TV-novinarjih, kot so Franci Pavšer st., Marjan Lah in Tomaž Terček. Tonček je leta 1994 kot prvi Pomurec v živo za lokalni radio Murski val prenašal tekmi evropskega tekmovanja nogometne Mure. Na Murskem valu zdaj že več kot 30 let ureja in pripravlja športno rubriko pri dnevnih poročilih in ostale tedenske športne vsebine, je pa tudi dolgoletni član Društva športnih novinarjev Slovenije," je bilo zapisano v obrazložitvi.

Janko Rožman iz Bakovcev - Za življenjsko delo v športu, predlagatelji Branko Barič, podpredsednik Partizan Bakovci dtv, Dejan Crnjek, predsednik Športne unije Slovenije, Jožica Lukač, ravnateljica OŠ Bakovci.

"Janko Rožman je zadolžen za uspešno, pestro in kakovostno šolsko ter rekreativno športno dejavnost v pomurskem in tudi širšem, mednarodnem prostoru. V svojem 60-letnem delu je pustil sledi v ogromno športnih zvrsteh: kot učitelj telesne vzgoje na več osnovnih šolah, izvedel je prvo šolsko prvenstvo v hokeju na travi, prvo v Sloveniji, bil je organizator pokala OŠ v rokometu, nogometu in teku na Goričkem, med poletnimi počitnicami je izvajal tečaje smučanja na travnikih, organiziral šole v naravi, izvajal ligaška tekmovanja med razredi v igrah, atletiki in gimnastiki, bil je pobudnik novogradnje igrišč za odbojko, košarko, rokomet, igralec NK in trener ŽRK Grad, mentor v društvu invalidov na vadbah in tudi trener pomurskih paraplegikov na vadbah. Opravljal je pomembne funkcije v številnih strokovnih organizacijah, organiziral vaške kmečke igre in štafete, tek mladosti ... Janko je aktiven še danes, saj vodi vadbo za upokojence," je bilo zapisano v obrazložitvi.

 

    Fotogalerija