https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Nafta Petrochem prodaja dve družbi, eno želi kupiti kar lendavska občina

Lendava, 02.12.2011 ob 14:14  

Kot je že dalj časa znano, je skupina Nafta že dlje časa v hudih finančnih težavah. Z namenom, da zmanjša finančni primanjkljaj, je 15. novembra v prodajo ponudila 100-odstotna deleža Nafte Petrochem v svojih hčerinskih družbah Nafta Strojna in Nafta Geoterm. Za slednjo ima interes tudi lendavska občina.


Kot je znano, je država, ki je tudi 100-odstotni lastnik Nafte, za sanacijo družbe Petrochem namenila deset milijonov evrov, banke, ki so potrdile sanacijski program, pa bodo reprogramirale kredite družbe. 100-odstotni delež družbe Nafta Strojna se prodaja za osnovni vložek 4.207.137 evrov, medtem pa se 100-odstotni delež družbe Nafte Geoterm prodaja za 1.560.674 evrov. Predsednik nadzornega sveta Skupine Nafta Roman Ferenčak je za Delo pred dnevi povedal, da prodaja obeh družb spada v program sanacije družbe Petrochem. Nadalje je dodal da bo potencialni kupec moral k ponudbi priložiti tudi poslovni načrt za obe družbi za obdobje treh let, vključno z načrtom investicij in načrtom zaposlovanja.

Bo Nafto Geoterm kupila kar Občina Lendava?

Razpis za prodajo Naftinih družb je bila danes edina točka dnevnega reda izredne seje lendavskega občinskega sveta, na njej pa so se odločili, da je zaradi prodajanja družbe Nafta Geoterm potrebno zaščititi vitalne interese lokalne skupnosti, saj se z energijo pridobljeno v tej družbi ogreva precej stanovanj in javnih zavodov v Lendavi. Zaradi dobrega sodelovanja z vodstvom Nafte Lendava, ki je obojestransko prinašalo koristi, doslej tega niso storili, lendavski župan Anton Balažek meni, da je to dejavnost javnega ogrevanja potrebno opredeliti kot gospodarsko javno službo, saj bi zaradi novega lastnika lahko prišlo do drugačnih razmerij. Svetniki tako danes sprejeli sklep, da občinska uprava dvigne dokumentacijo v zvezi s prodajno ponudbo za družbo Nafta Geoterm, odločitev o tem, ali bo občina tudi dala nakupno ponudbo, pa bodo sprejemali na nadaljevanju izredne seje, ki bo v sredo.

Bo prišlo do managerskega prevzema?

Na spletni strani družbe najdemo razpisano ponudbo za oddajo ponudb za nakup poslovnih deležev, ki je prepletena s številnimi pogoji potencialnih kupcev, rok za oddajo ponudb pa je 7. december. Zaradi tega se upravičeno lahko vprašamo, ali je v tako kratkem času možno narediti tako temeljit načrt, kot ga zahteva ponudba. Torej, ne moremo tudi mimo misli, da bi lahko prišlo do managerskega prevzema, saj bi nekdo lahko izkoristil notranje informacije, ponudbo pripravil prej in družbi kupil po ugodni ceni.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.