https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Tudi 60-vatne žarnice iz prodaje

01.09.2011 ob 12:57  

V Evropski uniji je od danes prepovedana prodaja navadnih žarnic z močjo 60 vatov ali več. Navadne žarnice naj bi gospodinjstva zamenjala z učinkovitejšimi, kot so varčne, halogenske ali LED-žarnice. Še vedno pa lahko navadne žarnice dobimo v sosednji Hrvaški, saj ni članica EU.

Navadne žarnice z žarilno nitko, ki so v uporabi že več kot 130 let, počasi tonejo v pozabo. Evropska unija je proces postopnega opuščanja navadnih žarnic začela septembra 2009, ko je bila prepovedana prodaja 100-vatnih žarnic, lani septembra pa še 75-vatnih žarnic. Za ta ukrep so se odločili zaradi domnevno manjše porabe električne energije.

S postopno večjo uporabo varčnih, halogenskih ali LED-žarnic, ki so sicer dražje, vendar naj bi sijale dlje in porabile manj energije, naj bi se po izračunih Evropske unije do leta 2020 prihranilo 11 milijard evrov oziroma 80 teravatnih ur električne energije. Naslednje leto bodo prepovedane še vse navadne žarnice nad močjo 25 vatov, do leta 2016 pa tudi halogenske žarnice razreda C.

Po podatkih društva za sonaraven razvoj Focus bo prepoved uporabe žarnic z žarilno nitko po pričakovanjih zmanjšala tudi izpuste ogljikovega dioksida, in sicer za 16 milijonov ton letno do leta 2012, kar je letna količina izpustov, ki jo povzroči pet milijonov osebnih avtomobilov.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.