https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Židan: Kmetje bodo dobivali izplačila, kot je bilo napovedano

 

Predlog rebalansa državnega proračuna za letos, s katerim se je minuli teden seznanil odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za resor kmetijstva namenja okoli 432 milijonov evrov oz. 62 milijonov evrov manj kot v sprejetem proračunu.


Minister Dejan Židan zagotavlja, da bodo kmetje izplačila dobivali, kot je bilo napovedano. Največja sprememba glede na veljavni proračun je pri programih razvoja podeželja, kjer je bilo lani in v preteklih letih predvidenih okoli 140 milijonov evrov, letos pa 184 milijonov evrov. To je bilo po ministrovih besedah preoptimistično in predlog rebalansa predvideva okoli 138 milijonov evrov.

Foto: Karlo Vratarič

Za področje ribištva 4 milijone evrov manj

Pomemben pa je dodaten sklep vlade, je poudaril minister, da se bodo sredstva za slovensko udeležbo, če bodo uspeli do konca leta počrpati več evropskih sredstev, kot je sedaj predvideno, zagotovila iz proračunske rezerve.Minister je izpostavil tudi znižanje predvidenih sredstev na področju ribištva (z 11 milijonov na sedem milijonov evrov), poleg tega pa so z veljavnim proračunom za letos predvideli več sofinanciranja zavarovalnih premij – ker je bilo zavarovanj bistveno manj, se obseg teh sredstev z rebalansom znižuje s 13 na 7,5 milijona evrov.

Prva izplačila po 15. oktobru

Židan zagotavlja, da bodo kmetije transfere dobivale, kot je bilo napovedano. Prva, predvidoma po 15. oktobru, bodo izplačila na območjih, ki jih je prizadela toča. V decembru bo večina izplačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetovanje (OMD), za katere je letos namenjeno okoli 30 milijonov evrov. Prav tako decembra pa bo pričetek izplačevanja neposrednih plačil, ki bodo večinoma izplačana v januarju in nekaj v prvi polovici februarja prihodnjega leta, v skupnem znesku 144 milijonov evrov.

STA

    Komentarji

    1. gost
      22.02.2016 ob 11:27 KMETICA gost

      ŽAL GOSPOD ŽIDAN SI SE ZLAGAL

      21 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.02.2016 ob 21:18 gost

      V katero luknjo so padle subvencije

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.03.2016 ob 11:12 BIBA gost

      ZDAJ JE ŽE SKORAJ POLOVICA MARCA!!!!!! IN KJE SO????? IZPLAČILA

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.03.2016 ob 15:51 gost

      ALI je sploh kdo dobil izplačilo subvencije?...mi tudi čakamo....

      21 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.