https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Najpopularnejša kitarska delavnica v Pomurju kmalu tudi za odrasle

 

Danes najpopularnejša kitarska delavnica za mladino je zagotovo MIKK-ova kitarska delavnica pod mentorstvom Tadeja Ropoše. Trenutno se pri njem kitare uči že več kot 200 učencev in dijakov, letos pa načrtuje tudi kitarsko delavnico za odrasle, saj je povpraševanje po delavnicah vsako leto večje.

Glavni krivec za nastanek delavnic sta Aleš Nadai in MIKK

Ideja o kitarski delavnici je leta 2002 prišla s strani Tadejevega prijatelja Aleša Nadaia ki ga je tedaj obvestil, da v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu (MIKK) iščejo mentorja za kitarske delavnice. Tako je Tadej sestavil program, ki ga je prilagodil za začetnike in na njegovo veliko presenečenje se je že prvič prijavilo več kot 15 interesentov in tako so se uradno začele odvijat MIKK-ove kitarske delavnice, ki se sicer imenujejo Prvi prijemi.

 Foto: Nataša Gider (vecer.com)

Najmlajši je star sedem, najstarejši pa dvajset let

 Sprva so se na delavnice prijavljali le srednješolci, nekje po štirih letih pa je povpraševanje postalo večje tudi pri osnovnošolcih. Danes se tako prijavljajo že učenci od 7 let naprej. "Najmlajši član delavnic je trenutno star sedem let, najstarejši pa dvajset." Letos pa pripravlja tudi prvo delavnico za odrasle, saj imajo tudi starejši željo, da bi vedeli igrati kitaro, vendar so za glasbeno šolo žal že prepozni in tako jim ostanejo ali privat učitelji ali delavnice, kot jo izvaja Ropoša.

Najbolj učencem prijazna stvar je verjetno ta, da so delavnice predvsem sproščene, ampak se še vedno ohranja določen red in disciplina. Med drugim privablja nove člane tudi način učenja, ki se ga poslužuje Tadej: "Učence učim brez notnega zapisovanja, nekako po vzorcu, kot sem se učil pri privat učiteljici." Sam je dodal temu, kar danes prenaša na mlade, tudi svoje izkušnje iz različnih glasbenih zvrsti.

Eni znajo več, eni manj 

Na delavnicah tudi ni preverjanja znanja ali česar podobnega kot v glasbenih šolah. Vsak posameznik igra na delavnicah to, kar mu predstavlja čim manj napora in čim manj vsiljenega, če pa je želja, pa seveda dobi tudi nadgradnjo tega, kar že ve. Tako na primer začetniki igrajo predvsem akorde ter ritem, medtem ko tisti, ki že imajo ali predhodno znanje ali so si ga pridobili skozi delavnice in vajo, igrajo kitarske soloje in bolj zakomplicirane dele pesmi.

"Učenci, ki so nekako boljši v skupini imajo več nastopov, pomagajo pri novejših učencih in dokaj hitro ustanavaljajo tudi svoje bende..." pravi Tadej in dodaja še, da ima vsaka generacije učencev svoje adute, ki so vzor za prihajajoče generacije, zato ne želi nikogar še posebej izpostavljat, saj je na vsakogar, ki se nekaj nauči, ponosen.

VIDEO: Kitarska delavnica - III. tema 

Tri osnovne teme, ki prepletajo različne glasbene zvrsti

Tisti, ki so že kdaj obiskali delavnice zagotovo poznajo tri najbolj znane teme, ki so pravzaprav nekako značilnost teh delavnic. Govora je "treh temah": I. temi, II. temi ter III. temi. Tadej nam je pojasnil, da sta dve od treh tem vzeti iz ranega obdobja benda Železobeton, katerega član je tudi Tadej, tretja tema pa je bila narejena na prvih delavnicah.

Sicer pa se na delavnic preigravajo tudi znane pesmi, ki segajo vse od zvrsti narodno zabavnih, rocka, popa, metala, bluesa... Pri izvajanju nastopov in vaj pogosto tudi pomagajo basisti, ki so soudeleženci kitarskih delavnic, hkrati pa jih na nastopih spremlja tudi bobnar.

V Prekmurju 11 različnih delavnic

Sicer pa si delavnice lahko vedno ogleda vsakdo, edina stvar ki jo potrebuje je kontakt do Tadeja ali kakšnega učenca delavnic, saj je v Prekmurju kar 11 različnih delavnic ob različnih terminih in na različnih mestih. Pridruži pa se lahko vedno vsak, ki ima željo in voljo.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.