https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Noro predelana računalniška ohišja - čudesa brez para

 

Ko so prišli na trg računalniki, so imeli skorajda vsi tiste sive puste škatle, tako imenovana ohišja računalnika. Čez čas so začeli dobivati na barvah, našli pa so se tudi navdušenci, ki so začeli ohišja predelovati v vse mogoče oblike. Nekaj takšnih navdušencev imamo tudi v Sloveniji in v Pomurju.

Case moding ali po slovensko modificiranje ohišja računalnika je kar precej razširjeno po svetu, že več kot deset let pa je prisotno tudi pri nas. Sicer se s tem ukvarjajo manjši krogi navdušencov, vendar je tako, da vsako leto pridejo nove generacije, ki začnejo na novo s case modingom, nekatere generacije pa to opustijo in se vrnejo h klasičnim ohišjem in svoje izdelke prepustijo ali drugim navdušencem ali pa jih imajo v domači razstavni vitrini.

Case moding je v osnovi na preprost način razloženo predelovanje računalniškega ohišja. Le temu se spreminja ali oblika ohišja, barva ali se dodajajo in odvzemajo kakšni manjši ali pa tudi večji detaili.

Izkušnja Pomurca Luke

V Pomurju se vsako leto najdejo kakšni dijaki predvsem z računalniške stroke, ki se navdušijo nad case modingom in ga poskusijo. Mi smo spoznali 30-letnega Luko, ki prihaja iz okolice Lendave. Sam se je leta 2003 lotil svojega prvega projekta case modinga.

Foto: Technabob

"Svoj prvi računalnik sem predelal kot takrat komajda polnoletni geek, ki je vse dneve preživel v sobi za računalnikom, ki sem ga dobil od mame. Tako sem kot računalniški navdušenec oziroma tako imenovani geek med brskanjem po svetovnem spletu naletel tudi na case mod in tako sem se odločil, da predelam tudi svoje ohišje. Najprej sem vanj zvrtal luknjice, ki sem jih povezal tako, da sem dobil obliko morskega psa.

Ohišje sem nato s sprejem prebarval na temno modro barvo in tako je s svetlo sive postalo že povsem drugo ohišje. Pod luknjice sem v notranjost potem le še namestil modre diode, ki sem jih potem priklopil. Dodal sem še nekaj okrasnih vijakov, ki so nadomestili prejšnje klasične in "voila" - moj prvi case mod je bil uspešen, čeprav dokaj enostaven za narediti, me je stal okrog 100€, saj nisem varčeval pri dodatkih, barvi,... Žal pa sem ga po dveh letih prodal kupcu iz Ljubljane in se je za mojim prvim case modom izgubila vsakršna sled."

 Foto: Slotech

Predelovali so še in še bodo tudi dijaki na SPTŠ

O case modingu smo povprašali tudi nekaj profesorjev in dijakov na SPTŠ v Murski Soboti, ki je trenutno edina srednja šola v Prekmurju s programom tehnik računalništva, kjer se tudi pri pouku omenja modifikacija računalniškega ohišja. Različni profesorji so vsi imeli isto mnenje, da je case moding bolj popularen drugje po Evropi kakor pri nas, kjer je še kar precej skrit hobi, vendar pa se trenutno najbolje vsi spomnijo bivšega dijaka Denisa, ki je pred leti poskusil moding, vendar pa noben ne ve, ali je tudi po končani srednji šoli še nadaljeval s predelovanjem ohišij ali ne.

Prav tako so mlajši dijaki navdušeni in si želijo poskusiti case moding, vendar so nekateri mnenja, da so še premalo poučeni o vsem, kar bi potrebovali za kakovostno predelovanje ohišja. Nekateri iz višjih letnikov so že poskušali, vendar zaenkrat še ni nihče predstavil svojega izdelka širšemu krogu ljudi.

Foto: Technabob

Projekt Temple of Nod 

Sicer pa je na spletu mogoče najti raznorazna navodila, kako iz klasičnega ohišja, le to spremeniti v majhna čudesa, ki navdušujejo tako starejše kot mlajše. Ena izmed najbolj zanimivih predelav trenutno pa je zagotovo predelava poimenovana Temple of Nod, ki je nastala pod vztrajnostjo in trudom Wil Harrisa. Nekaj zanimivosti o projektu Temple of Nod, ki jih je izpostvil Wil. Med drugim je tako s prvotne teže celotnega računalnika, ki je bila 33 kg, to spremenil na le 13 kg. Pri projektu je uporabil 128 LED diodic, predelava pa je trajala kar pol leta.

Foto: Bittech 

Potrebno je poznavanje materialov in računalnika

Case moderji iz Slovenije pravijo tudi, da se vsake toliko časa najdejo navdušenci, ki se zberejo in organizirajo natečaje za najboljši case moding, ki se ga lahko udeležijo prav vsi s svojim lastnim izdelkom. Opozarjajo pa, da se tega nikar ne lotite brez predhodnega poznavanja računalnika in njegove notranjosti, poznavanja materialov in pa seveda je potrebno tudi nekaj domišljije in iznajdljivosti, saj se lahko kar hitro zgodi, da zaradi nepoznavanja notranjosti ali materialov uničimo celotni računalnik in tako poleg osnovne cene računalnika v zrak poženemo še kaj več evrov zaradi majhne neumnosti, ki se kaj hitro lahko pripeti.

 Foto: Bittech 

Vabimo vas, da v kolikor ste tudi sami že predelali kakšen računalnik, da z nami delite izkušnjo ali sliko vašega predelanega ohišja. 

Več fotografij predelanih ohišij si lahko ogledate v spodnji galeriji... 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Chevapcic
      21.09.2011 ob 9:21 Chevapcic

      .. cool prispevek .. :-)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. jonie
      21.09.2011 ob 19:54 jonie

      jes san jih kar nekaj predelal :D pa tudi xboxe, prijte k meni van pokažen slike :D

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.