https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prihaja čas za balkonsko cvetje - priprava in izbira balkonskega cvetja!

30.05.2022 ob 16:30  

Slovenci obožujemo rože in tako kot naši severni sosedje, smo tudi mi znani po cvetočih balkonskih policah. Rože obožujemo, ker dajo naši terasi ali balkonu lepši izgled in ker lahko svoj čas namenimo negi in skrbi za rastline.


Ker gre za tradicijo, ki traja že desetletja, smo pri izbiri balkonskih rož dokaj enotni. Največkrat se odločimo za petunije, begonije, belo bršljanko, rdečo diapeljko, bidens in koralno fuksijo. Omenjene rože niso zahtevne in najlažje uspevajo direktno na soncu.

Rože na sončni strani

Če imamo balkon na sončni strani, moramo zato izbrati rože, ki uspevajo neposredno na soncu. Takšne rastline nam bodo celo poletje cvetele in krasile naš balkon. Sončno lego imajo balkoni, ki gledajo na jug ali jugo-zahod. Na tej strani sonce pripeka skozi cel dan.

Rastline na tej legi bodo potrebovale več zalivanja, včasih tudi po dvakrat na dan (zjutraj in zvečer). Rože, ki najbolj uspevajo na sončni legi so predvsem pelargonije, dipladenije, lantane, petunije in dihondre.

Rože na pol-sončni strani

Če je vaš balkon na vzhodni ali jugovzhodni strani, kjer ni ves dan sonca, bodo najbolj primerne rože zagotovo navadne vodenke, okrasne koprive, begonije, okrasna trava, grobelnik in fuksije.

Rože na senčni strani

Če imate balkon na severni in severovzhodni strani, ki je večino dneva v senci, bodo določene rože težje uspevale. Zato vam za uspešno gojenje priporočamo gorenjski nagelj, pritlikavi bor, bakope, japonsko tiso, ledeno travo, abutilon, zajčja deteljica in lotos.

Na senčni strani ni potrebno tako pogosto zalivanje in velja pravilo, rajši manj kot preveč. Če bo voda pri rožah zastajala, to povzroči gnitje korenin in propad rastline.

Kako sadimo balkonske rože?

Poleg lege preverite tudi, ali imate pravo vrtno zemljo, organsko gnojilo in kompost v vrečah.

Rože vedno položimo v lonec ali korito. Izberemo le tiste rastline, ki imajo dobro razvite korenine. Ker imajo rože v koritu omejen prostor, je pravilna nega še toliko bolj pomembna. Priporočljivo je, da je korito široko vsaj 20 cm, kjer mora deževnica odtekati.

Rože v korita sadimo v aprilu in mesecu maju na lego, ki je priporočljiva za rastline, ki smo jih izbrali.  Uporabljati moramo kvalitetno organsko gnojilo in vrtno zemljo. Organsko gnojilo preprečuje utrujenost tal in zmanjšuje škodo na pridelkih.

Gnojila omogočajo razvoj mikrobne flore in prispevajo k oblikovanju grudaste strukture tal z veliko zračnostjo in sposobnostjo vpijanja in zadrževanja vode. Organsko gnojilo uporabimo teden dni po sajenju.

Nega balkonskih rož

Ko balkonske rože posadimo, jih zalijemo s postano in toplo vodo. Voda za zalivanje naj bo na sobni temperaturi, saj bo tako omogočala, da se bodo delci substrata lepo prijeli s koreninsko grudo.

Zalivati je potrebno zgodaj zjutraj ali zvečer, ko sonce ne pripeka več. Običajno veliko ljudi rože zaliva preveč, zato svetujemo, da s prstom preverite vlažnost zemlje preden se odločite za ponovno zalivanje.

Rože za sončno lego

Pelargonije

Imenujemo jih tudi bršljanke in izhajajo iz jugozahodne Afrike. Ker so iz toplih krajev, potrebujejo veliko sonca.

Poznamo več vrst pelargonij:

  • viseče pelargonije,
  • pokončne pelargonije,
  • bršljanke,
  • velikocvetne pelargonije,
  • angleške pelargonije in
  • dišeče pelargonije.

Ne potrebujejo veliko nege, le zalivanje in redno odstranjevanje odcvetelih cvetov.

Dipladenije

Bolivijska dipladenija ima velike trobentaste cvetove in je nezahtevna roža. Ker ima dom v Južni Ameriki, je za uspešno rast potrebna temperatura nad 20° Celzija. Potrebno jo je redno zalivati, vendar ne preveč. Ker potrebuje veliko vlage, jo je priporočljivo postaviti na gramozne ali glinene kroglice, ki so vedno mokre, da ustvarijo vlago.

Petunije

So izredno hitro rastoče rože, ki jih moramo veliko in redno zalivati. Sadimo jih na sončno mesto, kjer ni dežja. Potrebno jih je gnojiti z železom, da preprečimo listno bledico ali klorozo.

Rože na pol-sončni strani

Fuksije

Dobro uspevajo na okenskih policah ali balkonih, ki so obrnjeni proti vzhodu. Ker so občutljive na nizke temperature, jih je boljše posaditi pozno spomladi.

Potrebno jih je zalivati celo poletje in gnojiti s kompostom v vrečkah.

Vodenke

Gre za enoletne rože, ki dobro uspevajo na pol-sončni strani. Poznamo navadne in novogvinejske vodenke. Lahko jih kombiniramo s fuksijami, visečimi lobelijami in zvončicami.

Grobelnik

Uspeva na sončni ali pol-sončni strani. Imajo prelepe bele cvetove, ki spominjajo na snežno kroglo in jih lahko kombiniramo tudi z drugimi rastlinami (fuksijami, čeveljčki, zvončicami). Posadimo jih v cvetlične posode ali korita.

Rože na senčni strani

Gorenjski nagelj

Gre za zelo priljubljeno rožo z nekoliko ozkimi listi in rdečimi cvetovi. Zalivamo jih redkeje, ker so občutljivi na koreninsko gnilobo. Odcvetele liste je potrebno odstranjevati.

Ker so nagnjeni k številnim boleznim kot je nageljnova črnoba, rja, uši, prelke in siva plesen jih je potrebno redno pregledovati in negovati.

Abutilon

Poznamo ogromno vrst abutilona, ki velja za izredno hvaležno rožo. Potrebuje veliko svetlobe in zalivanje vsak dan, pomembno pa je vedeti, da rož ne smemo postaviti na prepih.

Zanj je priporočljivo uporabiti humusno, mehko in dobro odcedno zemljo. Priporočljivo je tudi mulčenje, da korenine ostanejo močne in odporne, saj tako lahko sprostijo nove poganjke.

Zajčja deteljica

Poznamo ogromno vrst deteljic, ki zaradi svojih lepih listov in barvnih cvetlic pogosto krasijo balkonske police. Dobro prenašajo veter in senco, preveč močne svetlobe, pa lahko povzroči, da se listi povesijo navzdol.

Ne glede na to, katero vrsto rož boste uporabili, bo ob pravi negi vaš balkon prava paša za oči! Za več informacij o negi rož nas lahko pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 16 22 ali nam pišete na info@metrob.si.

* Oglasno sporočilo

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.