https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Rdeči križ in dobrodelnost z roko v roki

05.08.2022 ob 6:05  

Rdeči križ Slovenije je neodvisna, humanitarna organizacija nacionalnega pomena, z največjo mrežo prostovoljcev pri nas. Je prvi pomočnik skupnosti v humanitarnih zadevah in je del največjega humanitarnega gibanja na svetu, ki ga vodijo temeljna načela človečnost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost.

Mednarodno gibanje Rdečega križa in Rdečega polmeseca je največja humanitarna organizacija na svetu, ki deluje že 156 let in šteje skoraj 100 milijonov članov in prostovoljcev v 190 državah. Med ljudmi spodbuja in gradi čut za solidarnost in razumevanje stiske drugih. Rdeči križ Slovenije deluje po temeljnih načelih Rdečega križa in Rdečega polmeseca in pomaga ljudem ne glede na raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje. V Sloveniji je bil ustanovljen leta 1944 s sedežem v Ljubljani. Pri nas povezuje 56 območnih združenj in 916 krajevnih organizacij. 

Začetek: Bitka pri Solferinu

Jean Henry Dunant je leta 1859 obiskal Solferino v severni Italiji in bil zgrožen nad grozljivimi prizori na bojišču. Lokalno prebivalstvo je prepričal, da prostovoljno poskrbijo za vse ranjence in kasneje s knjigo Spomin na Solferino položil temeljni kamen za ustanovitev Odbora za pomoč ranjenim. Leta 1863 so se srečali predstavniki 16 držav in na njegovo pobudo je bila ustanovljena Mednarodna organizacija Rdeči križ. Med cilji organizacije je bila predvsem nevtralna pomoč vsem udeležencem vojn. Simbol organizacije je postal rdeči križ na belem ozadju, kasneje pa tudi muslimanski rdeči polmesec in izraelski rdeči kristal. Henry Dunant je leta 1901 prejel Nobelovo nagrado za mir, na dan njegovega rojstva, 8. maja, pa praznujemo mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

Dobrodelnost je eno temeljnih poslanstev Rdečega križa

Nacionalna društva Rdečega križa in Rdečega polmeseca in s tem tudi Rdeči križ Slovenije, uresničujejo cilje ter načela Mednarodnega odbora Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Delujejo kot prvi pomočniki vlad na humanitarnem področju in nudijo široko paleto dejavnosti, kot so pripravljenost in odziv na naravne nesreče ter zdravstvena in socialna dejavnost, s spodbujanjem razvoja in koordinacijo humanitarne pomoči v primeru nesreč večjih razsežnosti pa skušajo preprečevati ter lajšati človekovo trpljenje.

Tudi pri nas Rdeči križ deluje na več področjih, med katerimi so humanitarna in socialna dejavnost na državni in lokalni ravni, izvajanje prve pomoči, pripravljenost in ukrepanje ob naravnih in drugih nesrečah, ozaveščanje o humanitarnih vrednotah ter omogočanje letovanja otrok in starejših z zdravstvenimi težavami in iz socialno ogroženih okolij. Njihova temeljna dejavnost pa je krvodajalstvo

Krvodajalske akcije organizira že vse od leta 1953. V Sloveniji daruje kri okoli 5 odstotkov prebivalcev. Da zadostijo potrebam zdravstva po krvi, potrebujejo vsak delovni dan med 350 in 400 krvodajalk in krvodajalcev. Na leto zberejo med 42.000 in 45.000 litrov krvi, kar zadošča potrebam slovenskega zdravstva. To pomeni, da se na leto prijavi približno 100.000 krvodajalcev. V Sloveniji predstavljajo tretjino vseh krvodajalcev ženske, dve tretjini pa moški. Tudi v mesecu decembru vas vabijo, da se udeležite ene izmed krvodajalskih akcij, saj lahko s tem nekomu rešite življenje. Več informacij o krvodajalski akciji najdete tukaj. 

Foto: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.01.2023 ob 19:10 gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.01.2023 ob 0:05 eva gost

      Everyone can make money now a days very easily. I am a full time college student and just working for 3 to 4 hrs. Everybody must try this home online job now by just use. This Following Website---------------------------->>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.