https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Omikron prisoten že od marca letos, cepljenje otrok se začne že ta teden

15.12.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodeloval prof. dr. Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani.


Po besedah Maje Bratuša so v ponedeljek prejeli prvo pošiljko Pfizerjevega cepiva za cepljenje otrok, starih od 5 do 11 let proti COVID-19. Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je v priporočila za cepljenje že vključila tudi cepljenje otrok med 5 in 11 letom.

Cepilni centri cepljenje začenjajo že ta teden

Otroke lahko na cepljenje naročijo starši ali njihovi skrbniki, in sicer na tri načine: pri izbranih pediatrih, v cepilnih centrih ali preko portala zVem. Doda pa še, da je bilo včeraj potrjenih 324 primerov manj kot pred enim tednom.

Prof. dr. Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani pove, da različico omikron vsakodnevno spremljajo in o vseh novostih bodo sproti poročali. Kar je značilno za ta sev, je to, da je izjemno infektiven, kar pomeni, da če ne bi upoštevali nobenih ukrepov, bi en človek s tem sevom okužil 20 do 30 drugih. Pozitiven scenarij je, da za zdaj kaže, da bi omikron lahko bil manj simptomatsko pogojen glede bolezni, kar pomeni, da bi lahko šla bolezen lažje skozi. Negativen pa je, da lahko prihaja do novih mutacij, zaradi katerih bi lahko sev postal bolj nevaren.

Omikron nastajal neodvisno od ostalih različic in da je bil prisoten že marca letos

Glede cepiv so novosti sledeče- 4 cepiva v fazi odobritve na Evropski agenciji za zdravila

"V fazi odobritve na Evropski agenciji za zdravila so štiri cepiva. Upamo, da bodo čim prej na voljo. Cepivo Novavax bi lahko bilo na voljo že na začetku novega leta, cepivo Valneva pa pričakujemo v februarju ali marcu. Ugotovljeno je, da je tretji poživitveni odmerek zelo učinkovit proti omikron sevu. Tretji odmerek zato priporočamo. Prav tako priporočamo, da se izkoristi možnosti cepiva Moderna. Priporočamo ga vsem nad 30 let, saj izkazuje visoko mero učinkovitosti. Prišli smo tudi do prvega specifičnega zdravila - Molnupiravir. Priporočen je za vse, predvsem starejše. Prepovedan pa je za nosečnice in pa za tiste ženske, ki želijo zanositi. Paxlovid je novo zdravilo družbe Pfizer, a še ni dobilo dovoljena, pričakujemo pa ga vsak čas. Obe zdravili ne preprečita okužbe, preprečita pa resnejši potek bolezni. Bolniki lahko bolezen prebolijo doma, s tem pa zmanjšamo pritisk na bolnišnice," doda prof. dr. Borut Štrukelj.

Naslovna fotografija: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.12.2021 ob 12:19 123 gost

      Če je od marca, zakaj ga nihče ni omenjal, ali pa še niste vedeli kako ime bo dobil

      20 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.12.2021 ob 18:51 Lali gost

        Smo edini v EVROPI ki imamo vsakodnevno konferenco o covidu in edini strašijo z naslednjim valom,če je tako hudo naj raje delajo v bolnišnici namesto da uvažamo osebje iz Italije

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.12.2021 ob 14:15 kajj gost

      Zk pišete ka od marca je prisoten, ka ge ste vij eno leto nazaj?

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.12.2021 ob 14:23 Gost Znalac gost

      Ominkron je huda bolezen in treba se nam zaštiti tako da se idemu cepiti vsi z 3 odmerekom. Samu tak bomo varni pred anticepilci ki raznašajo virus

      11 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.12.2021 ob 14:31 gost

      San se cejpila ! Samo v vagino !

      12 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.12.2021 ob 16:01 taca gost

        Gost znalec a nisi seznanjen, da tudi cepljeni prenašate virus in prav tako zbolite. Trije člani iste družine vsi pozitivni: oseba 3xcepljena, prebolevnik izpred 10-ih mesecev in necepljene oseba.!!!! Pa komu to govorim?....

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.12.2021 ob 15:19 Gost1111 gost

      In potem je gripa čudežno izginila.....

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.12.2021 ob 17:20 gost

      Kako je lahko bil že marca če ga pa niti zdaj test ne zazna. To vse sanje se širi zato da se testira ljudi z testi iz kitajske tržnice. Keri so en drek zanesljivi škart roba. Glavno da je debilna vlada plačala za te igračke 2 miljončka.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.12.2021 ob 18:41 sprememba odloka gost

      namesto sejmov, hišic v preriji s kuhančkom - cepilni centri pod šotori in namesto vinca - vakcine. Tako, da nm ni skrateno veselje prihajajočih dni, pa srečno vladna stroka, ste za vsaj nekaj poskrbeli, da n bo dolgcas.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.12.2021 ob 19:19 Orban gost

      Poserjem se na jajoša

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.12.2021 ob 21:45 gost

      Jaz pa na tvojo prazno glavo.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      15.12.2021 ob 22:09 Nenad gost

      Kje so nasli tega prof.Struklja pa kje on zivi....on nekje ostal sred cepljenja...in se vedno govori naj se cepijo in cepijo.. ce pa sam ECDC pravi da samo cepljenje ne bo vec ucinkovito ... Virus kakrsenkoli ze je se mora istrebit sam ...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.