https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Še je čas, da del dohodnine namenite za donacije

18.12.2022 ob 6:05  

Če želite del dohodnine za letošnje leto nameniti društvom ali organizacijam lahko to storite še do 31. decembra. Donacija, ki je za društva še tako pomembna, vas ne stane nič. V primeru, da prispevka ne namenite nikomur, ta ostane v državnem proračunu. Preverite, kako in komu lahko namenite svoj prispevek.


Davčni zavezanci lahko zahtevate, da se do en odstotek dohodnine, nameni za financiranje upravičencev do donacij, ki so nevladne organizacije, politične stranke, reprezentativni sindikati, registrirane cerkve in druge verske skupnosti ter šolski skladi ali skladi vrtcev. Do leta 2020 je lahko vsak zavezanec za donacijo upravičencem namenil skupaj 0,5 odstotka svoje obračunane dohodnine, s sedmim protikoronskim zakonom pa se je ta delež podvojil.

Kot so sporočili iz Finančne uprave RS (FURS) je bilo iz tega naslova v letu 2022 namenjenih 528.010 donacij, leto prej pa 510.868. Zavezanci so del dohodnine za donacije namenili 5.844 različnim upravičencem v skupnem znesku 12.407.800,75 evra, kar je več kot leto prej, ko je skupni znesek donacij znašal 10.716.366,97 evra. V lanskem letu kar polovica zneska, ki je bila na voljo za donacije, ni šla k izbranim nevladnim organizacijam, temveč je ostala nedodeljena in se je vrnila v državni proračun.

Na prvem mestu seznama prejemnikov donacij je ponovno društvo Rdeči noski, ki so mu so zavezanci namenili 489.292 evrov, kar predstavlja 18.394 donacij. Sledi jim Slovenska karitas s 301.633 evrov donacij, na tretjem mestu je Zveza prijateljev mladine Slovenije, ki je prejela 243.538 evrov iz naslova donacij. Med prvih deset organizacij z največ donacijami so se uvrstile še Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, društvo za srčno žilne bolezni AED, Zavod Mačja hiša, Slovensko društvo Hospic, Katoliška cerkev in Slovenska fundacija za Unicef. Med političnimi strankami, je največ donacij prejela stranka SDS.

Načeloma lahko prejemnika donacije določimo kadarkoli, vendar je potrebno, če želimo, da se prejemnika dela dohodnine upošteva že za letošnjo dohodnino, vlogo oddati do konca leta. Če ste svojo zahtevo za namenitev dohodnine za donacije v preteklih letih že oddali, vam zahteve ni potrebno ponovno vlagati. To storite samo v primeru, če želite spremeniti prejemnika donacije.

Upravičenci, katerim je mogoče nameniti del dohodnine, so objavljeni na seznamu, ki ga najdete tukaj. Obrazec za namenitev dela dohodnine lahko oddate elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki ter osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.12.2022 ob 16:12 Evelynrouch gost

      Everyone can make money now a days very easily...dd.....I am a full time college student and just w0rking for 3 to 4 hrs a day. Everybody must try this home online job now by just use... This Following Website.----->>> 𝗪𝘄𝘄.𝗢𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲𝗖𝗮𝘀𝗵𝟭.𝗰𝗼𝗺

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.12.2022 ob 21:53 ave gost

      Everyone can make money now a days very easily. I am a full time college student and just working for 3 to 4 hrs. Everybody must try this home online job now by just use. This Following Website------------------------>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐑𝐢𝐜𝐡𝐀𝐩𝐩𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.12.2022 ob 7:33 JILL gost

      Super and Easiest 0nl!nee Home open door for all. make 90 Dollars for every hour and Make 17485 Dollars for each month.All you essentially Need an Internet Connection and aComputer To Make Some Extra cash. visit below website…. 🙂 AND GOOD LUCK.:) HERE====)> https://ukincome6.blogspot.com/

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.